Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 44 / 11 / 0
Zakładam taki temat jako iż nurtuje mnie to zagadnienie odkąd się o tym dowiedziałam, a myślę że może być dość mocno związane z używaniem np. psychodelików + nie znalazłam takiego wątku.

Definicja z wikipedii mówi że:

Afantazja – niezdolność do wyobrażania obrazów w umyśle. Po raz pierwszy odkryta przez Francisa Galtona w 1880.

Na moim przykładzie, bo z moich obserwacji prawdopodobnie mam coś takiego, odkąd pamiętam kiedy ktoś kazał mi coś sobie wyobrazić, to myślałam że chodzi mu o przywołanie w głowie definicji lub określeń opisujących dany przedmiot. Na przykładzie jabłka, wiem jak ono wygląda i mam w głowie lektora(?) lub słowa je opisujące, np czerwone, okrągłe ale nigdy nie widze żadnego realnego obrazu, tak samo liczenie owiec od zawsze było dla mnie metaforą XD. Niewyobrażalnym dla mnie jest żeby zobaczyć coś czego fizycznie nie ma.

Ma to również odzwierciedlenie w rysowaniu którym zajmuje sie hobbystycznie. Tak jak dobrze mi idzie rysowanie czegoś ze zdjęcia, za nic w świecie nie potrafię narysować czegoś z głowy i moje umiejętności doznają degradacji do poziomu przedszkolaka xd.

W odniesieniu do psychodelików, prawie w ogóle nie posiadam CEVów, bardzo rzadko są one wybitnie spłycone do pojedynczych kolorowych punktów czy smug, nic więcej, w 99% przypadków po zamknięciu oczu widze jedynie ciemność. OEVy ograniczone mam do zmiany postrzegania świata, wyostrzenia lub zamglenia konturów, klatkowanie obrazu, nasycenie kolorów, zmiany wielkości lub odległości danych przedmiotów albo jakieś pływanie i bujanie obrazu.

Uważam to za dosyć ciekawy temat do dyskusji XDDDD także zapraszam.
:nos: dzieki [h] za moje M <3 :nos:
  • 878 / 489 / 0
Doświadczyłem tego w skrajnym wyczerpaniu psychicznym i ogromnej depresji gdzie mój mózg był całkowicie zdregradowany ciągami przez ogromne dawki beta ketonów i alkoholu.
Myślę, że mogłem uszkodzić wtedy jakieś obszary w mózgu. Z czasem wróciło do normy.
Zastanawia mnie jedno. Jak tworzysz fantazje erotyczne?
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 44 / 11 / 0
Mam w głowie jedynie słowny opis i taki jakby scenariusz lub wizje? Natomiast nigdy nie widze tego realnie jako faktyczny obraz, jest to ograniczone tylko do słów, wygląda to jak jakiś koncept czy coś XD. Nie zrobiło mi sie tak po rozpoczęciu przygody z substancjami, miałam tak od zawsze i uważałam to za normalne dla każdego.
  • 3262 / 927 / 5
No u mnie w drugą stronę - bardzo żywa i bogata wyobraźnia. Mogę "przenieść" się do wspomnień, a im bardziej się skupię, tym więcej szczegółów mogę dodać - obraz jest zazwyczaj pierwszy. Potem mogą dojść dźwięki, zapachy, ruch, dotyk.
Mogę też umieścić siebie samego w wymyślonych scenariuszach lub czytając książkę - być tam. Jakby oglądać film ale z dodatkowymi zmysłami.
https://url-shortener.me/GW4U
Podziel się posiłkiem, chamie
  • 2052 / 506 / 0
Mega ciekawy motyw. A jak masz ze snami ? Wtedy widzisz obrazy ?
  • 44 / 11 / 0
Nie mam snów praktycznie wcale. Jeśli już to bardzo rzadko, typu raz w roku albo jeszcze rzadziej. Nawet jak jakiś sen sie pojawi zapominam go praktycznie od razu po przebudzeniu. Idę spać a potem wstaje, w międzyczasie mam dziurę w pamięci jakbym zapadła w śpiączkę czy coś XD
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.