Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 15 / / 0
Cześć, to mój pierwszy post tutaj, aczkolwiek czytam już dluuuugi czas forum, w każdym razie do sedna.
Czy wykupienie jednego leku na receptę w jednej aptece automatycznie równa się z tym, ze kolejne opakowania (czyli 3) muszę zrealizować w tej samej aptece? :zły:
Da się to jakoś obejść czy bez szans? Bo nie mieli na stanie a na hurtowni pustka. A ja zamiast iść do sprawdzonej apteki poszłam tam gdzie nie trzeba..
Uwaga! Użytkownik natvlqa nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 83 / 5 / 0
Według Polskiego prawa, powinnaś od nowa iść do doktorka, lub poprostu zadzwonić prosząc o nowa recepte. Powiedz jaka jest sytuacja i tyle
  • 357 / 88 / 0
Niestety tak i nie da się tego obejść
  • 633 / 154 / 0
Dla mnie to jedna z największych wad e-recept. Nie wiem, dlaczego jest ten problem, skoro wszystko mają zapisane w sieci, ile opakowań wydano itp. Jeśli byłby problem z synchronizacją pomiędzy aptekami, powinni mieć możliwość wydania odpisu, dzięki któremu dokupimy brakujące leki z rozpoczętej już recepty. A nie mogą nic zrobić.

Nie obejdziesz tego, a jeśli apteka nie będzie w stanie sprowadzić pozostałych opakowań, w przysługującej Ci liczbie, to:
1) albo poprosisz o nową receptę u lekarza, który ją wystawiał i wtedy (po uprzednim sprawdzeniu, czy potrzebny lek jest na stanie w tej ilości) zrealizujesz w innej aptece
2) możesz spróbować z prośbą o wystawienie recepty farmaceutycznej, o ile nie jest to środek, który jest wyłączony z kompetencji, jakie przysługują farmaceutom w ramach ustawy

Nowela rozporządzenia, wraz z aktualizacją systemu, jest dopiero gdzieś w drodze, aktualnie inna apteka nie może zrealizować takowego zapotrzebowania.
Ten system traktuje Cię bezdusznie jak ciąg znaków i nikogo to nie obchodzi.
  • 15 / / 0
a czy wchodzi w grę coś takiego jak wydanie większej ilości opakowań tylko z mniejszymi dawkami, czyli łącznie tyle ile powinno wyjść normalnie?
Uwaga! Użytkownik natvlqa nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 633 / 154 / 0
Pytasz o IV-P?
Ma zgadzać się całkowita ilość substancji czynnej - łącznie taka sama, jak jest to przedstawione na recepcie.
W jednym miejscu dadzą, w innym będą mieć opory. Jak właściwie uzasadnisz, to powinni nawet dać np. jedno opakowanie mocniejsze, zamiast dwóch o słabszym działaniu.
  • 15 / / 0
dobra dzięki zamykam wszystko się powiodło bez przypału i bicia %-D
  • 2969 / 251 / 0
Podbiję temat, bo ciekawy.
Co do leków, to powinno być tak, że w systemie (zresztą i tak to widać*) widoczne jest ile opakowań danego leku się kupiło.
Przykładowa moja recka:
- Pronoran 50mg x 30tab x 2op
- Cavinton Forte 10mg x 90tab x 2op
- Clonazepam 2mg x 30tab x 2op

W jednej aptece wracając od lekarza na C/T od benzo kupuję paczkę klonów, w takim razie zostaje mi jedna paka do wykupienia + cała reszta czyli mam 2 kody. I teraz: Pronoran i Cavinton Forte (bo samego klonazepamu który jest na osobnej recce bo psychotrop i recka zaczęta) muszę wykupić w tej samej aptece ? Jeśli oprócz klona to bezsens, jeśli tylko klona to mniejszy bezsens ale dalej dno, skoro jest to ściśle ewidencjonowane i podrabiane recki (chyba) nie przechodzą (z tym nie mam nic wspólnego i tylko odrobinę jakiejś starej wiedzy teoretycznej z Hajpa).

