Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1740 / 278 / 0
@Kazik444 wydaje mi się że to bardzo mało, na mnie kiedyś świetnie działało 100 mg ale krótko niestety. Teraz biorę 400 bo chciałem lekkiego uspokojenia głowy i to się udało, biorę jeszcze antydepresanty i byłem po nich zbyt pobudzony i nerwowy.
  • 996 / 99 / 0
Jak Ci tak lekarz przepisał :)
Nie odnoś się do mnie ale biore ten lek w dawce 100mg , jestem zadowolony. Nie wiem jak działa wyżej opisane 300mg, ale jeśli bardziej antydepresyjnie\aktywizująco to fajny lek.
[H]R Crew
  • 1740 / 278 / 0
Zmniejszę sulpiryd do 200 mg i potem zobaczę, może całkiem go odstawię. Biorę go ponad rok 400 mg i nie wiem czy dalej jest sens go brać po takim czasie, tym bardziej że dostałem jeszcze flupentiksol który na razie nic nie daje i być może odstawka sulpirydu by coś tu zmieniła. A jeśli po jakimś czasie nadal będzie lipa z flupentiksolem to może po prostu wrócę do amisulprydu.
  • 55 / 2 / 0
Mam pytanie Solian czy sulpiryd ktory znicg będzie lepszy na depresje i aktywizacje w jakich dawkach ?

nie używamy nazw handlowych na forum. /lady
  • 1740 / 278 / 0
@Kazik444 ja bym celował w amisulpryd, dawki 50-100 mg, ale to podobne leki i równie dobrze może sulpiryd dać radę, 100-200 mg.
  • 683 / 174 / 0
25 października 2025zburzony pisze:
@RafalKoral orientujesz się jaki jest wpływ sulpirydu na poziom dopaminy i nastrój przy dłuższym stosowaniu? Biorę 400 mg czyli jak napisałeś niedużo, biorę też antydepresanty i ogólnie czuję się całkiem nieźle ale jeśli sulpiryd obniża poziom dopaminy to możliwe że bez niego nastrój byłby lepszy, nie?
Niekoniecznie. Działa w niskich dawkach silnie na serotoninę więc jest uznawany za lek ostatniej szansy w depresji. Bardzo skuteczny lek, zarówno przy depresji jak i autyzmie. Przeciwskazany w przypadku tendencji maniakalnych gdyż może silnie pobudzać w niskich dawkach.

scalono - detronizator
19 stycznia 2026Kazik444 pisze:
A po jakim czasie sulpiryd zaczyna działać ?
Na pełne działanie trzeba poczekać z miesiąc czasu, a przynajmniej 2-3 tygodnie. Poprawa nastroju faktycznie może wystąpić już po kilku dniach.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu

Psylocybina

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.