Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
17 miesięcy przyjmowałem regularnie buprenorfinę w plastrach.
W końcu udało się odstawić. Dzisiaj minęło 6 tygodni jak jestem bez plastra na klacie. Wydaję mi się że najgorsze już za mną, lekka depresja czasami wjeżdża jeszcze i huśtawki nastrojów występują ale co raz rzadziej zauważyłem. Przez ten ciężki czas gdy brałem bupre, byłem przekonany o tym, że pozostanie ze mną już do końca życia.
Reszta osób tutaj to ćpuny nie mające chęci rzucenia opioidów.
Niektórzy myślą, że jak są na substytucji to nie ćpają. Prawda jest bolesna, osoby na substytucji są większymi i gorzej wjebanymi w opioidy ćpunami niż osoby biorące inne opioidy niż buprę czy metadon.
99% z was nigdy prawdopodobnie nie zejdzie z bupry czy metadonu. Jednak wiadomo, lepiej oszukiwać samego siebie, że "się leczymy" i kiedyś (czyli nigdy) odstawimy opioidy substytucyjne. A jak ktoś odstawi to zaraz wraca do innych mocnych opiodów. Większość osób na substytucji jest po prostu żałosna.
Mam kolegę co jest na 300mg metadonu. Ponad 2 lata temu mówił mi, że zejdzie wkrótce z niego. "Zobaczysz, że zejdę, mogę się założyć o wszystko". Mimo, że zakładam się jedynie kiedy mam 90-99% pewności, że mam rację i zawsze wygrywam zakłady nie założyłem się bo nie chciałem nic od tego biednego, zdegenerowanego człowieka (który pewnie i tak nie dotrzymałby umowy, mimo że zakład to zawsze rzecz święta a kto się z niego nie wywiązuje jest śmieciem czyli nadaje się jedynie na śmietnik), Minęły 2 lata i dalej jest na 300mg.
Fajnie sobie więc wmawiać, że kiedyś odstawimy co najczęściej nie nastąpi nigdy. Ale przecież ja już nie ćpam , "leczę się" substytucyjnie;).
Czasem coś dobieram, ale przecież każdy dobiera:). A benzo (większość ćpunów na substytucji) muszę brać;).
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu
W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.