* jak ktoś jest technikiem/mgr farmacji i ma dostęp do takiego systemu to proszę aby w skrócie opisał "jak to działa" czyli dlaczego to jest takie pojebane i w niektórych aptekach (nawet tej samej sieci) nie potrafią powiedzieć gdzie zacząłem receptę i czy ten wymóg wynika z wad samego systemu informatycznego (czy po podaniu nr pesel farmaceuta ma dostęp do IKP pacjenta czy to całkiem inny system (IKP recek ? %-D ) ).
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
  • 115 / 11 / 0
Zauważyłam, że jak kupuję swoje leki, których jest dość sporo i biorę imienną fakturę to nie patrzą na mnie wgl krzywo, a jak kupuję kilka paczek benzo i nie wspomnę o fakturze, to w największych aptekach farmaceuci dokładniej się wszystkiemu przyglądają, Poza tym ciężko zrealizować receptę w kilku aptekach jak przykładowo mam na recepcie 9 paczek.
  • 470 / 182 / 0
@Amunicja, nie wiem czy do końca rozumiem o co Ci chodzi, ale po krótce. Tak, clonazepam musisz wykupić w tej samej aptece, w której rozpocząłeś realizacje tej recepty. Pozostałe dwa leki, czyli "druga recepta" są w rzeczywistości 2 osobnymi osobnymi receptami i Pronoran możesz wykupić w jednej aptece, a Cavinton w innej, ale jak już wykupisz jedno opakowanie danego leku w konkretnej aptece to realizację musisz dokończyć w tej aptece. To się niby ma zmienić, że kontynuować realizację recepty będzie można w dowolnej aptece, a przynajmniej od jakiegoś czasu słychać takie głosy, ale CeZ jeszcze tego nie ogarnął.

A co do Twojego pytania, dowolna apteka nie jest w stanie powiedzieć Ci w jakiej aptece rozpocząłeś realizacje recepty bo do dokumentu realizacji recepty ma dostęp tylko apteka która ten dokument wygenerowała i Ty w swoim IKP. Inna apteka w ogóle tej recepty już nie może otworzyć i zobaczyć co na niej było, ani gdzie była realizowana.
A system IKP i recept ma wspólny mianownik, a mianowicie platformę P1 czyli Elektroniczna Platforma Gromadzenia, Analizy i Udostępniania zasobów cyfrowych o Zdarzeniach Medycznych, ale że pracuję na tym na co dzień to mogę dużo powiedzieć o tym jak to działa i jak działa Centrum Wsparcia CeZ, dla przykładu w październiku wysyłałam zgłoszenie o błędzie, ba podałam im podstawę prawną potwierdzającą że mam rację. Sensowną odpowiedź dostałam po 4,5 miesiąca (wcześniej przysyłali tylko regularnie że proszą o cierpliwość, zgłoszenie zostało przesłane do specjalistów xD), ale ta odpowiedź nie była na zasadzie, że poprawiono błąd. Nie, napisali że poprawią, bo rzeczywiście jest to błąd, ale w terminie +/- 1,5 roku %-D
I mnie to bawi, ale nie dziwi. Moja szefowa kiedyś rozmawiała z ludźmi z Centrum e-Zdrowia i no to są informatycy, oni klepią to co im każe Ministerstwo Zdrowia i samodzielnie żadnych zmian ponad to nie mogą wprowadzać. I nawet jak jest błąd tak jak ten zgłoszony przeze mnie - oni to przekazują dalej do MZ. Jak dana sprawa należy pod jeden "wydział" w MZ to załatwią szybciej, ale jak należy pod kilka, a jeszcze jak jedna osoba z jednego wydziału jest pokłócona z inną osobą z innego wydziału - to zapomnij, uzbrój się w cierpliwość, g*wno załatwisz dopóki panie nie przestaną mieć fochów. Witamy w Polszy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.