uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 11 / 1 / 0
05 marca 2023jezus_chytrus pisze:
Światło to tylko jeden z czynników. Temperatura, wilgotność powietrza, przewiew - to też się liczy.
Przykładowo podczas kwitnienia sugerowana temperatura to max 20 C i wilgotność 50%. Powodzenia w zapewnieniu i utrzymaniu takich warunków w pokoju.
Temat stary, ale odgrzeje.
W dawnych młodych czasach gdy się w to bawiłem to jednak 24-26C była właściwą temperaturą i tak wychodziło to najlepiej na flo (mierzone zdalną czujką pod rdzeniami hps). Wilgotność początkowo 50-40. Pod koniec gdy suczyska się ubiły podnosiłem temp/zniżałem rh lub zdejmowałem szkło z klosza celowo nieco je "przygrzewając" co dawało efekty wiekszego wysypu żywiczki. Na sam koniec światło wysoko i jazda już tylko 11, 10,9h
  • 12719 / 2460 / 0
Mogłem doprecyzować, że ta temperatura była zasłyszana od jednego blogera na YT, który zarzeka się, że w takiej ma najlepsze rezultaty. Jako osoba wydaje się wiarygodna - w sensie nie ma powodu, by ściemniać.
Ja nigdy pod lampami nie działałem więc mogę tylko powtarzać po innych.
Osobiście spróbowałbym z ciekawości, choć czasem pewnie ciężko jest zbić temperaturę do 20C.
  • 8 / 3 / 0
Pozwolę sobie odkopać temat bo w najnowszym wątku chyba najszybciej uzyskam odpowiedź.

https://www.growtent.pl/product-pol-643 ... msung.html

Boxik 50cmx70cm wysokość do regulowania do 170. Powierzchnia 0.35m2. 3 rośliny.

Czy taka lampa jest okej? Czy moc za mała i wybrać 250W?
  • 12719 / 2460 / 0
Teoretycznie masz nieco więcej, niż zalecane minimum więc wystarczy, ale niech ktoś z praktycznym doświadczeniem się wypowie.
W opisie lampy jest:
Max pokrycie LED (cm)
60x60
80x80
70x70
50x50

250 ma pokrycie:

60x100
120x60
100x50
80x40
80x50

Z pierwszej listy widać zakresy typu 50×50, 60×60, 70×70, 80×80 – więc 70×70 idealnie obejmuje 50×70 (Twój rozmiar) z zapasem. 250W musiałbyś przyciemniać, ale to tylko moja interpretacja. Możesz wybrać 250 jeśli planujesz w przyszłości większy box.
  • 8 / 3 / 0
Dzięki. Świetny masz nickname.

Pytanie trochę inne, mam nadzieje że nie uznane za offtop.

Jeśli nie wiemy kiedy ściąć roślinę, lepiej to zrobić prędzej czy później?
Dostałem w spadku jedną, brak kontaktu z właścicielem obecnie.

Jest już w pełni wykształcona, pąki wielkie. Siedzi sobie pod lampą, ale nie potrafie jej zapewnić wilgotności i odpowiedniej temperatury.

Trichomów nie ocenię, bo jestem świeżak i dopiero się uczę.

Zastanawiam się czy więcej szkody jej zrobię trzymając kwitnącą w złych warunkach czy ścinając przedwcześnie.
  • 12719 / 2460 / 0
Jeśli nie możesz zapewnić wilgotności, to masz ryzyko pleśni. Oczywiście mniejsze, niż na outdoorze, ale jednak. Jaką masz wilgotność i temperaturę?
Jeśli pąki są jak trzeba, pręciki głównie brązowe, to można ścinać. Ja bym jednak wcześniej zrobił zoom'a maksymalnego i zrobił inspekcję trichomów telefonem - jak wypatrzysz głównie mleko i z 10% brązowych, to gotowa. Nie ma idealnego dnia na ścięcie, tylko okno powiedzmy z 7 dni.
Jak zetniesz za wcześnie, to będą trochę inne efekty - mniej "pełne".
Zawsze możesz wrzucić fotki do oceny.
  • 2 / / 0
Dlaczego po ok miesiącu na każdym z krzaków pojawiają mi się żółte liście od dołu?
  • 12719 / 2460 / 0
Po ok miesiącu od czego? Kiełka? Może niedobór azotu. Za mało informacji - co to za pestka i jak karmione. Powodów może być mnóstwo. Konieczne też fotki.
  • 8 / 3 / 0
Hej growerzy.

Mam pytanko, liczę że uda się uzyskać szybko odpowiedź bo sprawa dość pilna.

Roślinki 29 dzień wega, wszystko idzie elegancko. Dziś miał być jakiś majster więc przeniosłem boxa do piwnicy. Majster dzwonił rano że będzie w środe bo cholera wie co.

Mają tam temperaturę 18 stopni przez 18h z lampą, i 15 stopni przez ten czas bez lampy.
Co lepsze dla nich? Przenosić je teraz do standardowego pokoju i za 24h do piwnicy, i potem znowu do góry?
Czy przeżyją na luzie te 3-4 dni w takiej temperaturze ,a ja się niepotrzebnie martwię?

Z góry dzięki za pomoc.
  • 12719 / 2460 / 0
Ja bym zostawił. Konopie są wstanie przetrwać dużo niższe temperatury i na outdoorze nieraz była końcówka z przymrozkami. 15 C to często w lecie nad ranem jest więc nie ma powodów do obaw - szczególnie, że to tylko 24h.
ODPOWIEDZ
Newsy
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).