Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 233 / 81 / 0
@quegachio zdarza się i tak na początku. Zbyt dużo noradrenaliny w szczelinie synaptycznej -> aktywacja presynaptycznych autoreceptorów adrenergicznych -> zahamowanie dalszego uwalniania NA. Potrwa to 2-4 dni po czym pierdolnie Cię taka stymulacja, że nie będziesz mógł oka zmrużyć w nocy. Następnie znów zamułka i tak do czasu aż organizm się nie przyzwyczai do nowej substancji i nie nastąpi stabilizacja, tj pożądany efekt terapeutyczny.

ADHD nie ma tu według mnie nic do rzeczy, bo bupropion jest NDRI jedynie z nazwy. W praktyce to bardziej NRI z komponentą antycholinergiczną, dopaminy tam tyle co kot napłakał.
  • 7 / / 0
Dzięki wielkie za profesjonalne, medyczne wyjaśnienie tego zjawiska.

Nie strasz mnie tym „pierdolnięciem”, bo zrezygnuję z tego, zanim jeszcze on się pojawi 😂.
  • 233 / 81 / 0
@quegachio nie no co Ty, dasz radę. :) Wcale nie musi być tak jak napisałem, to tylko jeden ze scenariuszy. Przeżyłem go więc trochę piszę na podstawie własnych doświadczeń ale każdy reaguje trochę inaczej więc w Twoim przypadku może obejść się bez nieprzyjemności. Zdawaj relację z leczenia bo jestem ciekaw jak to się rozwinie u Ciebie, powodzenia!
  • 7 / / 0
Noc bezsenna, wrzuciłem zwyczajowo 50 mg trazodonu, który normalnie zawsze ładnie mnie ścinał - tym razem nic, więc dorzuciłem kolejne 50 mg, jakoś udało się zasnąć, ale wciąż 2-3 wybudzenia, płytki sen i czuję się niewyspany i zmęczony.
  • 39 / 5 / 0
@quegachio Najlepiej na ADHD byłoby po prostu zastosować leki przeznaczone do tego. Lęki to nie przeciwwskazanie do stosowania metylofenidatu, dopiero jak zostanie wypróbowany można cokolwiek wywnioskować czy pomaga czy pogarsza. @halowpierdol
Działanie antycholinergiczne bupropionu (dokładniej antynikotynowe) nie powinno być znacząco kłopotliwe. Z kolei na ADHD powinno stosować się silne nri jak atomoksetyna lub reboksetyna, duloksetyna nie jest w stanie osiągnąć taki sam stopień zajmowania transportera noradrenaliny jak atomoksetyna nawet jakby tej duloksetyny brało się 300mg
  • 1471 / 392 / 2
Dobra, koniec tego offtopu o ADHD, albo zapraszam do wątku temu przeznaczonego:

viewtopic.php?t=69002

dziękuję i życzę zdrówka.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 7 / / 0
Przecież to, że jest to temat o bupropionie nie wyklucza dyskusji o jego skuteczności w przypadku osób mierzących się z m.in. ADHD.
Wcześniej wspominałem o zaburzeniach lękowych i obawach związanych z dołożeniem
leku z grupy NDRI.

@Nemk0 na bupropionie miałem nieprzespaną całą noc, a ktoś wspominał, że prawdziwe działanie noradrenaliny ujawni się dopiero za jakiś czas, więc zrobiłem krok wstecz i spróbowałem dołożyć do duloksetyny atenzę 18 mg. Do bupropionu zawsze mogę wrócić.
Ostatnio zmieniony 08 grudnia 2025 przez quegachio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 39 / 5 / 0
@quegachio Problem z Bupropionem jest taki, że jako inhibitor zwrotny noradrenaliny, siła tego działania nie jest znana i brakuje silnych dowodów, że ten poziom inhibicji wychwytu zwrotnego jest znaczący klinicznie. Są badania PET, które wykazują poziom zajmowania transportera dopaminy przez bupropion u ludzi, ale zupełnie nie ma badań na temat transportera noradrenaliny. bupropion nawet nie blokuje działania tyraminy, jeden ze wskaźników testujących siłę blokowanie transportera noradrenaliny, gdyż tyramina musi zostać zabsorbowana do środka neuronu przez ten transporter, by wywołać wyrzut noradrenaliny i podwyższenie ciśnienia.
Duloksetyna i metylofenidat też nie zdają tego testu tyraminowego, ale według badań PET zajmują klinicznie znaczący procent tego transportera w mózgu. Trudno by powiedzieć czy bupropion byłby tak silnym inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny, ale przypuszczać można, że jest podobnie niskie jak dopaminy, a zwiększanie poziomu noradrenaliny robi poprzez inny mechanizm.

Do twojej mieszanki bupropion jest zupełnie zbędny.
Dla informacji podam jak wygląda zajmowanie transporterów przez różne noradrenergiczne leki:
Atomoksetyna (IC50 = 28 ng/ml) >80% NET przy 40 mg/d
Reboksetyna (IC50 = 8.5 ng/ml) >80% NET przy 12 mg/d
Duloksetyna (IC50 = 58.0 ng/ml) > 50% NET przy 76.8 mg/d
wenlafaksyna ER (IC50 = 671 ng/ml) >50% NET przy 250 mg/d
metylofenidat (IC50 = 11.16 ng/ml) >50% NET przy 15 mg w peaku
bupropion ??? mniej niż 40% NET nawet w najwyższych dawkach?
ODPOWIEDZ
Newsy
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.

Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach

Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.

Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej

Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.