Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
"Zwiększona zostaje dostępność leczenia substytucyjnego. Terapia dla osób uzależnionych od opioidów, polegająca na stosowaniu leków zastępujących narkotyki, będzie dostępna nie tylko w specjalnych programach, ale także na podstawie recepty wystawionej przez lekarza. Dzięki temu więcej pacjentów skorzysta z terapii."
Ciekawe tylko na jakiej zasadzie to ma działać, co z tego ze lekarz wystawi mi butle mietka jak najdroższa kosztuje 500zl, no chyba że będą jakieś żniżki w co wątpie. Nie moge na razie znaleźć żadnych szczegółów oprócz tego że ma wejśc ustawa w ciągu 30 dni
Jak ktoś coś wie to zapraszam do komentowania
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Właśnie głównie o to mi chodzi, czy sama taka substytucja z powodu uzależnienia od opio daje podstawę do wystawienia mietka na R
Ja na 2tyg zużywam około 310ml tego najdroższego syropu (5mg/1ml). Czyli wychodzi że miesięcznie musiałbym dokładać do tego 500zł ( ceny się róznia od aptek od 400 do 600zł przynajmniej tak jedna stronka podaje)
EDIT: znalazłam, ale nie został jeszcze ogłoszony w Dzienniku Ustaw.
zrodlo: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lepsza-d ... d-opioidow
"Nowe przepisy mają wejść w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw."
To chyba wejdą.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.
USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad
Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.