Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Hej wam. Mam taki problem - został mi wypisany klonazepam. Jednak lekarka nie napisala ilosci substancji czynnej. Byłem w kilku aptekach i przez to nie mogli mi sprzedać, jednak niektore powiedzialy - ze sa takie apteki w ktorych by mi to wydali. Znacie może takie apteki na śląsku lub okolicach tego województwa? (moja lekarka niestety poszła na urlop, wiec troche bym musiał poczekać)
  • 470 / 182 / 0
@dzendzen żadna apteka Ci nie wyda. Lekarz musi poprawić receptę.
  • 597 / 79 / 0
Wczoraj widziałem się z kardiolog, która cztery lata temu na głody alkoholowe przepisała mi baklofen. Zgodnie z prawdą powiedziałem jej, że niestety nie przyniósł on żadnych efektów terapeutycznych. Zasugerowałem diazepam – i dostałem go. Jako kardiolog raczej nieczęsto zdarza się jej przepisywać leki odurzające. Receptę Rpw wystawiła niedokładnie – dosłownie można było interpretować ją tak, jakobym miał w ramach pojedynczej dawki brać tyle, ile w sumie znajduje się w opakowaniu. Nad sprawą w aptece zastanawiała się przez chwilę trójka magistrów, ale finalnie machnęli ręką. Zwracajcie uwagę lekarzom, którzy rzadko wystawiają RPW-ki. Żeby nie apteka po sąsiedzku, być może zostałbym odesłany z kwitkiem i musiał wracać do swojej lekarki.

A tak nawiasem pytając: jakie macie doświadczenia z receptami na pochodne benzodiazepiny od weterynarzy?
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
  • 1013 / 312 / 5
@baltimore 4 lata temu to benzo na ulicy leżało, wystarczyło się schylić, jak teraz pregabalina. każdy farmaceuta mógł ci diazepam przepisać jak teraz pregabalinę czy baclofen.
a co do klona, w mojej aptece, będącej w sieci firmy neuca "świat zdrowia" przyjmuje lekarz, on może wystawić diazepam za lekarzem specjalistą. ale nie wiem czy darmo da
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 87 / 8 / 0
Ja tak chodziłem do rodzinnego że już pielęgniarki się z niego śmiały "o zobacz twój stały klient czeka"i wychodziłem benzo pręga i inne Dziady na telefon Tylko żeby nie przesadzić nie wkurzyć już wyhodowanego kontaktu.
  • 2971 / 251 / 0
Takie pytanie.. czy apteka może wołać hajs za wypisanie recepty farmaceutycznej czy to już złamanie prawa farmaceutycznego ? Technik/magister (chyba tylko ten drugi) może taką reckę wypisać na jedno opakowanie produktu lecznicznego w najmniejszej dawce i odpłatności 100% (np klonazepam 0,5mg x 1op - chociaż to już psychotrop, więc nie wiem czy recka farmaceutyczna w ogóle obowiązuje), ale zależy to już tylko od jego dobrej woli, ewentualnie tego czy się cyka dostać później opierdol od kierownika apteki, chociaż zauważyłem że raczej farmaceuci dość niechętnie piszą takie recki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
  • 470 / 182 / 0
@Amunicja nie ma przepisów które by tego zabraniały, tak samo jak nie ma takich które by to nakazywały.
  • 18 / 1 / 0
Tu akurat sprawa jest dość prosta — przy takich lekach jak klonazepam apteka raczej nie będzie kombinować, tylko trzyma się przepisów, więc bez poprawnej recepty niewiele zdziałasz.

Najrozsądniejsze wyjście to po prostu poczekać na lekarkę albo spróbować ogarnąć korektę przez teleporadę, bo szukanie „luźniejszych” aptek to loteria i często kończy się stratą czasu.
  • 790 / 136 / 0
Odmawiają wypisywania recept na psychotropy. Mi odmówili nawet w aptece w której miałam zrealizowane masę recept np na xanax. Jak poprosiłam żeby mi wypisali to powiedzieli że nie mogą wypisywać na takie mocne leki.
Wytrzymują tylko wirtuozi
Dziwne, że życie ma smak tych ostatnich kilku godzin
  • 147 / 11 / 0
Może, niektóre apteki oferują wypisanie recept na podsawowe leki za 35 zł widziałam. Jednak jak wyżej benzo, czy innych substancji z listy nie przepisują. I to raczej magoster wypisuje, nie technik. Nawet leki typu morfina czy MJ musi wydać magister.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.