Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 683 / 174 / 0
19 maja 2026przekletykozisyn pisze:
@yoshi420 pamiętaj, że zgodnie z prawem farmaceutycznym możesz poprosić o dowolny słabszy susz. Dlatego mając bibułę na Aurorę 29% efektywnie masz swobodę wyboru dowolnej odmiany.
Nie wiem czy tutaj jest celowe wprowadzanie ludzi w błąd. W sumie nie pierwszy raz piszesz jakieś bzdury. Lepiej jak czegoś nie wiesz może nie udzielać się wcale?

[Nie, farmaceuta nie może wydać Panu/Pani suszu 18%, jeśli recepta została wystawiona na susz 22%. W przypadku medycznej marihuany wydanie innego leku niż ten zapisany na recepcie (nawet o niższym stężeniu THC) jest traktowane jako błąd i złamanie prawa. Kluczowe zasady realizacji recepty na medyczną marihuanę: Ścisła zgodność. Lek wydany w aptece musi dokładnie zgadzać się z tym, co zapisał lekarz (zarówno nazwa producenta, jak i stężenie substancji czynnej). Brak zamienników automatycznych: Mimo że 18 i 22 to produkty tego samego producenta, to dwa zupełnie różne leki o różnym składzie i profilu działania, dlatego farmaceuta nie może ich zamienić. Co zrobić w tej sytuacji? Jeżeli 22 jest niedostępny w aptece lub z innych powodów chce Pan/Pani zmienić stężenie na 18, konieczny jest kontakt z lekarzem prowadzącym. Może on wystawić nową receptę ze zmienionymi parametrami lub zmodyfikować dawkowanie. Aby sprawdzić, czy przepisany lek jest w ogóle dostępny w aptekach w Pana/Pani okolicy przed wizytą, warto skorzystać z narzędzi takich jak portal GdziePoLek lub KtoMaLek, które pozwalają na rezerwację leków w wybranej placówce./i]
  • 192 / 37 / 0
1) Wklejasz coś, co nie jest cytatem z internetu, tylko co wyjąłeś sobie z dupy. Nawet nie wkleiłeś pytania na które ktoś odpowiada. Jak niby ktoś ma zweryfikować prawdziwość informacji, jak nie wiadomo kto to napisał, kiedy i w związku z czym. Że kursywą to już prawdziwe?

Jeżeli na recepcie nie ma adnotacji, że nie wolno zamieniać, a zarówno stężenie THC jak i CBD jest takie samo albo niższe to zamieniają. Zamieniali mi w Warszawie w aptece przy Namysłowskiej. W Aspot lekarz wprost powiedział, że nie muszę mieć recepty na 10g Cantourage 26% i 10g Aurory, tylko wypisze 20g samej Aurory 29% i jak będę chciał to mi zamienią w aptece.

Także wsadź sobie ten pożal się Boże cytat z powrotem do dupy i zacytuj mi konkretny przepis, który mówi że tak nie wolno albo sklej japę.

2) Skoro nie pierwszy raz piszę jakieś bzdury, to z pewnością łatwo wymienisz mi te pozostałe bzdury.
NIE MA MNIE
  • 68 / 2 / 0
Akurat u mnie w mieście żadna apteka nie zgadza się zamieniać suszy na susz o niższym stężeniu THC niż na recepcie. Co najwyżej niektóre z nich zgadzają się wymieniać między producentami o ile % jest ten sam.
  • 166 / 37 / 0
20 maja 2026przekletykozisyn pisze:

Jeżeli na recepcie nie ma adnotacji, że nie wolno zamieniać, a zarówno stężenie THC jak i CBD jest takie samo albo niższe to zamieniają. Zamieniali mi w Warszawie w aptece przy Namysłowskiej. W Aspot lekarz wprost powiedział, że nie muszę mieć recepty na 10g Cantourage 26% i 10g Aurory, tylko wypisze 20g samej Aurory 29% i jak będę chciał to mi zamienią w aptece.
To dość popularny temat. Teoretycznie nie powinni zamieniać i w moim wypadku gdzie nie pytałam, to tam zamienić nie chcieli. Jedyne co mogą to wydać mniej.

