Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
"Zwiększona zostaje dostępność leczenia substytucyjnego. Terapia dla osób uzależnionych od opioidów, polegająca na stosowaniu leków zastępujących narkotyki, będzie dostępna nie tylko w specjalnych programach, ale także na podstawie recepty wystawionej przez lekarza. Dzięki temu więcej pacjentów skorzysta z terapii."
Ciekawe tylko na jakiej zasadzie to ma działać, co z tego ze lekarz wystawi mi butle mietka jak najdroższa kosztuje 500zl, no chyba że będą jakieś żniżki w co wątpie. Nie moge na razie znaleźć żadnych szczegółów oprócz tego że ma wejśc ustawa w ciągu 30 dni
Jak ktoś coś wie to zapraszam do komentowania
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Właśnie głównie o to mi chodzi, czy sama taka substytucja z powodu uzależnienia od opio daje podstawę do wystawienia mietka na R
Ja na 2tyg zużywam około 310ml tego najdroższego syropu (5mg/1ml). Czyli wychodzi że miesięcznie musiałbym dokładać do tego 500zł ( ceny się róznia od aptek od 400 do 600zł przynajmniej tak jedna stronka podaje)
EDIT: znalazłam, ale nie został jeszcze ogłoszony w Dzienniku Ustaw.
zrodlo: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lepsza-d ... d-opioidow
"Nowe przepisy mają wejść w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw."
To chyba wejdą.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe