Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 21 / 1 / 0
Niestety coraz więcej badań potwierdza zależność między zażywaniem pregaby a uzależnieniem fizycznym i związanymi z tym efektami odstawiennymi. Lekarze powinni lepiej się zastanawiać co przepisują, bo jest to lek podstawowy na padaczkę czy bóle neurologiczne, z tym, że wiele osób nie wie z czym się mierzy.
Uwaga! Użytkownik Lighter jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3633 / 598 / 1
No przecież piszą o tym w ulotce że objawy grypo podobne i tak dalej
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 63 / 15 / 0
Piszą w ulotce, ale większość psychiatrów, nawet często tych specjalizujących się w leczeniu uzależnień twierdzi, że jest to super bezpieczny lek i w ogóle. Tylko nie biorą pod uwagę, że ćpun nie będzie brał zaleconych 2x75mg czy 2x150mg tylko jak poczuje, że idzie się tym naćpać- to czy przyjemnie czy nie zależy od osoby nie będzie brał z czasem zaleconych dawek tylko będzie je zwiększał. I tu zaczyna się problem bo 9 na 10 ćpunów odciętych od benzo czy opio będzie ćpało pregabę, dochodząc często do kosmicznych dawek wynoszących te 1800mg lub więcej. Jak ktoś jeszcze zatrzyma się na dawce 600 czy nawet 900mg to pół biedy, gorzej jak przekroczy te 900mg- co i tak już jest dawką dużą, ale z tolerką trzeba brać więcej żeby czuć działanie. Nigdy nie byłem fanem baclofenu (który uzależnia równie mocno jak nie mocniej niż benzodiazepiny) czy pregaby jednak wiele osób bierze długie lata 300-600mg pregabaliny, która powinna być stosowana załóżmy do 3 miesięcy po odstawieniu benzodiazepin (dłużej myślę nie ma sensu jej brać przy odstawianiu benzodiazepin) i ściśle według wskazań lekarza. Na koniec lekarz zmniejsza dawkowanie przez okres około 2 do 4 tygodni i leczenie powinno się zakończyć. To nie antydepresant, który bierze się stale tylko przy odstawieniu benzo/opio przez krótki okres czasu, uważam nawet, że miesiąc po odstawieniu benzo powinno się już schodzić z pregaby bo objawy odstawienne po benzo mniej więcej po miesiącu mijają.
Też nie wiem jak niektórzy czują objawy odstawienne po benzo do pół roku czy dłużej. Ja po 2-4 tygodniach od odstawienia wracam całkowicie do siebie. Z tym, że ja nigdy nie miałem problemu ze snem czy lękami. Fizycznie jednak organizm dochodzi do siebie po odstawieniu benzo około miesiąc.
Co do stosowania DXM-u czy innych NMDA to DXM działa z tego co wiem odwrotnie do działania benzodiazepin, tak że nie wiem czy dobrym pomysłem jest branie nawet 60-90mg tego leku dziennie przy odstawce GABA-ergików.
  • 1 / / 0
Mam zamiar wykonać numer pod tytułem cold turkey.
Półroczny ciąg, początkowo 600mg na dobę, po 3 miesiącach 900, teraz 1200-1500.
Nie obchodzą mnie porady typu zmniejszanie dawki, schodziłem z 3miesiecznego ciągu na gbl w taki sam sposób. Przetrwam wszystko, mam 1,5 tygodnia urlopu za tydzień.
Jakie porady macie na taki manewr. Pytanie kieruję do doświadczonych użytkowników, reszta niech lepiej zamknie buzię.
Przemknęło mi przed oczami coś fenibut coś akineton.
Pozdrawiam świrów 👹
  • 16 / 3 / 0
Nie chcesz wykonać jedynego "manewru", który ma szanse zadziałać czyli redukcji. Skoro przetrwasz wszystko to pytasz? bardziej po to żeby wiedzieć co możesz przyćpać jak zrobi się nudno przez te 1.5 tygodnia?

Dam Ci dwie rady, jedną poważną a drugą mniej.

1. Zredukuj przed urlopem do dawki, która pozwala Ci normalnie funkcjonować a nie czujesz się po niej dotkliwie gorzej. Czyli stabilizacja minimalnej dawki innymi słowy. Żeby obadać taką dawkę warto być na niej 3 doby bo po 1500 to będziesz się czuł jeszcze dość względnie nawet następnego dnia. Jak zacznie się urlop to albo tnij do zera (odradzam) albo pracuj z tą dawką, na której wylądowałeś (polecam). Redukuj tak żeby być na obniżonej dawce minimum 72h.

2. Kup tonę zioła typu indica i ujaraj się od pierwszego dnia urlopu wzwyż. Polecam edibles bo dłużesz trzymają i mocniej klepią. Będziesz spał, będziesz jadł nawet na skręcie. Ważne żeby być tak zjaranym żeby słabo kontaktować i spać przez większość czasu. Możliwe, że przeoczysz zespół odstawienny. To oczywiście żart z mojej strony, ale mi się sprawdzał taki sposób CZASAMI. Jest to jednak to większa strata czasu i pieniędzy niż zmniejszanie dawki.

Pół roku to nie jest ani krótko ani długo. Średnio po prostu. Nikt tutaj nie wie jak zareaguje Twój organizm i w jakim jest stanie. Chcesz sobie to robić to rób CT, ale błagam zostaw sobie trochę pregaby na ten urlop bo jak Cię przerośnie to będziesz mógł chociaż się poratować żeby dojść do przychodni bo wiem, że lubi złapać panika praktycznie uniemożliwiająca normalne działania.

Cokolwiek co może zadziałać na odstawkę pregaby i nie jest redukcją pregaby czy marihuaną (chociaż ta jest bardziej wspomagaczem niż wybawieniem) powoduje gorsze zjazdy przy wychodzeniu niż pregaba sama w sobie. Tutaj musisz mi zaufać, chociaż nie mam tutaj żadnej renomy to mam wrażenie, ze Ci którzy takową mają mogliby się ze mną zgodzić.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.

Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?