Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 2074 / 509 / 0
25 maja 2026D0natt0 pisze:
Wróciłem więc dziś do niego z orzeczeniem, i zamiast SSRI dostałem.... MEDIKINET 20MG CR i 10mg szybki...... ( stymulant na lęki i fobie xD ) przyjąlem zgodnie z zaleceniem 20mg CR, dopadł mnie dziwny stan, takiej mgły, jak po piwie i 3 kawach, serce przyspieszone, ciśnienie 145 na 82 i tętno 93.... na treningu 2h po zażyciu nie miałem KOMPLETNIE siły.... rozdrażnienie, nerwowość, bicie serca......
Dziwne, że psychiatra zajął się leczeniem ADHD jak głównym Twoim problemem jest fobia społeczna. Stymulant może na fobię czasem pomóc bo zwiększa pewność siebie
i dodaje siły do wchodzenia w interakcje z ludźmi, jest się bardziej rozmownym etc. Więc czasem to pomaga, ale na 100% to nie jest typowe leczenie. Raczej jak pomoże to będzie szczęście, że dwie pieczenie na jednym ogniu. SSRI i pregablina raczej sprawdzą się w tym temacie a nie MPH.

Co to ciśnienia i tętna to na początku najlepiej brać XR. Małe dawki. Nawet 5-10 mg. Z czasem tolerancja na te efekty powinna urosnąć. W sumie to dosyć szybko.

Chociaż np. u mnie bupropion pomaga na fobię społeczną a MPH ani trochę.
  • 9610 / 1894 / 2
@KapitanAizen kluczem jest tutaj kompleksowe badanie hormonalne. Już wielokrotnie wrzucałem na hajpa badania gdzie ADHD od ADHD różni się wszystkim. Jedni są bardziej pobudzeni, inni zestresowani a u jeszcze innych jest bardziej ulotność myśli i problemy z zapamiętywaniem. A najczęściej jest tak, że stres wynika właśnie z niepokoju jaki odczuwa się w związku z nadpobudliwością i/lub brakiem możliwości zapamiętywania.

Tutaj masz fajne badanie z 2003 roku
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14586159/
Pokazuje, że MPH to nie tylko dopamina ale też szereg innych hormonów i przekaźników. DHEA jest wydziela w w odpowiedzi na ACTH (a blokowane w odpowiedzi na kortyzol) więc pokazuje, że sama poprawa skupienia wpływa na kortyzol.

Np młody i mojej partnerki miał taki okres, ze nie mógł nic zapamiętać, a młody od kumpla jak miał fazę to biegał 2 bite godziny w kółko i krzyczał. Młody od mojej ma fazy na tiki. Jak mo wjedzie faza to np siedzi i napieprza długopisem.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2074 / 509 / 0
Zgadzam się. Z tym, że ADHD to tylko łatka. Jeden rabin powie, że masz, inny powie, że nie masz. Głownie na podstawie Twoich subiektywnych wypowiedzi. Tak samo z innymi zaburzeniami. Więc jak jakiś lek na kogoś działa dobrze to niech się tego trzyma. A jak nie to niech szuka innego. Nawet ludzie wrzuceni do worka ADHD przez więcej niż jednego rabina różnie reagują na różne substancje.

Pomijam przypadki gdzie ktoś jest na końcu spektrum i jego objawy ADHD / autyzmu czy innego zaburzenia są hardcorowe.
  • 9610 / 1894 / 2
Znaczy wg mnie mieszanie serotogenikami to najgorsze co można zrobić. Bo problemy nie wynikają z deficytu serotoniny a z 500 innych rzeczy które kręcą się głównie w okół dopaminy.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 311 / 75 / 0
No ja się z wami wypełni zgodzę, ponoć koleś co ukuł termin ADHD sam na łożu śmierci powiedział, że to wszystko zmyślił, że to była tylko jego interpretacja zaburzenia które ma dużo bardziej głęboki wydźwięk. Bo to, że na kogoś metylofendiat działa uspokajająco a na drugiego stymulująco to nie świadczy o tym, że jeden jest prawidłowy a drugi ma deficyt. Nie biorąc życia, środowiska, przeżyć pod uwagę to jak powiedzieć, że nasze mózgi są takie same tylko jeden ma deficyt a drugi nad ekspresję.

Dopamina jest tak skomplikowana, że nie da się tego jednoznacznie stwierdzić samo to, że mentalność upodobania u jednego powodują jej wyrzut a u drugiego nie będą dawały skutku to już zakrawa o sfere psychiczną.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.