Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Hej,
Od 22. maja obrót i posiadanie amanity jest nielegalne na równi z innymi narkotykami. Dokładnie chodzi o kwas ibutenowy i muscymol. Brakuje wątku, więc dodaję. Tutaj link do ustawy: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0250000598

Bezczelnie wklejam wynik z czatu AI:
Zgodnie z informacjami dostępnymi w źródłach, nowelizacja rozporządzenia Ministra Zdrowia z 30 kwietnia 2025 r. dodała muscymol i kwas ibotenowy do wykazu nowych substancji psychoaktywnych, co oznacza, że:„Od 22 maja 2025 r. w Polsce obowiązuje zakaz posiadania i obrotu muscymolem oraz kwasem ibotenowym – głównymi związkami psychoaktywnymi występującymi w grzybie muchomor czerwony Amanita Muscaria. [...] Obie substancje zostały wpisane do wykazu nowych substancji psychoaktywnych, co oznacza, że ich posiadanie i dystrybucja są teraz traktowane na równi z innymi środkami odurzającymi i psychotropowymi.”
Paranoja. Przecież to rośnie w każdym zagajniku xD Zrywanie grzybów nielegalne.
  • 871 / 119 / 22
Uj im w dupala. I tak będę zbierał - policja raczej do piekarnika, gdzie suszę, nie zaglądnie. Cyby zbieram na beszczela, to i amanitkę też :mniam:
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / 2 / 0
Podobno grzyb ten nie został formalnie wpisany na listę środków zakazanych. Na grupie o amanicie czytałam, że w razie złapania przez policję z muchomorem (no naprawdę, jak to brzmi... paranoja) należy powiedzieć, że to do celów przyrodniczych/projektowych/fotografii itp.
Swoją drogą fajna sprawa mikrodawkowanie amanity :) odrzuca od alko, ma się jasne myślenie, taki lekki kop do życia
  • 2990 / 1646 / 35
Niestety ale traktują jak byś miał fenatyl pałują i tak dalej. Tylko kto będzie ciebie łapał musisz wpaść jak z łysymi taka prawda.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 377 / 112 / 0
Wpisane na listę są muscymol i kwas ibotenowy .
Źródło:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 250598.pdf
Amanita muscaria zawiera kwas ibotenowy i muscymol (co prawda kwas ibotenowy zmniejsza swoją ilość przy suszeniu, ale rozkłada się właśnie do muscymolu).
Co sprawia , że wbrew temu co było w jednym z powyższych komentarzy, MUCHOMORY SĄ NIELEGALNE ,BO SĄ W NICH SUBSTANCJE WPISANE NA LISTĘ.
Jeśli można proszę moderatora, o dopisanie do kometarza , mówiącego , że niby można posiadać, że może on zawierać nieprawdziwe informacje, ze względu, że substancje występujące w muchomorach , są dosłownie wpisane na listę. Nie chodzi mi o żadne karanie tego użytkownika, tylko prowizoryczne, żeby nikt nie narobił sobie przypału przez to.
"Life pain always sexy"
  • 959 / 231 / 0
Nie panikujcie i nie wkurwiajcie sie kurwa. To jest przede wszystkim atak w sprzedawców grzyba w internecie. Ogólnie prawo wygląda tak. Teraz natura wytwarza nam narkotyk. Ale nigdy nie widziałem natury w więzieniu, pewnie siedzi na enkach. Do rzeczy. Jeżeli widzimy grzyba tj. amanita muscaria to możemy sobie nawet go zerwać i popatrzeć, powąchać. Jednak jest to już igranie z prawem, bo to już zahacza o posiadanie. Zakładając, że psy dopadną Was podczas wąchania muchomora na skraju lasu, idąc od strony własnej chałupy. No, ale musimy go zostawić na miejscu. Każde zerwanie to posiadanie narkotyku. Suszenie kapeluszy to już obrabianie substancji. A de facto za pomocą ciepła doprowadzamy do powstania nowej. Czyli przyklepaliby produkcję czyli mój ulubiony Art. 53kk, mała ilość to jest do 1g substancji czynnej, nie wiem jednak jak mieli by to określić. Pewnie daliby do tego jakiegoś zdałnionego biegłego.

P.S. odnośnie małych ilości to ja dużą ilość miałem policzoną 1024mg i jak pani biegła usłyszała że ja 1g mefedronu jestem w stanie zużyć w ciągu 1-2 dni to mi powiedziała, że wylądowałbym chyba w szpitalu XD a powiedziałem i tak bezpiecznie, bo tak na prawdę to w jeden dzień by z 5g poszło przecież.
  • 377 / 112 / 0
Mi chodziło o to że to też da się kupować z inernetu teraz i żeby po prostu nikt nie miał przypału (przynajmniej nie wiedząc, że ryzykuje)
"Life pain always sexy"
  • 959 / 231 / 0
Chyba każdy normalny człowiek woli sobie pójść do lasu i zrobić zapasy. Taki 1kg grzyba jest dla ultra leniwych i dla bogatych.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?