Pub Shotgun (V. Nejedlého 7, 130 00 Praha 3-Žižkov, Czechy), żeby wejść musisz zadzwonić na domofon z kamerą, wewnątrz lokalu panuje zakaz zdjęć, płatność tylko gotówką i wchodząc czujesz się jakbyś wjeżdżał do kofika:-). Jak już tam przypadkiem trafiłem, to przypomniałem sobie, że prawie 10 lat temu też tam byłem xD - wtedy było mniej undergroundowo i zioło gonił jakiś typ siedzący na "loży". Teraz jak byłem, to barman jest gościem, do którego chcesz się udać:-). Podchodzisz, zamawiasz sobie piwko (całkiem dobry pilsner) i możesz kupować ziółko - sprzedaje w pakietach po 2g po 500 koron pakiet. Od razu możesz sobie zajarać:-). Tak jak 10 lat temu, tak i teraz - jeśli wjedziesz w środku tygodnia to otrzymasz zioło gorszej jakości niż w weekend, ale wciąż całkiem niezłe. Miałem również wrażenie, że z tej 2 to faktycznie było jakieś 1,7-1,8 ale bez wagi trudno zweryfikować. O inne specyfiki nie pytałem, ale wydaje mi się, że też mogą coś ogarnąć. Jeśli ktoś ma lepszą lokacje - chętnie wysłucham!:-)
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.
Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę
Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.
Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD
Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.