Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 9 / 1 / 0
01 lutego 2025Wielokropek pisze:
Mikrodawkuję muchomora od kilku miesięcy, ale nie robiłam tego regularnie i ciągiem. Zazwyczaj były to rzuty po 3-4 dni i przerwa. Potrzebowałam uporać się z pewnymi sprawami, które odbierały sens terapii mikrodawkami. Muchomory zebrałam sama, na wagę nie mam pojęcia ile, ale wysuszonych mam dwa całe słoiki kapeluszy. Oczywiście źle oczyszczonych z piachu i teraz się z tym męczę :P Ja osobiście widzę ogromną różnicę w dniu z muchomorem, a w dniu bez. Jeśli rano wypiję swój kompocik z muchomora to dzień jest superproduktywny a do tego taki.. inny. Zmagam się z ciężką depresją, bywają dni, że nie wychodzę z łóżka i śpię cały dzień żeby nie musieć myśleć. Po muchomorze wstaję rano, maluję się, układam w szafkach (niesamowity wpływ na umiejętność organizacji). Dziś nawet ćwiczyłam. Są to rzeczy, których nie robiłam od wielu, wielu lat.
Jestem nowy.
Ile to "mikrodawka? 1 gram?
Jakies dolegliwosci fizyczne po odstawieniu na kilka dni?
  • 2068 / 250 / 0
06 sierpnia 2024tajemniczy25 pisze:
[...] + powodował jakieś dziwne lęki za dnia.Dawki jakie stosowałem 0,2-0,4gr.
Układ GABA-ergiczny jest bardzo wrażliwy na rozregulowanie. Pewnie stąd dziwne lęki, puszczało działanie substancji działającej na receptory GABAA. Tak samo dzieje sie kiedy puszczają benzo, kiedy puszcza alkohol. 0,2-0,4 to odczuwalne dawki. Wcale nie są takie małe, choć rekreacyjne są dziesiątki razy wyższe. Przy 0,2 też takie cos zauważyłem, po 3 dniach gdzieś. Po 0,1 nie zauważałem, stosowałem chyba 6 dni najdłużej. I tu ewentualnie bym szukał pozytywnego wpływu mikro, przy ok. 0,1g. Tak jak z ashwagandą, dawka do 5g to fajny adaptogen, powyżej powoduje lęki albo juz podcas działania, albo jak puszcza. Za silnie działa na GABA i rozregulowuje zamiast pomagać. Podaję też w wątpliwość info o rzekomym braku uzależniających właściwości muchomora. Na logikę, jak cos rozregulowuje GABA, można sie wjebać. Nie wypowiadam sie na temat potencjału uzależniajacego muchomora, pisze tylko, że IMO może uzależniać. Pojawia sie tez pytanie, czy kwas iboteinowy moze zmniejszac zależność od muscymolu, działa jak glutaminian, tu również zachodzą procesy adaptacyjne. Czyli oba układy wykształcają zmiany adaptacyjne.

W ogóle sam kwas iboteinowy wydaje mi sie ciekawszy. Wiadomo, ryzyko neurotoksyczności, ekscytotoksyczności konkretnie. Natomiast to jak glutaminian, potężny włącznik mózgu. Byle nie przegiąć i nie właczyć go za bardzo. Cienka granica pewnie. Swojego czasu pomyślałem, ze oświecenie to z neurobiologicznego punktu widzenia nauczenie się kontroli glutaminianu, by podnosic go i zatrzymywać tuz przed ekscytotoksycznością. To oczywiście spłycenie zjawiska taka próba wyjaśnienia oświecenia z poziomu neuro, ale akos biologicznie musi sie to objawiać i pewnie objawia się szerzej niz tylko wpływem na glutaminian poprzez mysli.
  • 1 / / 0
Witam, też zainteresowałem się mikrodawkowaniem i chciałbym zapytać jak odbieracie dawkę? Czy jest to metoda prób i błędów czy macie jakiś gotowy wzór do wyliczenia na przykład na kilogram masy ciała czy jest to kwestia osobna dla każdego? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku

Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.