Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
334
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1031

ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Ja brałam 200 mg na dzień z rana, o 4ctygodniach widać było efekty przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, generalnie to chyba jedyny lek, który działał na mnie dobrze i uniknęłam jakiś efektów ubocznych. Tak samo odstawienie jej nie było jakoś bardzo bolesne.
  • 1740 / 277 / 0
Miałem tego nie robić ale podniosłem sertrę do 150 mg w nadziei że wróci lekka stymulacja. Nie wróciła, wrócił za to jebany niepokój i codziennie potrzebna mi alpra, nie tylko w pracy, a po głupim 0,5 mg potrafię przespać większość dnia a potem zbudzić się z lękiem i cały skołowany. Nie należę do cierpliwych ludzi i nie wiem czy zostanę na sertralinie długo, tym bardziej że biorę jednocześnie wenlafaksynę od paru lat i zastanawiam się czy lęk nie bierze się z tego że wenla już się wypaliła. Próbowałem zwiększyc do 300 mg ale szybko pojawiła się zadyszka i słabość mięśni co jest dziwne bo wenlę zawsze dobrze tolerowałem w każdej dawce. Jeśli nie będzie poprawy to pewnie długo nie wytrzymam i albo wywalę sertrę, albo zmienię wenlę na duloksetynę.
  • 4 / / 0
Czy ktoś próbował na sertralinie palić medyczną marihuanę czy nie osłabia THC sertralina? W dodatku jestem wjebany w bezno i pręgę jak podnieść serotoninie mam okropne osłabienie z emocji kiedyś kiedy pierwsze tygodnie brałem sertrealine i bupropion było pięknie wstawałem rano spacerek w pracy też pełne skupienie wiadomo wypranie z emocji ale to SSRI nie wiem czy zmienić lek na welne ktoś się wypowie?
  • 82 / 10 / 0
W moim przypadku leki te (medyk i sertra) nie kolidują, jak trzymasz się warunków klicznych.
  • 126 / 34 / 0
@Metrowy29 jeżeli jak sam piszesz jesteś wjebany w benzo to SSRI faktycznie mogą nie mieć z czego robić tej serotoniny.
  • 122 / 17 / 0
Bierze/brał ktoś sertralinę w dawce docelowej 25 mg? Dawka subkliniczna, wiem, ale jestem ciekaw, jak na was działa. Brałem 5 mg escitalopramu i chciałem przejść na sertralinę w dawce odpowiadającej esci, to pani Dr dała mi 50 mg sertry i się zastanawiam, czy to już nie będzie typowe działanie SSRI. ChatGPT mi mówi, że 50 mg sertry ~ 10 mg esci, a 25 mg sertry ~ 5 mg esci, ale kto wie
  • 304 / 31 / 0
16 lutego 2026zburzony pisze:
Miałem tego nie robić ale podniosłem sertrę do 150 mg w nadziei że wróci lekka stymulacja. Nie wróciła, wrócił za to jebany niepokój i codziennie potrzebna mi alpra, nie tylko w pracy, a po głupim 0,5 mg potrafię przespać większość dnia a potem zbudzić się z lękiem i cały skołowany. Nie należę do cierpliwych ludzi i nie wiem czy zostanę na sertralinie długo, tym bardziej że biorę jednocześnie wenlafaksynę od paru lat i zastanawiam się czy lęk nie bierze się z tego że wenla już się wypaliła. Próbowałem zwiększyc do 300 mg ale szybko pojawiła się zadyszka i słabość mięśni co jest dziwne bo wenlę zawsze dobrze tolerowałem w każdej dawce. Jeśli nie będzie poprawy to pewnie długo nie wytrzymam i albo wywalę sertrę, albo zmienię wenlę na duloksetynę.
Próbowałeś Escitalopram?

scalono - nv13
14 kwietnia 2026epiphone pisze:
Bierze/brał ktoś sertralinę w dawce docelowej 25 mg? Dawka subkliniczna, wiem, ale jestem ciekaw, jak na was działa. Brałem 5 mg escitalopramu i chciałem przejść na sertralinę w dawce odpowiadającej esci, to pani Dr dała mi 50 mg sertry i się zastanawiam, czy to już nie będzie typowe działanie SSRI. ChatGPT mi mówi, że 50 mg sertry ~ 10 mg esci, a 25 mg sertry ~ 5 mg esci, ale kto wie
Ja brałem 50 dzień i lepiej działało jak brałem 100 paradoks
  • 552 / 200 / 0
14 kwietnia 2026epiphone pisze:
Brałam dawkę 25mg przez rok po włączeniu jej po raz pierwszy i działała na mnie dobrze.
  • 1740 / 277 / 0
@CloneserSztuki escitalopram brany solo nic mi nie dał, ale kiedyś całkiem dobrze było na miksie wenlafaksyny z escitalopramem. Teraz od niedawna biorę także 15 mg escitalopramu i chyba jest pewna poprawa.
  • 304 / 31 / 0
@zburzony
Trzeba dać mu czas ale to jest dobre ssri jak dla mnie lepsze jak sertralina.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.