Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, od prawie miesiąca mam przepisaną kwetiapinę w dawce 100mg 0-0-1. Jest to mój pierwszy neuroleptyk. Został mi przepisany typowo nasennie, ponieważ poprzednio brana przeze mnie przez ponad rok mirtazapina w dawce 45mg nie wykazywała działania nasennego, jedynie powodując "zamulenie" do wczesnych godzin popołudniowych. Paradoksalnie kwetiapina nie ma na mnie takiego działania zamulającego. Niestety nie działa również na mnie nasennie. Jednakże bardzo cenię sobie jej działanie przeciwsychotyczne. I mam do was pytanie, czy jest sens zwiększać jej dawkę do np 200mg na dzień, czy istnieje może jakiś inny neuroleptyk, który działał by jednocześnie dobrze przeciwpsychotycznie i mocno nasennie? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mierzę się z bezsennością od wielu lat i próbowalem naprawdę wielu leków, a słyszałem właśnie, że kwetiapina jest lekiem, który pomaga, wtedy kiedy już nic nie pomaga. Dodam jeszcze, że jestem uzależniony od opioidów i chciałbym neuroleptyk, który był by w miarę "bezpieczny" w połączeniuz opioidami.
  • 22 / / 0
Właśnie zaczynam przygodę z kwatepina dostałem ją na rano i południe w dawce 2x25 docelowo 2x50 zamiast doksepiny i amisulpirdu dziś jest 2,5 dnia bo pierwsza pigułę wziolem jak wyszedłem od psychiatry, na pewno na plus że nie czuję się już taki silnie pobudzony, po odstawce wyżej wymiotnych leków wstaje rano silni niepokój leki nakręcanie się biorę kwatepina po 30 min czuję pierwsze działanie a po godzinie dwóch już jest dużo lepiej, objawy somatyczne nadałem występują ale nie są już tak nasilone jak były trochę słabsze, wiadomo że każdy lek potrzebuje czasu by się rozkręcić więc czekam na dalsze efekty terapeutyczne, dawka docelowa w sobotę, narazie to czuję znużenie lekkie zmęczenie tyle, reszta leków wieczornych bez zmian
  • 46 / 1 / 0
Czy kwetapina dziala przeciwlękowo i w jakich dawkach ?
  • 5233 / 939 / 0
Tak, potrafi też nieźle zamulić. 25mg.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 5917 / 1221 / 43
Ja od tygodnia zacząłem brać 400mg dziennie w dwóch dawkach podzielonych.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 5233 / 939 / 0
@london5 I jak się czujesz? W jakim celu i na jaką przypadlość takie duże dawki?

Btw to ja dziś wziąłem 50mg nasennie plus zioła i melatonina. Liczę na dobry sen.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 5917 / 1221 / 43
Nasennie.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
ODPOWIEDZ
Newsy
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.