Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 17 / 6 / 0
W mazowieckim coś w końcu ruszyło, w zeszłym tygodniu dwa wypady po 30-50 sztuk a dziś w dwie godziny prawie 200 i aż szkoda, że czasu więcej nie było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 10 / / 0
Super foty, lecę jutro na poszukiwania.
Nienasycone Pragnienie jest największym złem doprowadzającym człowieka do obłędu jak drzewo użyte do rozniecania ognia spłonie w jego wnętrzu tak zniszczeniu ulegnie człowiek który pozwolił spłonąć swej duszy od powstałego w niej nienasycenia
  • 2 / / 0
Hej, Dobre 10 lat nie byłem na łące i już nie potrafię stwierdzić czy to łysiczka czy nie... Niby jest charakterystyczny dzyndzel na czubku ale jakoś mam wątpliwości.... Niektóre sztuki mają dosyć duże kapelusze, nawet 2,5 cm średnicy... Poproszę o Wasze opinie. Pozdrawiam z Gór Opawskich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12 / 2 / 0
18 października 2025izopropylofenidat pisze:
Łódzkie - moje podejście nr 3 w tym sezonie i w dalszym ciągu jest tragedia
2 znane miejscówki zawierały pojedyncze sztuki i łącznie nie zebrałem nawet odpowiednika 1g suszonych
A na trzeciej miejscówce kompletnie 0. Warunki są idealne - wilgotno aż do przesady. Kiedyś było bardziej sucho to więcej sztuk zbierałem. Licze na to że sezon u mnie sie opóźnia i że to jeszcze wystrzeli
nic mi nie mów, byłem wczoraj 40 km obok Łodzi i kaplica, popadało ładnie, ostatnio, pomyślałem że warun idealny a tam okrągłe zero, chyba pozostaje czekać.

Do kolegi wyżej, moim zdaniem to nie łyse, jak coś jest od tego odpowiedni temat, powodzenia.
  • 834 / 108 / 22
KOŁPAKI...
  • 357 / 105 / 2
@Adam89
Zły temat, mamy osobny dedykowany pomocy w identyfikacji. Ale odpowiem że to są kołpaczki. Są spokrewnione z łysiczkami i występują czasem na tych samych spotach co P. semilanceata, więc to dobra wiadomość. Znalezienie kołpaczków to taki checkpoint w szukaniu pierwszej miejscówki, gratuluje.

Ciekawostka: niektóre gatunki kołpaczków zawierają psylocybinę ale te polskie nie, lub ew. śladowe ilości
Czasami może zdarzyć się że wśród łysiczek trafi się Kołpaczek ostrowierzchołkowy który bywa baardzo podobny do semilanceaty. Na szczęście one nie są trujące i jeśli przypadkiem trafi nam sie jedna sztuka w zbiorze to nic się nie stanie

Kołpaczki można poznać m. in po tym, że po wysuszeniu jak widzisz nie zmieniły koloru kapelusza na słomkowy. Inna cecha charakterystyczna: sztywny, prosty i ciemny trzon. Łysiczka ma trzon giętki, mięsisty, jasny.

Na twoim zdjeciu jest dokładnie Kołpaczek mierzwiowy - Panaeolus papilionaceus. Wikipedia twierdzi że to gatunek rzadki i znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów zatem na przyszłość warto powstrzymać się od jego zbierania i pozwolić mu rosnąć
  • 2 / / 0
Wybaczcie za bałagan w tematach... wczoraj się tutaj zarejestrowałem i na szybko wrzuciłem zapytanie... poprawię się :)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Fajnie, że tutaj trafiłem i grupa tak aktywnie działa.
Pozdrawiam i szukam dalej :)
  • 22 / 8 / 0
Beskid Niski, u mnie od tygodnia sezon w pełni, do tej pory ok 600 sztuk udało się uzbierać przy 3 wypadach na łysiczki. O dziwo tylko na jednej miejscówce pojawiły się w takich ilościach, reszta miejsc( duże łąki) praktyczna pustka, pojedyncze sztuki.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

USA: Co czwarty kierowca, który zginął w wypadku, był pod wpływem marihuany

Nowe badanie przeprowadzone w stanie Ohio pokazuje, że ponad 40 proc. kierowców, którzy zginęli w wypadkach drogowych, miało we krwi THC – substancję psychoaktywną zawartą w marihuanie. Średnie stężenie było wielokrotnie wyższe niż poziom uznawany za bezpieczny.