Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
To co według was powinnam zrobić? Oprócz zmiany lekarza oczywiście. Mam małe pojęcie o tej chorobie, właściwie zdaję się tylko na to co przepisze lekarz. Dziwnie się czuję w tym momencie. W jednej chwili mam załamkę, by po chwili tryskać energią. Męczy mnie te stan okrutnie i powoduje ogromny chaos w moim życiu...
  • 446 / 173 / 0
@xKrokusxxx skoro Cię buja to na początek zwiększyłabym stabilizator, bez nagłych zmian leków wszystkich na raz, bo jak się spierdzieli, to nie będzie wiadomo co zawiniło. Ewentualnie zmniejszyła bupropion najpierw do 150mg.
  • 24 / / 0
Od 7,5 roku nie piję alkoholu, chociaż nigdy nie byłem uzależniony. Przestałem pić, bo brałem fluoksetynę i zauważyłem, że kiedy nie piłem przez dwa tygodnie, lek zaczął działać lepiej. Uznałem wtedy, że muszę całkowicie odstawić alkohol, aby antydepresanty były skuteczniejsze.

Obecnie (od 2018 roku) przyjmuję sertralinę bez przerwy, a od 3 lat w dawce 200 mg. Do tego przez długi czas brałem mianserynę (30 mg rano, 30 mg w południe i 60 mg wieczorem) oraz chlorprotiksen 80 mg na noc.

W lutym 2025 postanowiłem zamienić mianserynę na trazodon (chciałem schudnąć). Brałem trazodon 100 mg trzy razy dziennie przez około trzy miesiące, ale zauważyłem, że jestem „wyprany z emocji”. Wróciłem więc do mianseryny na noc (30 mg) i po kilku dniach odstawiłem stopniowo chlorprotiksen. Obecnie biorę:

sertralinę 200 mg rano,

trazodon 100 mg trzy razy dziennie,

mianserynę 30 mg na noc.

Niedawno klasa organizowała spotkanie, więc wypiłem jedno piwo w domu, żeby sprawdzić, czy alkohol mi zaszkodzi. Ku mojemu zdziwieniu, następnego dnia nastrój się nie pogorszył, a wręcz poprawił na kilka kolejnych dni. Co więcej, od około 2 lat mam praktycznie zerowe libido, a dzień po wypiciu piwa libido trochę wzrosło.

Moje pytania:

Czy wypicie tego jednego piwa mogło osłabić działanie sertraliny (np. zmniejszyć jej skuteczność)?

Skoro czułem się lepiej po tym piwie i libido się poprawiło, czy to może oznaczać, że mniejsza dawka sertraliny byłaby dla mnie lepsza?
  • 774 / 118 / 0
@clonazepam nie chce Ci się spać po 300mg trazodonu na dzień? tzn nei oceniam bo kazdy ma inne uwarunkowania, ale dla mnie to mind blown, ja biorę 25mg na sen i wystarcza, jeszcze do tego bierzesz 200 serty wow ja po takim zestawie to był łaził pół śpiący a pół ruchający co popadnie, bo beton erekcja pewnie 24/7?

a jedno piwo nie ma znaczenia dla SSRI, musiałbys wypic tak ze 3-5 i się porobić żeby się wyłączyło na 1-2 dni, później wszystko wraca do normy
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
ODPOWIEDZ
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).