Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
970
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
493
31%

Liczba głosów: 1567

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam Szanownych Państwa, forum przeglądam sporadycznie od lat w poszukiwaniu cennych informacji i przyszedł moment, w którym zacznę również aktywnie uczestniczyć. 15 dni temu rozpocząłem zabawę z McKennaii - od razu zalałem ciacho, tak jak w instrukcji od producenta (polski sklep) - po 15 min odsączyłem, ciacho do wora, na dno z 180ml wody i cyk pyk myk, czekamy (mój nowy mini ogród botaniczny umieściłem pod oknem, gdzie jest 20+ stopni cały czas a światło dochodzi tam rykoszetem, nie bezpośrednio. W 11-tym dniu moje pierwsze dziecko wyszło na świat, jarałem się tak samo jak wtedy, kiedy lata temu moja pierwsza dziewczyna pokazała swoje małe, niewinne cycuszki.
Od pierwszego pina 2x dziennie otwierałem worek i pryskałem przegotowaną wodą lekko ścianki wpuszczając tam świeże powietrze (natomiast nie wachlowałem go, robię to dopiero od 16 godzin, nie doczytałem i myślałem, że wystarczy z 5min otwarty worek trzymać)
Mam pytanie o czarne paski na trzonach niektórych z nich, czy one są absolutnie normalne? Czy oznaczają za dużą wilgoć? Za małą cyrkulację? Jest tylko kilka dni do zbiorów, nie chcę nic spierdolić i super, gdybym mógł ponowić proces.
Dodatkowo ciekawi mnie ta zbita masa przy tym największym, on powstawał razem z nią, ciekawie się obserwuje to wszystko generalnie XD
Bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasowy wkład - sporo wiedzy i ciekawostek z tego czerpałem, miłego dnia!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 171 / 37 / 0
Na pierwszy rzut oka wyglądają zdrowo.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.