Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 889 / 492 / 0
Jest masa badań nad leczniczym wykorzystaniem amfetamin i świadczą one, że są zdrowe w umiarkowanych ilościach.
A ja sobie nie wyobrażałem kiedyś wstać o 5 do roboty i nie jebnąć kreski amfetaminy, zeby się wkręcić do roboty. Zauważyłem też że jeśli miałem wolne i walnąłem kreskę to łapał mnie mały lęk, ale jeśli byłem w pracy i walnąłem żeby zwiększyć produktywność to tego lęku nie było bo głowa skupiona na pracy.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 45 / 15 / 0
@tosieniedzieje +1
  • 277 / 24 / 0
09 maja 2026tosieniedzieje pisze:
Jest masa badań nad leczniczym wykorzystaniem amfetamin i świadczą one, że są zdrowe w umiarkowanych ilościach.
A ja sobie nie wyobrażałem kiedyś wstać o 5 do roboty i nie jebnąć kreski amfetaminy, zeby się wkręcić do roboty. Zauważyłem też że jeśli miałem wolne i walnąłem kreskę to łapał mnie mały lęk, ale jeśli byłem w pracy i walnąłem żeby zwiększyć produktywność to tego lęku nie było bo głowa skupiona na pracy.
Rozumiem twój przekaz ale porównując kreskę fety do kawy proszę cię
  • 579 / 141 / 0
Zeby było śmieszniej sporo prawdy w tym jest. Jak lecisz codziennie ale dawki umiarkowane, śpisz itd to faktycznie sciecha staje się ekwiwalentem porannej kawy. I nie trzeba czekać aż ostygnie %-D
  • 12 / 4 / 0
09 maja 2026Krzysiu86Dr pisze:
Po amfetaminie czy po metylofenidacie często dopadał mnie lęk, niepokój, to samo dotyczyło mocnej kawy z rana. Kołatanie serca, strach przed wyjściem z domu. Przestałem pić kawę na jakiś czas, odstawiłem używki. Obecnie mogę sobie pozwolić na jedną kawkę z rana ale już nie poczwórne espresso jak kiedyś i lęków nie mam a kopa do działania otrzymuje. Kawa jest bardzo zdrowa, można codziennie pić po 5 kaw słabszych i bez lęków i tak każdego dnia. Ja jednak wolę pozostać przy jednej porannej ale trochę mocniejszej :)
Mnie ostatnio męczą nerwobóle w okolicy lewego obojczyka, za żebrami w okolicy śledziony i ogólnie w rejonie serducha, też chyba głównie na zwale po fecie mi się nasila i męczy często kilka dni, potem pomału wygasa, ale nigdy do końca.

Ostatnio mam jeden z najbardziej stresujących okresów w życiu, liczę, że jak pomału się sytuacja unormuje to i bóle przejdą.
  • 889 / 492 / 0
09 maja 2026CloneserSztuki pisze:
09 maja 2026tosieniedzieje pisze:
Rozumiem twój przekaz ale porównując kreskę fety do kawy proszę cię
Przytoczyłem w stu procentach twoje słowa. Podmieniłem tylko nazwę substancji. Jeszcze czegoś nie rozumiesz?
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 9603 / 1892 / 2
10 maja 2026JulietteS pisze:
@tosieniedzieje
No jednak to nie jest to samo. Nie ten potencjał. amfetaminy są ok w ściśle określonych przypadkach i okolicznościach. kofeina z kolei odwrotnie - nie jest ok tylko w ściśle określonych dawkach i okolicznościach.

Innymi słowy mówiąc - amfetaminy mają potencjał terapeutyczny u pewnej puli ludzi chorych. Kawa ma potencjał zdrowotny dla całej populacji z wyjątkiem pewnej puli osób chorych.

To tak jakby gdybać o potencjale alkoholu. Używa się w niewielkich ilościach w lekach? No używa. Czy walenie szklanki wódy to będzie to samo? No nie. Także fakt, że używa się amfetamin w niektórych lekach to nie znaczy, że to będzie to samo co wciąganie kreski z rana przed robotą zamiast kawy.

Kawa to nie tylko kofeina, ale i dziesiątki innych substancji (polifenole, antyoksydanty, trygonelina i wiele, wiele innych) i minerałów. A skutki uboczne kawy (nerwowość, drżenie rąk itp, które to są charakterystyczne dla ludzi kofeinowrażliwych) niweluje l-teanina. Bo to nie znaczy, że kofeina jest dla tych ludzi szkodliwa (o ile pita z umiarem). Po prostu są na nią szczególnie wrażliwi i to tyle.
Bardzo dużo niedomówień w tym poście. począwszy od tego, że dopiero na końcu półgębkiem wspominasz, że kluczem jest odpowiednie dawkowanie. Wiesz, że maks dawkowanie jakie się przewija w większości publikacji to 200mg kofeiny ? Wiesz, ,że większe dawki niosą za sobą najczęściej o wiele większe skutki uboczne ?
Wiesz, że ludzie nerwicowi jak i w depresji nie powinni pić w ogóle kawy (to, że piją to całkiem inna sprawa) to teraz wliczając tych wrażliwych to się okazuje, że kawy więcej ludzi nie może pić niż może.
A i ta magiczna tolerka to też tak nie działa, że jest pij a organizm się przyzwyczai. No, nie...
Kiedyś pytałem - skoro jest ta tolerka na uboki to czemu kasę pije się do 14 a jednocześnie odradza się pić rano, żeby nie pompować kortyzolu ?
Ogólnie to śmiesznie się takie posty czyta, bo ludzie pijący kawę tak samo jak palący fajki, wciągający koke czy robiący inne rzeczy kluczą w tym do robią pomijając fakty, przemilczając fakty czy zwyczajnie kłamiąc. I to wszystko w imię tego, żeby mieć rację. Ja to choć w pewnym momencie pisałem - pierdole, wiem, że niszczę zdrowie ale nie mam sił i możliwości na naprawę tego.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 277 / 24 / 0
Jak kawa jest zła i szkodzi mocno zdrowiu to ja nie mam więcej pytan i porównywanie do fety ze mamy to samo. Pra pra dziadkowie pili kawę i żyli do 90. Czytając te komentarze to ja teraz będę miał wachania czy walać sobie kreskę fety czy wypić kawę😂
  • 219 / 20 / 0
Oo i takie odejście szanuję. Kawa na ławę, a nie powrdolenie od rzeczy żeby tylko wybronić swój obraz trochę.
Każda substancja może być zła i też uważam że nie ma używek lepszych i gorzych. Zawsze chodzi o jedno, ilość!
  • 2214 / 277 / 0
Jak to czytam to mi się śmiać chce.
Macie 2 rodzaje kawy arabikę i robustę a efekty kofeiny po kawie w dużej mierze zależą od blendu rodzaju palenia sposobu parzenia.
Inaczej będzie pobudzał rozpuszczalny syf inaczej kawa z chemexa a inaczej z kolby.
ODPOWIEDZ
Newsy
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.