16 kwietnia 2026ledzeppelin2 pisze:Poczytaj o nerwie błędnym.16 kwietnia 2026patrzacinaczej pisze: w ogóle, czemu w moim OCD, zaburzeniach lękowych, gdy się przebudzam mam natychmiastowy atak lęków? czy to jest normalne? aktualnie jestem na escitalopramie (15mg) od jakiegoś miesiąca, ale dziwne to jest, że budzę się i natychmiast jest atak lęków. Macie podobnie?
Jak wychowywałeś się w domu który jest patologiczny a conajmniej dysfunkcyjny, masz wrażliwy układ nerwowy , przeciazales się latami w stresującej pracy. Czy jedno z innym powiązaniem to możesz mieć układ nerwowy w stałym napięciu.
To nie jest normalne .
Ja miałem kilkanaście lat i we własnym domu czułem strach i niepewność
Wychodziłem do ludzi i to samo .
Tak działają przebyte traumy za dziecka
Co ciekawe . Nawet jak matka miala stresjacy okres noszenia ciąży to możesz się z tym urodzić.
Kiedyś ludzie nie mieli dostępu do wtedzy i jakoś z tym żyli
Nikt nie użalał bo po prostu nie mieli żadnego odnośnika jak powinno być, co nie znaczy że to było normalne .
No własnie mam problemy z bezsennością, dlatego stosuje Trittico, mam dużo ruminacji, które najmocniej uaktywniają się, gdy kładę się do łóżka, wtedy mam flashbacki róznych, dziwnych sytuacji (stresujących badź nie) sprzed roku, czy dalej, albo takie co były teraz. Nad niektórymi uda się zapanować myślami, a niektóre są dość wyraźne, mocne gdzie uruchamiają całę spiralę lęku. Dlatego wspomagam się Tranzodonem, by móc zasnąć, mam OCD odkąd pamiętam, tych mysli nie da się całkowicie wyłączyć.
No i wiadomo, że to nie wyleczy z niczego, może pomóc jedynie doraźnie.
Ja bym polecił tej osobie stosownie słabych antagonistów NMDA jak małe dawki DXM do 90 mg lub magnez ale z nim to już ciężej bo wiadomo dieta przyswajalność.
Powinno pomóc ale to i tak nie wszystko na terapie do dobrego psychologa po leki są lepsze niż DXM. Tak moim zdaniem najprościej.
It's not going to be fun.
A tak na poważnie musisz to przepracować z terapeutą i będziesz miał rezultat.
często nawet tacy ludzie jak ty są silniejsi, bo mają prawdziwą motywację do pracy, aby uniknąć przykrych zdarzeń, które się kiedyś wydarzyły itp.
zbyt rozpieszczone bachory zderzają się na studiach, albo po studiach z murem takim, że chuj haha
wyprowadzaj sie, umiesz?
Zgadzam się większą ulgę przynosi praca jak walka ze swoim umysłem przy takim zaburzeniu. Praca wyzwala
20 kwietnia 2026ladyinnaightmares pisze: @patrzacinaczej na natrętne myśli przed snem gdzieś widziałam jakiś czas temu wypowiedź lekarza, że może pomóc odtwarzanie swojego dnia od tyłu (w sensie od położenia się do łóżka do rana tego dnia), po kolei czynność po czynności. Na początku to może być trudne, bo myśli będą uciekać ale z czasem powinno się udawać coraz lepiej bez pojawiania się myśli natrętnych - czy działa, nie wiem, nie próbowałam, bo nie mam takiego problemu, daje jako pro tip do wypróbowania. Niektórym podobno pomaga, na zasadzie przekierowania uwagi (a i jest nudne co może pomagać zasnąć).
No i wiadomo, że to nie wyleczy z niczego, może pomóc jedynie doraźnie.
@PolskiLen
Biorę Trittoco, pomaga. Szczerze magnez jadłem kiedyś, brałem go przed snem godzinę - to tak powinno się go brać?
@CloneserSztuki
Jak będą możliwośći, to wrócę na terapie, natomiast co do pracy, to pracuję codziennie ponad 12 godzin. ;)
@hubii
Oczywiście, mam wielką motywację do pracy, biorąc pod uwagę, ze pracuje ponad 12h dziennie, również weekendy, znam ciężką pracę, jak i wymagającą myślenia, pracowałem tu i tam. Aktualnie pracuje nieprzerwanie od 10 lat, gdy nie ma tej pracy, czuje się fatalnie, dlatego cisnę, chce każdą godzinę, minutę skupic się na czymś, co da zapomienie o tym. :) Tak chce się wyprowadzic, myślę który obszar Polski będzie odpowiedni. Ja to z Polski "B" myślałem o tych miastach z TOP5 ale nie wiem, czy to dobry krok, może lepiej zacząć od mniejszego miasta?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?
Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.
KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce
Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.
„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze
Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.