Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 6 / 1 / 0
zyje jeszcze ten forumek? mam nadzieje, ze tak, bo mam takie dosyc specyficzne pytanko i nie mam skad zasiegnac jezyka, a tutaj przeciez zawsze bylo sporo wariacikow, ktorzy moga dysponowac potrzebna mi wiedza.

jak wycyganic nalozenie wenflonu? jakie sa medyczne wskazania do takiej procedury? czy jest on ciezki w obsludze? czy jak juz mialby taki zalozony, to moglbym sobie w domu podpiac samodzielnie kroplowke do niego?

Sam nigdy nie walilem niczego IV i ogolnie jestem mieczakiem ktorego nawet pobranie krwi przeraza, nie znam takze zadnego ratownika medycznego czy pielegniarki ktorzy w zamian za korzysci materialne mogliby mi sluzyc pomoca.
  • 58 / 5 / 0
Siemka jak wbić się w udo albo w łydki ? Igła na 16 czy na 25 długości?
  • 529 / 16 / 0
  • 58 / 5 / 0
@kwasiarz chodzi mi o dożylna injekcie
  • 1675 / 270 / 0
@WithoutSoul walę w nogi ale nie wiem co masz na myśli pytając 16 czy 25. W ręce i nogi pukam tak samo ale nie znam teorii czy powinno się to inaczej robić.
  • 919 / 225 / 0
Też nie mam bladego pojęcia, ale myślałem, że jestem jakiś niedoinformowany. Ani do szerokości igły to nie pasuje, a ludzie kłują się nawet insulinówkami które mają z 2cm długości lub nawet mniej.
  • 47 / 8 / 0
Chłopaki - są różne iniekcje. Każdy rodzaj wymaga innej igły, ma inne zastosowanie i skutki. Ze względu na tematykę forum, ze stron Krajowego Biura Do Spraw Przeciwdziałania Narkomanii:
Wstrzykiwanie substancji psychoaktywnych

Dożylne - efekt działania substancji następuje prawie natychmiastowo, ponieważ nie występuje proces wchłaniania: substancja jest wprowadzona bezpośrednio do krwi. Podanie substncji psychoaktywnej drogą dożylną bardzo łatwo może spowodować przedawkowanie i śmierć oraz szereg innych zagrożeń jak np. tzw. infekcje krwiopochodne (np. zakażenie wirusem HIV, zapalenia wątroby typu HBV, HCV, posocznice bakteryjne), zatory, miejscowe stany zapalne.
Domięśniowe - substancja wprowadzona do mięśnia np. w pośladek, udo, ramię zapewnia szybsze wchłanianie niż przy zażywaniu doustnym, wolniejsze niż przy dożylnym. Powikłania infekcjami krwiopochodnymi, miejscowymi stanami zapalnymi występują tak samo często jak przy przyjmowaniu dożylnym.
Podskórne - substancja podawana w podskórną tkankę tłuszczową, w porównaniu z pozostałymi rodzajami wstrzyknięć, wchłania się najwolniej. Ten sposób przyjmowania substancji psychoaktywnych jest niepopularny, mimo łatwej techniki wykonania zastrzyku.
Na internecie znajdziecie masę poradników jak dobrać igłę do jakiego typu leku i iniekcji.

Przykłady pierwsze z brzegu (źródło działające na nerwy, ale opis bardzo szczegółowy, z licznymi fotami, grafikami i łatwy do zrozumienia)

https://tranzycja.pl/krok-po-kroku/jak- ... 0ig%C5%82y.

Tu macie serię fajnych filmików:

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... OAKRp-FKwM

Ogólnie to są też dostępne kursy i szkolenia. Jak nie znajdziecie niczego po polsku to polecam wklepać "how to injection". Ewentualnie jak będziecie u lekarza możecie podpytać, bo "chora babcia" czy inna ciocia potrzebuje czasem insuliny albo dziadek jest na TRT, ktoś tam dostał leki do kłucia w dupsko, a nie chce wam się biegać co chwila do przychodni itp.

Na necie są też zestawy do nauki kłucia poniżej 200zł. Wychodzi taniej niż później leczenie z powodu infekcji lub konsekwencji złego bicia (np mikropęcherzyki powietrza, złamana igła)

Przykład pierwszy z brzegu jedynie dla zobrazowania:

https://www.medicalpractical.com/zestaw ... lekow.html

I pamiętajcie - bezpieczeństwo przede wszystkim. Igły są jednorazowe i tanie jak barszcz. Używajcie rękawiczek i dezynfekujcie wszystko jak pojebani schizofrenicy.
  • 400 / 105 / 0
a co niby szkodza mikropecherzyki powietrza, skoro wbrew spopularyzowanemu przez hollywood mitowi, do spowodowania zatoru taka ilosc nie wystarcza. AFAIR w normalnych warunkach trzeba by wtloczyc dobre 20 centow powietrza na kopa. powodzenia.

PS. o dlugosc chodzi z tym 16 czy 25.
  • 47 / 8 / 0
Wraz z powietrzem mogą iść bakterie, a miejsce wkłucia może goić się dłużej lub mogą pozostać zbliznowacenia. Mikropęcherzyki zwiększają też wielkość stanu zapalnego. Lepiej tutaj zapobiegać niż potem pluć sobie w ryj, że się nie uważało.
  • 400 / 105 / 0
tu z tymi bakteriami masz nieco racji, ale uwzglednij realia - ma to sens tylko jesli ktos podaje leki z ampulek, przy jakimkolwiek ulicznym temacie, (zwlaszcza przy tych co nie bardzo mozna przegotowac) przerabianiu tabletek do roztworu itp historiach i tak nie zachowasz sterylnosci. a jak wiadomo roztwor niesterylny najwieksze ryzyko paprania sie niesie podany w miesien lub podskornie. blizny to nie kwestia mikropecherzykow tylko prob wkucia sie kilkukrotnie ta sama igla zwlaszcza zbyt blisko poprzedniego miejsca wklucia.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.