Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
969
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
493
31%

Liczba głosów: 1566

ODPOWIEDZ
  • 380 / 87 / 0
@high4you jak masz ustawioną matę? Bezpośrednio pod workiem czy jest jakaś przestrzeń pomiędzy? Mogło Ci się po prostu trafić nienajlepsze ciastko. Co dalej? Pozostało czekać, być może pojawi się więcej pinów czego Ci życzę.
  • 7 / / 0
Box stoi na macie w pudełku kartonowym w którym przyszedł. Ostatecznie wyrosły 3 grzybki, 35g mokrych. Lepsze to niż nic 😅 ciastko w lodówce i zobaczymy czy coś jeszcze wyjdzie z tego.
  • 30 / 2 / 0
35 g mokrych na pierwszy rzut to i tak nie jest tragedia, czasem pierwsze owocowanie bywa skromne, a kolejne wychodzą lepiej. Jeśli ciastko wygląda zdrowo i nie ma oznak zanieczyszczeń, to faktycznie jest sens je dalej obserwować i dać mu jeszcze szansę.

Często też kluczowe są stabilne warunki – szczególnie temperatura i wilgotność – bo nawet niewielkie wahania potrafią mocno ograniczyć ilość pinów w pierwszym rzucie.
  • 2 / / 0
Cześć! Przyszedł czas na zbiory, ale ku mojemu zaskoczeniu napotkałem dziwnie wyglądającą, zieloną narośl. Chciałbym poprosić o opinię ekspertów: czy to, co jest na zdjęciu, to pleśń? Czy zbiory nadają się do spożycia czy należy je zutylizować dla bezpieczeństwa? Dodam że Growkit to mata konopna a odmiana to Golden Teacher.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2 / / 0
Kolejne fotki dla lepszego kontrastu
6.jpg
7.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3 / / 0
Mam zamiar kupić sobie auto growkita. Czy temperatura musi być cały czas pomiędzy 21-25C, czy 15C na kilka godzin dziennie zepsuje uprawe?
  • 3683 / 608 / 1
@50buck wg mnie nie.
Takie wahania temperatury nie są zabójcze w przypadku goldenów (wypadają dość tolerancyjnie )
Ludzie chorują kiedy temperatura na dworze jest taka jak teraz – nocą 10 a dzień 16. I też im to rodzi.
Intuicja podpowiada mi że właściwie pytaniem byłoby "jak takie warunki wpływają na plon"
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 139 / 30 / 0
29 kwietnia 2026kamilxxkx pisze:
Cześć! Przyszedł czas na zbiory, ale ku mojemu zaskoczeniu napotkałem dziwnie wyglądającą, zieloną narośl. Chciałbym poprosić o opinię ekspertów: czy to, co jest na zdjęciu, to pleśń? Czy zbiory nadają się do spożycia czy należy je zutylizować dla bezpieczeństwa?
To nie pleśń. Ten niebieskawy kolor to po prostu utleniająca się psylocyna.

Psylocyna jest dość nietrwała. Po zerwaniu lub uszkodzeniu grzyba (lub czasem widoczne powierzchni grzybni) enzymy utleniają ją, co prowadzi do powstawania barwnych związków o odcieniach niebieskiego, fioletowego lub zielonkawego. Przynajmniej to najpopularniejsza teoria.

Tutaj możesz poczytać coś więcej na ten temat:

https://www.zamnesia.pl/blog-niebieskie ... nkow-n2071
  • 3 / / 0
@danychBrak Czyli tak źle nie będzie? Po prostu troszkę mniejszy plon?
  • 139 / 30 / 0
Z grzybami to czasem loteria. Trudno przewidzieć.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.