Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 68 / 10 / 0
@patrzacinaczej Pomyliłem oznaczenie przedłużonego uwalniania leku ze znakiem iloczynu, chyba zmęczony byłem. Tak, jeśli przedstawisz historię leczenia lekarzowi nie będzie z tym problemu.
  • 44 / 1 / 0
@troopaoftomorrow

dostałem recepte, ale jednak nie ma tego w hurtowniach 150mg XR. Mają 300mg ale chyba to się nie dzieli? albo CR, ale to co innego.
  • 68 / 10 / 0
@patrzacinaczej Możesz podzielić 300mg XR na dwie połówki bez obaw. CR szybciej osiągają maksymalne stężenie we krwi, ale zostań przy XR, skoro takie zażywałeś od dwóch miesięcy.
  • 537 / 196 / 0
@troopaoftomorrow CR (controlled release) i XR (extended release) są o przedłużonym uwalnianiu. Jedyne co je różni to XR nie uwalnia się ze stałą szybkością w przeciwieństwie co CR, która uwalnia się ze stałą szybkością.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.