Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
334
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
196
19%

Liczba głosów: 1028

ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Ja brałam 200 mg na dzień z rana, o 4ctygodniach widać było efekty przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, generalnie to chyba jedyny lek, który działał na mnie dobrze i uniknęłam jakiś efektów ubocznych. Tak samo odstawienie jej nie było jakoś bardzo bolesne.
  • 1718 / 274 / 0
Miałem tego nie robić ale podniosłem sertrę do 150 mg w nadziei że wróci lekka stymulacja. Nie wróciła, wrócił za to jebany niepokój i codziennie potrzebna mi alpra, nie tylko w pracy, a po głupim 0,5 mg potrafię przespać większość dnia a potem zbudzić się z lękiem i cały skołowany. Nie należę do cierpliwych ludzi i nie wiem czy zostanę na sertralinie długo, tym bardziej że biorę jednocześnie wenlafaksynę od paru lat i zastanawiam się czy lęk nie bierze się z tego że wenla już się wypaliła. Próbowałem zwiększyc do 300 mg ale szybko pojawiła się zadyszka i słabość mięśni co jest dziwne bo wenlę zawsze dobrze tolerowałem w każdej dawce. Jeśli nie będzie poprawy to pewnie długo nie wytrzymam i albo wywalę sertrę, albo zmienię wenlę na duloksetynę.
  • 3 / / 0
Czy ktoś próbował na sertralinie palić medyczną marihuanę czy nie osłabia THC sertralina? W dodatku jestem wjebany w bezno i pręgę jak podnieść serotoninie mam okropne osłabienie z emocji kiedyś kiedy pierwsze tygodnie brałem sertrealine i bupropion było pięknie wstawałem rano spacerek w pracy też pełne skupienie wiadomo wypranie z emocji ale to SSRI nie wiem czy zmienić lek na welne ktoś się wypowie?
  • 82 / 10 / 0
W moim przypadku leki te (medyk i sertra) nie kolidują, jak trzymasz się warunków klicznych.
  • 123 / 33 / 0
@Metrowy29 jeżeli jak sam piszesz jesteś wjebany w benzo to SSRI faktycznie mogą nie mieć z czego robić tej serotoniny.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.