...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 445 / 118 / 0
N-acetylo-l-tyrozyna.
Na skręta to nie bardzo cos dawało, prędzej w roli suplementu na doła później.
  • 94 / 22 / 0
27 stycznia 2026ledzeppelin2 pisze:
Q ja słyszałem coś o Nalt czy Alcar .
Alcar (acetylo-L-karnityna) teoretycznie łagodzi objawy odstawienia.
  • 30 / / 0
NALT czy ALCAR mogą pomóc na spadki energii, motywację i mgłę po odstawce, ale samego ostrego odstawienia zwykle nie zdejmują. Najlepiej traktować je jako uzupełnienie regeneracji układu nerwowego.
  • 7 / / 0
Witamina C w dużych dawkach mozwr powodować rozwolnienie, gdyż zwiększa perystaltykę jelit i nie jest dobra jako "lek" na początku detoksu polecam zacząć od nawadniania i elektrolitów+ witamin z grupy B które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Witaminę C można dorzucać jak już najgorsze katusze skręta miną.
  • 11 / / 0
Witamina C w dużych dawkach na początku może bardziej zaszkodzić niż pomóc, zwłaszcza przy skręcie i problemach jelitowych. Na start lepiej ogarnąć nawodnienie, elektrolity i witaminy z grupy B, żeby układ nerwowy miał z czego się odbudowywać. NALT czy ALCAR widzę raczej jako wsparcie „po”, na doły i brak energii, a nie jako środek zdejmujący ostre objawy
  • 2955 / 249 / 0
Witamina C na skręta to naprawdę słaby pomysł, sam to czuję a jestem na skręcie + lekkim c/t od benzo, gdzie przy przeczulicy sensorycznej o wiele bardziej odczuwam swój organizm (jakkolwiek to brzmi, nie chce mi się silić na jakieś mądre określenia). I nie jest to moja osobnicza reakcja, po prostu czuję (a nawet jestem świadom) że to może tylko pogorszyć sytuację.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki

26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.

CBZC rozbija packzomatową dystrybucję

Współpraca policjantów z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości i wydziału kryminalnego z Chełmna doprowadziła do zatrzymania 44-latka, który z wykorzystaniem paczkomatów, wysyłał do odbiorców paczki z narkotykami. Przy zatrzymanym funkcjonariusze zabezpieczyli znaczną ilość narkotyków i gotówkę. Mężczyzna trafił na 3 miesiące do aresztu.