Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, od prawie miesiąca mam przepisaną kwetiapinę w dawce 100mg 0-0-1. Jest to mój pierwszy neuroleptyk. Został mi przepisany typowo nasennie, ponieważ poprzednio brana przeze mnie przez ponad rok mirtazapina w dawce 45mg nie wykazywała działania nasennego, jedynie powodując "zamulenie" do wczesnych godzin popołudniowych. Paradoksalnie kwetiapina nie ma na mnie takiego działania zamulającego. Niestety nie działa również na mnie nasennie. Jednakże bardzo cenię sobie jej działanie przeciwsychotyczne. I mam do was pytanie, czy jest sens zwiększać jej dawkę do np 200mg na dzień, czy istnieje może jakiś inny neuroleptyk, który działał by jednocześnie dobrze przeciwpsychotycznie i mocno nasennie? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mierzę się z bezsennością od wielu lat i próbowalem naprawdę wielu leków, a słyszałem właśnie, że kwetiapina jest lekiem, który pomaga, wtedy kiedy już nic nie pomaga. Dodam jeszcze, że jestem uzależniony od opioidów i chciałbym neuroleptyk, który był by w miarę "bezpieczny" w połączeniuz opioidami.
  • 22 / / 0
Właśnie zaczynam przygodę z kwatepina dostałem ją na rano i południe w dawce 2x25 docelowo 2x50 zamiast doksepiny i amisulpirdu dziś jest 2,5 dnia bo pierwsza pigułę wziolem jak wyszedłem od psychiatry, na pewno na plus że nie czuję się już taki silnie pobudzony, po odstawce wyżej wymiotnych leków wstaje rano silni niepokój leki nakręcanie się biorę kwatepina po 30 min czuję pierwsze działanie a po godzinie dwóch już jest dużo lepiej, objawy somatyczne nadałem występują ale nie są już tak nasilone jak były trochę słabsze, wiadomo że każdy lek potrzebuje czasu by się rozkręcić więc czekam na dalsze efekty terapeutyczne, dawka docelowa w sobotę, narazie to czuję znużenie lekkie zmęczenie tyle, reszta leków wieczornych bez zmian
  • 46 / 1 / 0
Czy kwetapina dziala przeciwlękowo i w jakich dawkach ?
  • 5241 / 941 / 0
Tak, potrafi też nieźle zamulić. 25mg.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 5917 / 1222 / 43
Ja od tygodnia zacząłem brać 400mg dziennie w dwóch dawkach podzielonych.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 5241 / 941 / 0
@london5 I jak się czujesz? W jakim celu i na jaką przypadlość takie duże dawki?

Btw to ja dziś wziąłem 50mg nasennie plus zioła i melatonina. Liczę na dobry sen.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 5917 / 1222 / 43
Nasennie.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.