Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
969
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
493
31%

Liczba głosów: 1566

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Czy wszystko jest ok?
To normalne, że w pierwszym rzucie rosn tylko dwa?
GT, ten biały rósł jako pierwszy i to chyba jakaś mutacja - nadaje się to wgl?
Od tygodnia stoja w miejscu i zrobiły się niebieskie.
Zostawiać je czy zrywać i czekać na kolejne?
Wsadzone do wora 5 grudnia, strasznie długo nie chciały owocnikować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3 / / 0
Hej ludziska czy z moimi dziećmi jest wszystko w porządku? Coś takie marne i taki biały puch jakby pleśń.
Golden teacher
  • 1 / / 0
XtcShadow też tak miałem, to nie pleśń jest to chyba spowodowane zbyt wysoką wilgotnością w worku, powachluj trochę 2-3 razy dziennie do środka i powinno być ok, robiłem tak i nic złego grzybom się nie stało
  • 124 / 26 / 0
15 stycznia 2026Mandolina365 pisze:
Czy wszystko jest ok?
To normalne, że w pierwszym rzucie rosn tylko dwa?
Bez względu na wielkość zbioru to to co wyrośnie zbieraj w momencie jak tylko kapelusz się (niecałkowicie) otworzy. Chodzi o ten moment kiedy jeszcze jakieś pojedyncze frędzle są pod spodem, zanim wypuści zarodniki.

Potem pojemnik zalej i odstaw zgodnie z instrukcją producenta. Po odpowiednim czasie wpakuj z powrotem w worek (świeżo umyty). Bez względu na wszystko - higiena, higiena i jeszcze raz higiena. Maseczka na twarz i ręce szorujesz po same pachy, a wszystkie powierzchnie, na których pracujesz mają być zdezynfekowane.

Pamiętaj, że kita możesz nastawiać wiele razy.

@XtcShadow wygląda w porządku i prawdopodobnie zaraz będą gotowe do zbioru. Jego wielkością się nie martw. Zawsze możesz nastawić kita ponownie.
  • 615 / 63 / 0
Długo odpuszczałem sobie hodowlę grzybów ze względu na wtopę z pleśnią w moim pomieszczeniu, przesadziłem kiedyś z wilgocią podczas uprawy zioła, na ścianach pojawiło się sporo wilgoci i wyszła pleśń... Co się dało to wyczyściłem, ale remontu nie było, myślałem że w takich warunkach nie ma sensu uprawiać grzybów. Ostatnio jednak spróbowałem i okazało się, że wystarczyło dezynfekować powierzchnię biurka na której kładłem wiaderko, używać przegotowanej wody do zalewania, myć ręce po łokcie (wyciągać wiaderko i grzebać przy nim tylko takimi) i wietrzyć pokój przed wietrzeniem baga. No i chroniłem przed zarazkami z lodówki. Udało się wyciągnąć 6 rzutów, gdzie ostatni "rzut" to był jeden grzybek 1,5g i wtedy pozwoliłem grzybni umrzeć, do końca ładnie pachniała i wyglądała. Z każdym rzutem coraz słabiej dbałem o higienę, a baga nie myłem ani razu właśnie ze względu na obawę, że czymś zainfekuję po umyciu.

To tak w kontrze do głosów, że wymagana jest jakaś turbo ultra higiena. Dbać trzeba, ale bez przesady.
  • 124 / 26 / 0
To tak w kontrze do głosów, że wymagana jest jakaś turbo ultra higiena. Dbać trzeba, ale bez przesady.
Którą sumarycznie zachowałeś. Mniej lub bardziej :)
  • 1 / / 0
w moim growkicie pierwsze piny pojawiły się ok. tydzień temu, może 8 dni. Od tamtej pory wzrost jest baaaardzo powolny. Dzisiaj zauważyłem, że 2 jedne z największych, lekko otworzyły kapelusze. No dojrzałe grzyby to to na pewno nie są, bo mają jakieś 5cm. Odmiana Penis Envy +. O co chodzi? dlaczego to tak wolno rośnie? FAE jest myślę na bardzo wysokim poziomie - wachluje nawet po 5-6-7 razy dziennie, oraz jest lekko ten worek uchylony na 1-2cm. wilgotność utrzymuje też na wysokim poziomie. Czy to możliwe, że to ich wielkość docelowa, biorąc pod uwagę to pic rel lekkie uchylenie kapelusza? Mam w drodze matę grzewczą, bo ewentualnie w czym bym szukał przyczyny to w fluktuacjach temperatury. NO ALE TO TAK WOLNO ROŚNIE...
  • 379 / 87 / 0
@bernuska jeśli wszystko jest ok, to po prostu pewnie taka genetyka, trafiły ci się jakieś karzełki. Mimo wszystko będą miały w środku to co potrzebne.
  • 286 / 42 / 0
W instrukcji mojego growkita nie było nic o "resetowaniu" go po zbiorach (zalanie wodą i pozostawienie go w lodówce na noc) ale i tak to zrobiłem. W kolejnym rzucie wyrosły mi grzyby po bokach ciastka których wcześniej nie zebrałem bo myślałem że to są te zatrzymane, z których i tak nic nie będzie. Zebrałem je i teraz nie wiem co zrobić - resetować growkit czy zostawić go?
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 6 / / 0
Siema. Mam problem z growkitem GT. Nastawiony był 24 lutego, długo nic nie startowało, myślałam że totalna lipa i nic nie wyjdzie ale 3 dni temu (czyli po prawie trzech tygodniach) wyszedł 1 pin i tak został, tylko on - coś tam rośnie ale w sumie wolno. Wcześniej miałam od tego samego dostawcy tylko mniejszy i po 5-ciu dniach już zaczął pinować, grzyby rosły bardzo szybko ale też nie było ich dużo (ok. 10g suszu). Drugi rzut w ogóle nie wyszedł.

1. Ktoś może podpowiedzieć co robić z tym dalej?
2. Możecie polecić stronę z której zamawiacie i wychodzą wam dobre rzuty?

Mam matę grzewczą, temperaturę ustawiłam na 22,5-23. Nie wiem dlaczego taka lipa :/

[ external image ]
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.