Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1706 / 517 / 2
https://youtu.be/Ak3VdyhaHCs - polecam kazdemu ten podcast, od kiedy stosuje techniki o ktorych sie dowiedzialem, moja bezsennosc praktycznie poszla w chuj, nie wiedzialem, ze higiena snu az tak bardzo moze na to wplynac.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 162 / 37 / 0
No pojęcie "higiena snu" to się mówi w literaturze medycznej jakoś od lat 70tych. Filtry światła niebieskiego w okularach mają już dobre 10-15 lat.

Taki przypadek mam z dalekiej rodziny - a działo się to ze 20-30 lat temu już. Chłopak w wieku przedszkolnym - podejrzenie padaczki. Co się okazało? Nie padaczka, tylko TV i gry bezpośrednio przed snem. Dzieciak nie spał po nocach, wiercił się, kotłował, a potem miał epizody w ciągu dnia, w których kompletnie się wyłączał. Nie miotało nim jak na filmach tylko łapał zawiechy i nic do niego nie docierało.

Z takiego fajnego opracowania na temat higieny snu i bezsenności z 2014 roku
Współcześnie nieustanna aktywność jest oznaką wysokiego statusu i sukcesu w życiu,natomiast bezczynność jest bezwartościowa. Zgodnie z tą dominującą w uprzemysłowionej kulturze postawą, spanie stało się jednym z najmniej produktywnych czynności. Tymczasem utrzymywanie w stanie bezsenności było jedną z najcięższych tortur jakiej dopuszczali się Inkwizytorzy. Poprzez ciągłe budzenie, wielokrotne zapalanie światła,itp. nie pozwalano zasnąć, co skutkowało w szybkim tempie wyniszczeniem psychicznym i śmiercią
Źródło:
"Zaburzenia snu w kontekście przemian cywilizacyjnych"
Sztuka Leczenia 2014, nr 3-4 str. 35-44
Anna Kapała
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Nauk Społecznych
Instytut Psychologii
Katedra Psychoterapii i Psychologii Zdrowia

Także jak deprawacja snu wpływa na ludzi to wiedziano od czasów inkwizycji :) Ot, ciekawostka.
  • 44 / 1 / 0
17 marca 2026ladyinnaightmares pisze:
@patrzacinaczej najsilniejsze działanie sedujące trazodonu występuje w dawkach 25-50mg. Przy wyższych dawkach ono zanika.
Okej, to może dlatego na początek dostałem 75 mg, a za tydzień 150 mg - te "150 mg" to duża dawka?

@neuronpilot
a miałeś może do czynienia z tranzodonem XR? masz może doświadczenie w tym?
  • 147 / 18 / 0
75mg jest po to aby organizm się przyzwyczaił i lek mógł rozkręcić, wtedy wchodzimy na wyższą dawkę. 150 mg to nie jest duża dawka, powiedziałabym - przeciętna.
  • 33 / / 0
Co można zrobić, jak regulować sen aby po 1.5 roku 3cmc, wiadomo, zarwane noce itp
Zaczynam dochodzić do siebie, przeszły urojenia i lęki. Przestałem szukać podsłuchów.
Obecnie po 4 miesiącach pełnej abstynencji sen to stanowi największy problem, budzę się po nocach, choć zasypiam ponownie stosunkowo łatwo, to rano budzę się obolały i ciężko rano wstać do roboty.
Na początku brałem xanax, fajnie było po 0.5mg, ale rano zmulony.
Odstawiłem, biorę melatoninę 0.5mg. Czy to dobry pomysł?
A może po takim stażu raczej tylko psychiatra aby pomóc w regeneracji?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
  • 310 / 75 / 0
W takiej sytuacji zioła powinny pomóc.
Rumianek
Chmiel
Bacopa monnieri
Najlepiej jakbyś sam je sobie wychował wiadomo. Susz to loteria jeden pomoże inny da marny skutek
Dobry na sen jest też inozytol
Dbanie o wszystkie aspekty powstawania w organizmie serotoniny dieta wysiłek stres przebywanie na powietrzu słońce...
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 45 / 15 / 0
Słyszałem ostatnio sporo opinii o leku Sentino - doksylamina (12,5 mg) na problemy ze snem. Postanowiłem go kupić i u mnie sprawdził się głównie przy trudnościach z zasypianiem – działa dość szybko i pomaga przespać noc bez częstego wybudzania. Ważne tylko, żeby stosować go doraźnie i zgodnie z ulotką, bo rano może pojawić się lekka senność. Ktoś jeszcze miał doświadczenia z tym lekiem?
  • 31 / 2 / 0
Z leków bez recepty ciężko coś wyhaczyc, nawet melatonina jest słaba. Próbowałam jeszcze chyba lek o nazwie Positivum ale no, słaby, z tym że moja tolerancja na leki, nie tylko ziołowe, jest wystrzelona w kosmos. Sen najlepiej jak jest regularny, wspierany wysiłkiem i dobra dieta, wtedy to wszystko ze sobą koreluje i współgra.
ODPOWIEDZ
Newsy
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.