Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
971
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
494
31%

Liczba głosów: 1569

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Czy wszystko jest ok?
To normalne, że w pierwszym rzucie rosn tylko dwa?
GT, ten biały rósł jako pierwszy i to chyba jakaś mutacja - nadaje się to wgl?
Od tygodnia stoja w miejscu i zrobiły się niebieskie.
Zostawiać je czy zrywać i czekać na kolejne?
Wsadzone do wora 5 grudnia, strasznie długo nie chciały owocnikować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3 / / 0
Hej ludziska czy z moimi dziećmi jest wszystko w porządku? Coś takie marne i taki biały puch jakby pleśń.
Golden teacher
  • 1 / / 0
XtcShadow też tak miałem, to nie pleśń jest to chyba spowodowane zbyt wysoką wilgotnością w worku, powachluj trochę 2-3 razy dziennie do środka i powinno być ok, robiłem tak i nic złego grzybom się nie stało
  • 172 / 40 / 0
15 stycznia 2026Mandolina365 pisze:
Czy wszystko jest ok?
To normalne, że w pierwszym rzucie rosn tylko dwa?
Bez względu na wielkość zbioru to to co wyrośnie zbieraj w momencie jak tylko kapelusz się (niecałkowicie) otworzy. Chodzi o ten moment kiedy jeszcze jakieś pojedyncze frędzle są pod spodem, zanim wypuści zarodniki.

Potem pojemnik zalej i odstaw zgodnie z instrukcją producenta. Po odpowiednim czasie wpakuj z powrotem w worek (świeżo umyty). Bez względu na wszystko - higiena, higiena i jeszcze raz higiena. Maseczka na twarz i ręce szorujesz po same pachy, a wszystkie powierzchnie, na których pracujesz mają być zdezynfekowane.

Pamiętaj, że kita możesz nastawiać wiele razy.

@XtcShadow wygląda w porządku i prawdopodobnie zaraz będą gotowe do zbioru. Jego wielkością się nie martw. Zawsze możesz nastawić kita ponownie.
  • 624 / 71 / 0
Długo odpuszczałem sobie hodowlę grzybów ze względu na wtopę z pleśnią w moim pomieszczeniu, przesadziłem kiedyś z wilgocią podczas uprawy zioła, na ścianach pojawiło się sporo wilgoci i wyszła pleśń... Co się dało to wyczyściłem, ale remontu nie było, myślałem że w takich warunkach nie ma sensu uprawiać grzybów. Ostatnio jednak spróbowałem i okazało się, że wystarczyło dezynfekować powierzchnię biurka na której kładłem wiaderko, używać przegotowanej wody do zalewania, myć ręce po łokcie (wyciągać wiaderko i grzebać przy nim tylko takimi) i wietrzyć pokój przed wietrzeniem baga. No i chroniłem przed zarazkami z lodówki. Udało się wyciągnąć 6 rzutów, gdzie ostatni "rzut" to był jeden grzybek 1,5g i wtedy pozwoliłem grzybni umrzeć, do końca ładnie pachniała i wyglądała. Z każdym rzutem coraz słabiej dbałem o higienę, a baga nie myłem ani razu właśnie ze względu na obawę, że czymś zainfekuję po umyciu.

To tak w kontrze do głosów, że wymagana jest jakaś turbo ultra higiena. Dbać trzeba, ale bez przesady.
  • 172 / 40 / 0
To tak w kontrze do głosów, że wymagana jest jakaś turbo ultra higiena. Dbać trzeba, ale bez przesady.
Którą sumarycznie zachowałeś. Mniej lub bardziej :)
  • 1 / / 0
w moim growkicie pierwsze piny pojawiły się ok. tydzień temu, może 8 dni. Od tamtej pory wzrost jest baaaardzo powolny. Dzisiaj zauważyłem, że 2 jedne z największych, lekko otworzyły kapelusze. No dojrzałe grzyby to to na pewno nie są, bo mają jakieś 5cm. Odmiana Penis Envy +. O co chodzi? dlaczego to tak wolno rośnie? FAE jest myślę na bardzo wysokim poziomie - wachluje nawet po 5-6-7 razy dziennie, oraz jest lekko ten worek uchylony na 1-2cm. wilgotność utrzymuje też na wysokim poziomie. Czy to możliwe, że to ich wielkość docelowa, biorąc pod uwagę to pic rel lekkie uchylenie kapelusza? Mam w drodze matę grzewczą, bo ewentualnie w czym bym szukał przyczyny to w fluktuacjach temperatury. NO ALE TO TAK WOLNO ROŚNIE...
  • 383 / 87 / 0
@bernuska jeśli wszystko jest ok, to po prostu pewnie taka genetyka, trafiły ci się jakieś karzełki. Mimo wszystko będą miały w środku to co potrzebne.
  • 288 / 43 / 0
W instrukcji mojego growkita nie było nic o "resetowaniu" go po zbiorach (zalanie wodą i pozostawienie go w lodówce na noc) ale i tak to zrobiłem. W kolejnym rzucie wyrosły mi grzyby po bokach ciastka których wcześniej nie zebrałem bo myślałem że to są te zatrzymane, z których i tak nic nie będzie. Zebrałem je i teraz nie wiem co zrobić - resetować growkit czy zostawić go?
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 7 / / 0
Siema. Mam problem z growkitem GT. Nastawiony był 24 lutego, długo nic nie startowało, myślałam że totalna lipa i nic nie wyjdzie ale 3 dni temu (czyli po prawie trzech tygodniach) wyszedł 1 pin i tak został, tylko on - coś tam rośnie ale w sumie wolno. Wcześniej miałam od tego samego dostawcy tylko mniejszy i po 5-ciu dniach już zaczął pinować, grzyby rosły bardzo szybko ale też nie było ich dużo (ok. 10g suszu). Drugi rzut w ogóle nie wyszedł.

1. Ktoś może podpowiedzieć co robić z tym dalej?
2. Możecie polecić stronę z której zamawiacie i wychodzą wam dobre rzuty?

Mam matę grzewczą, temperaturę ustawiłam na 22,5-23. Nie wiem dlaczego taka lipa :/

[ external image ]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych

Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.

Ucieczka zakończona w jeziorze

Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.