https://rx.edu.pl/pytania/konopie-zamia ... na-tilray/
  • 12756 / 2466 / 0
Z tym zamienianiem nie mam pojęcia jak jest z ziołem, ale z innymi lekami jest dokładnie tak - można zamienić na niższe dawkowanie, co przecież ma sens.
  • 2074 / 344 / 0
Wybralem w koncu 5g Aurore Sourdough 29% (na spanie) + 10g Electric Honeydew (sativa dla odmiany). Za chwile bede testował EH 😋dobra sativa zajebiscie boostuje przyjemność z oglądania filmów grania albo outdooru
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 683 / 174 / 0
20 maja 2026przekletykozisyn pisze:
1) Wklejasz coś, co nie jest cytatem z internetu, tylko co wyjąłeś sobie z dupy. Także wsadź sobie ten pożal się Boże cytat z powrotem do dupy i zacytuj mi konkretny przepis, który mówi że tak nie wolno albo sklej japę.
2) Skoro nie pierwszy raz piszę jakieś bzdury, to z pewnością łatwo wymienisz mi te pozostałe bzdury.
Zabawny jesteś %-D Sam nadajesz jakieś kacapoły z uja wzięte podając je w dodatku za farmaceutyczny pewnik i wprowadzając tutaj ludzi w błąd, a to ja mam cytować tobie konkretny przepis? Ty chyba kumpli tutaj szukasz cycu?
Poczytaj sobie swoje posty kilka stron wstecz i może coś zrozumiesz, a jak nie to żadna strata, bo tobie to już nie wiele by to i tak pomogło.
  • 166 / 37 / 0
20 maja 2026jezus_chytrus pisze:
Z tym zamienianiem nie mam pojęcia jak jest z ziołem, ale z innymi lekami jest dokładnie tak - można zamienić na niższe dawkowanie, co przecież ma sens.
I tak i nie.

Jak sobie łykniesz 2x250mg apapu to wyjdzie ci to samo co łyknięcie raz 500mg.

Czy spalenie dwa razy większej ilości, ale dwa razy słabszego suszu podziała tak samo jak spalenie połowę mniejszej ilości, ale dwukrotnie mocniejszego? No nie specjalnie. Bo nie o samo THC tu chodzi.

Dla mnie to tak samo jak różnica w piciu wódki i piwa. Czy wypicie 2 piw podziała tak samo co walnięcie setki wódki? No nie. Setkę poczujesz mocniej mimo, że ma mniej etanolu. Można powiedzieć, że to trochę podobnie.
  • 192 / 37 / 0
Inwektyw ze strony tamtego kasztana nawet nie będę komentował.

Macie rację, z prawa farmaceutycznego nie wynika, że można zamieniać susz, bo jest to lek recepturowy, a nie gotowy. To, że gdzieniegdzie wymieniają wynika wg mnie z interpretacji przepisu nt. zamienników, uznając że nie ma różnic terapeutycznych. Z jakiegoś powodu bowiem lekarz mi to podpowiedział, a babka w aptece wprost zaproponowała że mogę wybrać cokolwiek.

O nie, nie miałem racji na forum dla ćpunów, nie wiem jak teraz się podniosę.
NIE MA MNIE
  • 12756 / 2466 / 0
Napisałem, że ma to sens w przypadku "klasycznych" leków, bo tu działa matematyka.
Ale chodziło mi też o to, że wydanie mniejsze dawki jest bezpieczne dla pacjenta. Oczywiście można znowu wchodzić w szczegóły i dyskutować, że w przypadku np. leków przeciwpadaczkowych mniejsza dawka może okazać się za mała, ale przecież pacjent ma prawo nie wybrać nic.
ODPOWIEDZ
Newsy
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.