Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
jestem na aetralinie o ecnie i zamila jak chuj doswoadczenke z ssri chujowe strasznie czy ma ktos jakkes rady jak dostac bupropion od magiczki bez diagnozy ale po prpsyi stymulacja serotoninh w mpim wypadki wpluww na mnoe ze jestem wrakiem a bupropion nie wplywa ma to z teho co wiem lub ktos ma jakoes propozucke co by bylo spoko na mok whpadek glpwmie co mo dolega to zabirzenka dysocjachjme i nerwoca zdiahmozowama
  • 1675 / 270 / 0
Będę próbował czwarty raz do bupropionu podejść, biorę inne leki i nie jest źle ale ciągnie mnie do tej lepszej koncentracji i mniejszej apatii którą bupropion mi daje. Zawsze problemem jest jebany lęk, nie sądzę żeby udało mi się go uniknąć do końca.
  • 26 / 4 / 0
@Nemk0 no że nie pomoże w ADHD to już wiem. W sumie działał zerowo, nic. metylofenidat już mam ale najpierw muszę się ogarnąć ze wszystkim to zacznę go brać.

@hajperek Ja piłam na bupropionie normalnie aczkolwiek obniża on chyba próg padaczkowy więc z wódą możesz dostać padaczki alkoholowej prędzej tak sądzę.

@catarsis Mi bupropion nie dawał zupełnie nic więc nie mam jak Ci doradzić, wybacz.
  • 6 / / 0
Witam. Mógłby ktoś porównać działanie bupropionu do modafinilu ?
  • 1471 / 392 / 0
@JestMiWstyd

owszem, ktoś by mógł:

bupropion
  • Co to jest: Antydepresant z funkcją „lekkiego kopa”.
  • Działanie: Powoli reguluje dopaminę i noradrenalinę. Nie daje strzału, tylko podnosi ogólny poziom energii i chęci do życia.
  • Efekt: Stabilizacja. Budzisz się i masz siłę umyć zęby i wyjść do ludzi.
  • Czas: Slow burn. Musisz brać 2-4 tygodnie, żeby „zatrybiło”.
  • Zastosowanie: Depresja, brak motywacji, rzucanie palenia.
Modafinil
  • Co to jest: Środek na czuwanie (eugeroik). Pigułka „nie śpię”.
  • Działanie: Wyłącza zmęczenie i włącza tryb robota. Podbija histaminę i oreksynę.
  • Efekt: Laserowe skupienie. Siadasz do pracy i nagle mija 6 godzin.
  • Czas: Instant. Działa po godzinie, trzyma cały dzień.
  • Zastosowanie: Narkolepsja, praca zmianowa, zarywanie nocek.

COMBO: bupropion + Modafinil
Czy można łączyć?
To jest proszenie się o zawał.

Dlaczego ten miks to zły pomysł?
  1. Serce: Oba leki podnoszą ciśnienie i tętno. Razem robią z serca werbel – ryzyko tachykardii i skoków ciśnienia jest ogromne.
  2. Lęk: Zamiast skupienia możesz dostać ataku paniki, drżenia rąk i paranoi.
  3. Drgawki: bupropion obniża próg drgawkowy. Modafinil to stymulant. Razem znacznie zwiększają ryzyko ataku padaczki (nawet jak jej nie masz).
  4. Wątroba: Oba mocno obciążają te same enzymy wątrobowe, więc mogą wzajemnie toksycznie podbijać swoje stężenie we krwi.
Werdykt: Nie rób z siebie królika doświadczalnego. Osobno działają świetnie, razem robią sieczkę z układu krążenia.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 7 / / 0
Czy może ktoś miał do czynienia z połączeniem Wellbutrinu 150 mg z Duloksetyną 60 mg? ADHD+zaburzenia lękowe. Poprawiło się na duloksetynie, obniżył się ten lęk uogólniony, ale brak napędu i motywacji do działania, problemy z koncentracją. Stąd sugestia lek. psychiatry by dołożyć bupropion. Boję się tylko, że podbije mi lęki, rozdrażnienie i ogólne zdenerwowanie. Czy stosował ktoś taki mix z powodzeniem bądź ma informacje w tym zakresie?  
  • 233 / 81 / 0
Nie jestem przekonany do tego, że dokładanie bupropionu przy występujących zaburzeniach lękowych to dobry pomysł. Biorę escitalopram 15mg który lęk kasuje bardzo skutecznie, ale wiadomo jak to z SSRI - niski poziom energii i motywacji. Próbowałem dodać bupropion ale wytrzymałem niecały tydzień bo tak mi lęki wyjebało. Do tego bezsenność i jadłowstręt, podziękowałem i zrezygnowałem. Pewnie po przejściu początkowych skutków ubocznych by było lepiej ale nie dałem rady tego przetrzymać, za duża jazda.

Jednak to są moje doświadczenia i nie znaczy to, że u Ciebie będzie tak samo. Zawsze warto spróbować, najwyżej odstawisz lek jeśli uznasz że nie czujesz się po nim dobrze. Powodzenia!
  • 7 / / 0
Właśnie też się tego obawiam trochę, że mi podbije lęki, ale lekarz wie o zaburzeniach lękowych. Jutro ma nastąpić pierwsze podejście do bupropionu. Aktualnie na 60 mg duloksetyny jest niby spoko, ale mam bardzo mało motywacji i siły do działania. Tak jak mówisz - w razie czego nie będę kontynuować, ani podnosić dawki, chociaż lekarka powiedziała, żeby odpuścić, jak naprawdę będzie źle. Z doświadczenia wiem, że często trzeba się mocno przemęczyć..
  • 233 / 81 / 0
@quegachio a dlaczego na początku nie spróbujesz po prostu zwiększyć dawki duloksetyny? To SNRI, też podnosi noradrenalinę i efekt ten jest bardziej wyraźny przy wyższych dawkach bo powyżej 60mg zajęcie transportera serotoniny nie rośnie już znacząco, za to cały czas zwiększa się wyraźnie poziom zajęcia transportera noradrenaliny bo duloksetyna ma większe powinowactwo do SERT niż NET (stosunek 10:1) i przy 60mg jest już zajęte ponad 80% SERT i jedynie około 30% NET. To by było bardziej sensowne na początku niż dokładanie drugiego NRI, no ale ja nie jestem lekarzem więc się nie znam. ;)
  • 7 / / 0
Hej. To sugestia lekarza psychiatry. Chciał mi podnieść motywację skupienie i koncentrację.
Dziś pierwszy dzień 150 mg bupropionu i jestem trochę oszołomiony efektem.. zamiast szybkiego tętna, wzrostu ciśnienia we krwi, szybkości, napięcia, rozdrażnienia - totalna opozycja, sedacja, senność, uspokojenie, tętno - 50. Poszedłem spać w ciągu dnia. Nie wiem co jest grane, czy to połączenie tak zadziałało, czy to wynika z tego, że mam adhd i na mnie zbyt dużo dopaminy i noradrenaliny działa wyciszająco i uspokajająco? Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ
Newsy
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.

Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom

Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.

Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach

Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.