25 maja 2026D0natt0 pisze: Wróciłem więc dziś do niego z orzeczeniem, i zamiast SSRI dostałem.... MEDIKINET 20MG CR i 10mg szybki...... ( stymulant na lęki i fobie xD ) przyjąlem zgodnie z zaleceniem 20mg CR, dopadł mnie dziwny stan, takiej mgły, jak po piwie i 3 kawach, serce przyspieszone, ciśnienie 145 na 82 i tętno 93.... na treningu 2h po zażyciu nie miałem KOMPLETNIE siły.... rozdrażnienie, nerwowość, bicie serca......
i dodaje siły do wchodzenia w interakcje z ludźmi, jest się bardziej rozmownym etc. Więc czasem to pomaga, ale na 100% to nie jest typowe leczenie. Raczej jak pomoże to będzie szczęście, że dwie pieczenie na jednym ogniu. SSRI i pregablina raczej sprawdzą się w tym temacie a nie MPH.
Co to ciśnienia i tętna to na początku najlepiej brać XR. Małe dawki. Nawet 5-10 mg. Z czasem tolerancja na te efekty powinna urosnąć. W sumie to dosyć szybko.
Chociaż np. u mnie bupropion pomaga na fobię społeczną a MPH ani trochę.
Tutaj masz fajne badanie z 2003 roku
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14586159/
Pokazuje, że MPH to nie tylko dopamina ale też szereg innych hormonów i przekaźników. DHEA jest wydziela w w odpowiedzi na ACTH (a blokowane w odpowiedzi na kortyzol) więc pokazuje, że sama poprawa skupienia wpływa na kortyzol.
Np młody i mojej partnerki miał taki okres, ze nie mógł nic zapamiętać, a młody od kumpla jak miał fazę to biegał 2 bite godziny w kółko i krzyczał. Młody od mojej ma fazy na tiki. Jak mo wjedzie faza to np siedzi i napieprza długopisem.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Pomijam przypadki gdzie ktoś jest na końcu spektrum i jego objawy ADHD / autyzmu czy innego zaburzenia są hardcorowe.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Dopamina jest tak skomplikowana, że nie da się tego jednoznacznie stwierdzić samo to, że mentalność upodobania u jednego powodują jej wyrzut a u drugiego nie będą dawały skutku to już zakrawa o sfere psychiczną.
It's not going to be fun.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu
Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.