Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1360 / 180 / 0
Obecnie lekarz może wypisac leki (w tym także oczywiście benzodiazepiny) na 4 miesiące leczenia uwzgledniajac oczywiście dawkowanie. Kiedys były to 3 miesiące. Czyli zalozmy klonazepamu 2mg przy dawkowaniu 4x1 (4 tabsy dziennie) może wypisac 16 opakowan. Lekarze w takich przypadkach wola jednak wypisac to na 2 receptach. Ja miałem najwięcej wypisane od rodzinnego na jednej wizycie 10 paczek klonazepamu 2mg, 8 opakowan Lorafenu 2,5mg, 8 opakowan Xanaxu 1mg i 8 opakowan Lexotanu 6mg. To z benzo, do tego dodatkowo: 200 tabl. Tramalu Retard 200mg, 200 tabl. Tramalu Retard 100mg, 3 butle Tramalu 96ml w kroplach, 5 opakowan DHC Continus 90mg. Tramal i DHC na 30%, benzo kazde jest na 100%, wiec wiadomo. Powiedzialem, ze wyjezdzam na dluzej do pracy. Poltora miesiąca później byłem już znowu u niej po tramal, dhc i benzo :-D . Zwykle jednak bralem wtedy po 4 paczki każdej z benzo, które mnie interesowaly tj.: Clonazepamum 2mg, Lorafen 2,5mg, Xanax 1mg i Lexotan 6mg. Zostawialem oczywiście tylko kartke w recepcji i jeszcze tego samego dnia albo następnego odbierałem wypisana (a raczej wydrukowana, bo teraz w większości przychodni chyba drukują) receptę. Chodzilem co tydzień, zwykle w poniedziałek lub wtorek w każdym tygodniu zostawiając kartke z jedna z czterech ww. benzo. Naraz tak hujowo troche, chociaż mam taka lekarke zajebista, ze na pewno by wypisala.
mój mail: maykel855@gmail.com
  • 6 / / 0
Wydaje mi się że to zależy od lekarza. Mój psychiatra pisał 2 paczki na miesiąc wystawiając recepty na 2 miesiące leczenia.
Przypadkowy zaś internista wypisał 4 op 5 mg rolki i 2x alpra na miesiąc leczenia.
  • 27 / 1 / 0
Lekarz ma wszystko w ikp i powinien wypisac taka dawkę, żeby starczyło na miesiąc albo do następnej wizyty, powinien się trzymać dawkowania leku.
Uwaga! Użytkownik VandalBunny jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1014 / 313 / 5
@VandalBunny nie, lekarz nie ma dostępu do IKP. dostęp ma tylko lekarz POZ oraz każdy lekarz któremu udostępnisz swoje dane. Jeżeli żadnych danych nie udostępnisz to lekarz widzą tylko dokumentację (w tym recepty) wystawione przez podmiot prawny który ich zatrudnia.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 28 / 3 / 3
Nie tylko lekarz POZ ma dostęp .każdy Twój specjalista lub inny lekarz w przychodni też maja. Na izbie przyjęć w szpitalu też mają vel SOR-rze. To jest już standard.
  • 9 / / 0
@ThePrinceOfTerror94
Twierdzisz, że lekarze specjaliści z prywatnych sieci przychodni mogą mieć podgląd w historię IKP?
Właśnie przypomniała mi się sytuacja jak neurolog patrząc w kompa zapytała o czy mam problemy ze snem, gdzie z tydzień przed wizytą miałem wypisane 3 op zolpi.
  • 28 / 3 / 3
W prywatnej przychodni nie beda mieli z marszu. Kazdy kto ma IKP moze udostepnic konkretnemu lekarzowi lub calej przychodni swoje IKP. Zezwalasz na dostep do wgladu na swoje IKP.

Odnosze wrażenie ze wielu lekarzy o wielu takich rzeczach nie wie. Wina ustawodawcy, który nowelizuje ustawe, ktora zabrania 'sloncu swiecic', po czym wydaje do ustawy z 20 rozporządzen, ktore okreslaja przypadki wylaczajace przepisy z ustawy .
  • 13 / 3 / 0
Prywata nie widzi, ale system P1 funkcjonuje, szpitale, wszystkie placówki NFZ. Jednak wątpię, żeby ktoś Ci grzebał w zdarzeniach medycznych albo zdarzeniach na jakiś wizytach NFZ, gdzie lekarz ma 5 minut na pacjenta… Chyba, że chcesz przedłużyć receptę, ja ostatnio nie mogłem dostać seronilu przez teleporadę w poz, ale to był jakiś lekarz młody z przypadku, bo to uzależnia…
  • 103 / 7 / 0
seronil uzaleznia? xD
  • 67 / 11 / 0
@rumcajs123 oczywiście że nie, ale ci młodzi lekarze są jacyś dziwni i tak gadają. Ja dam paradoksalny przykład, z mają, byłem u lekarki (młoda jest dość) POZ przez to, iż mój lekarz był na urlopie, chciałem dostać receptę na Celekoksyb - Selektywny inhibitor COX2. Lekarka nie przepisała - powiedziała że boi się, że się uzależnie i, że uzależnia oraz kazała iść do lekarza który mi to przepisał bo nie będzie ryzykować, gdy mój lekarz był na urlopie o czym wspomniałem (a mi się lek już skończył), nie wspomnę już o podważeniu opinii lekarza specjalisty który mi to przepisał mówiąc mi "nie jest to lek który jest stosowany w Pana chorobie, więc nie rozumiem dlaczego to pan bierze". Po chwili rozmów, przepisała nimesulid, który jest jeszcze bardziej szkodliwy (+ wiemy co robi z wątroba). Byłem u niej wielokrotnie w tej sprawie, i ma moją całą dokumentację medyczną, oraz zalecenia innych lekarzy ale postawiła na swoim.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.