Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2036 / 505 / 0
@ladyinnaightmares Spoko. Zdaj relacje. A jaki jest punkt wyjścia u Ciebie jeśli chodzi o depresje? Bardziej zły nastrój czy anhedonia i niezdolność do robienia czegokolwiek?
  • 485 / 184 / 0
@KapitanAizen, wszystko na raz? Finalnie tak już było, ale zaczęło się od anhedonii i tak na przestrzeni kilku miesięcy stopniowo się pogarszało (dołożył się do tego stres z ostatnich miesięcy) do kumulacji w ostatnich 2-3 tygodniach, a że lekarz nie miał już co mi dać zdecydował się na program lekowy.
Po dwóch dawkach mogę powiedzieć na razie tylko tyle, że samopoczucie mocno w kratkę z przewagą dołków, ale na tym etapie to podobno normalne, stabilizacja powinna przyjść pomiędzy 2. a 3. tygodniem fazy indukcji, także wtedy być może będę mogła powiedzieć coś więcej.
  • 2036 / 505 / 0
@ladyinnaightmares Najbardziej mnie ciekawi czy ketamina przywraca energię i napęd do życia. Żeby mieć poczucie jakieś sensu w życiu, albo chociaż namiastkę tego.

A te dawki co bierzesz to mocnego tripa dają? I sama sobie to aplikujesz?
  • 485 / 184 / 0
@KapitanAizen to jak kto znosi "tripa" (w cudzysłowie bo ja tego żadnym tripem bym nie nazwała) to kwestia mocno indywidualna. Mi poza zawrotami głowy, derealizacją lekką nic poza tym nie jest po podaniu (dostaję 56mg). Normalnie jestem w stanie siedzieć i rozmawiać, z chodzeniem jest problem trochę przez zawroty głowy, ale nadal jestem w stanie dojść sama do łazienki (tylko, że przy ścianie xD), ale moja lekarka mówiła, że miała pacjentów którzy przesypiali 2h i po tym czasie nadal nie ogarniali (ona wtedy zmniejszała dawkę do 28mg takim pacjentom i nadal leczenie było skuteczne), a większość kończy mimo wszystko w pozycji horyzontalnej po podaniu %-D Ja mam to podawane w szpitalu - w sensie przyjeżdżam na podanie i przez +/-2h zostaje na oddziale w pomieszczeniu zarezerwowanym tylko dla mnie, lekarz tylko przychodzi i zagląda co jakiś czas i po 40 min. mierzy ciśnienie (niby esketamina może je podnosić, ja przeważnie mam po 40 min. niższe niż przed podaniem xD). Po tym czasie jeśli minęły wszystkie efekty uboczne, normalnie wracam do domu.

Co do Twojego głównego pytania, to po 2 podaniach mogę powiedzieć, że są przebłyski, że tej energii jest więcej w ciągu dnia (przed rozpoczęciem ostatnie 2 tyg. praktycznie przeleżałam w łóżku bezczynnie z serialem, którego nawet nie oglądałam w tle), np. wczoraj 70% dnia było dobre pod względem samopoczucia, nawet zaczęłam nadrabiać trochę rzeczy, które olałam przez ostatni czas. Dzisiaj już gorzej, ale nadal coś tam porobiłam. Z tym, że nadal to jest mocno chwiejne i "kruche", ale na tym etapie to podobno normalne, stabilizacja powinna przyjść ok. 3 tygodnia.
Np. po pierwszym podaniu czułam się o wiele lepiej, do wieczora ten efekt minął, za to po drugim czułam się gorzej niż przed pierwszym do końca dnia, ale no ostatnie 2 dni pokazały, że jednak coś tam ruszyło w dobrą stronę.
  • 2036 / 505 / 0
@ladyinnaightmares
O to brzmi zachęcająco. Może sobie zrobię taką domową kurację. Swoją drogą ten szpitalny protokół to pewnie nieźle podbija placebo też. Bo jakoś jest tak, że tablekta < zastrzyk < zabieg. Więc tutaj to też pewnie jakaś rolę gra.
  • 485 / 184 / 0
@KapitanAizen mogę mieć też z tego samego programu podawane w prywatnym gabinecie u mojej lekarki - miejsce nie ważne, ale wymagają bycia pod nadzorem personelu medycznego. Mi wygodniej w klinice niż w jej prywatnym gabinecie, bo do kliniki mam ciut bliżej i tylko dlatego tam, ale do wyboru miałam 2 miejscówki.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.