Metadon to najprostszy chemicznie opioid – 6-(dimetyloamino)-4,4-difenyloheptan-3-on.
Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 694 / 135 / 0
Niby mają usprawnić terapie subs. również w kierunku wystawiania recept
"Zwiększona zostaje dostępność leczenia substytucyjnego. Terapia dla osób uzależnionych od opioidów, polegająca na stosowaniu leków zastępujących narkotyki, będzie dostępna nie tylko w specjalnych programach, ale także na podstawie recepty wystawionej przez lekarza. Dzięki temu więcej pacjentów skorzysta z terapii."

Ciekawe tylko na jakiej zasadzie to ma działać, co z tego ze lekarz wystawi mi butle mietka jak najdroższa kosztuje 500zl, no chyba że będą jakieś żniżki w co wątpie. Nie moge na razie znaleźć żadnych szczegółów oprócz tego że ma wejśc ustawa w ciągu 30 dni

Jak ktoś coś wie to zapraszam do komentowania
:tabletki:
  • 1692 / 513 / 2
@krzychv ze co? ja ostatnio za 6 butli 100ml 1mg/1ml placilem 20zl na R :o nwm skad te ceny wwytrzasnales
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 694 / 135 / 0
Chodzi mi o ceny 100%, no chyba że zakładamy że ta nowa substytucja na podsatwie recept będzie dla każdego wystawiana na R.
Właśnie głównie o to mi chodzi, czy sama taka substytucja z powodu uzależnienia od opio daje podstawę do wystawienia mietka na R
  • 523 / 193 / 0
@krzychv sprawdziłam i wskazania refundacyjne się nie zmieniły. Ceny wiadomo są różne, w zależności od dawki, ale nie wszystkie dawki w ogóle mają refundację. Ta co wpisał @Merx kosztuje 20zł bez refundacji. Najwyższe (5mg/1ml) refundacji w ogóle nie mają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 694 / 135 / 0
No wlaśnie o to mi chodzi, tyle że ta ustawa ma wejść za 30 dni od ogłoszenia to może jeszcze coś się zmieni choć wątpie. Co mi z tego że lekarz mi wypisze recepte jak będę tyle bulić ze mi się odechce.
Ja na 2tyg zużywam około 310ml tego najdroższego syropu (5mg/1ml). Czyli wychodzi że miesięcznie musiałbym dokładać do tego 500zł ( ceny się róznia od aptek od 400 do 600zł przynajmniej tak jedna stronka podaje)
  • 523 / 193 / 0
@krzychv a to w ogóle zostało już ogłoszone? Bo na razie widzę sam projekt tylko, że powstał, a od projektu do wejścia w życie finalnej ustawy to jeszcze długa droga. Jeśli jest to tylko projekt to na razie do konsultacji jest tylko.

EDIT: znalazłam, ale nie został jeszcze ogłoszony w Dzienniku Ustaw.
  • 694 / 135 / 0
Chyba ma wejść już, ale sam nie wiem
zrodlo: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lepsza-d ... d-opioidow

"Nowe przepisy mają wejść w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw."
To chyba wejdą.
  • 523 / 193 / 0
@krzychv wejdą, już znalazłam, ale nie są jeszcze ogłoszone w Dzienniku Ustaw. Dopiero jak się tam pokażą, to od tego trzeba liczyć 30 dni.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.

USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad

Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.

Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.