Odkryłam niedawno taką aplikację autorstwa mordeczek z PsyWiki, jest to Journal dostępny na Androida i iPhoney. Można tam zapisywać swoje "podróże" notując substancje przyjęte.
Aplikacja ta również pokazuje interakcje z innymi substancjami i ostrzega jak wzięło się coś wcześniej i bierze aktualnie co wchodzi w interakcję z sobą (dostałam ostrzeżenie że tramal przyjęty wchodzi w interakcję z majką i mefedronem co brałam wcześniej).
Także autorzy zadbali o bezpieczeństwo, gdy się wybrało opcję i.v. jako drogę przyjęcia to wyświetla informację z linkiem do strony gdzie jest instrukcja jak bezpiecznie to robić i przypomina ta apka by zachowywać bezpieczeństwo.
Można dodawać też własne substancje (np. speedball), bądź też własne dozowanie czy też zanotować nieznaną ilość przyjętej substancji. Generalnie aplikacja daje duży wybór psychonaucie.
Takie notowanie jest super, bo wtedy głowa pracuje. I można zapisywać sobie jakie się substancje przyjmowało, jeśli się chodzi na terapię by je przepracować albo analizować swoje przyjmowanie substancji.
Tak wygląda to w moim przypadku:
[ external image ]
Są statystyki branych substancji/lista substancji/harm reduction i możliwość exportowania oraz importowania swoich podróży.
Generalnie polecam z czystym sumieniem tą apkę, autorzy zrobili kawał dobrej roboty.
przeniesiono - nv13
Od ostatniej aktualizacji jest tam paywall. Jak nie zapłacisz, to można robić — pożal się boże — logi tylko trzech najczęściej używanych substancji. No, ewentualnie można zapłacić 10,90 zł za miesiąc, później około 80-90 zł za rok i ±390 zł za dożywotni dostęp. Nie zrobiono żadnych poprawek błędów i, przepraszam za niedelikatność, dev zdecydowanie ZJEBAŁ uprzednio dobrą aplikację, sprawiając, że jest praktycznie nieużywalna.
Jest za to alternatywa, którą to używałam cały dzień i ogółem troszkę wkurza, że jednak jest w przeglądarce (choć w Chrome na Androidzie można dodać do ekranu głównego i robi z tego taką aplikację typu web app), ale generalnie, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że naprawdę warto na nią się przerzucić.
psylo.gs (← śmiało klikajcie :3 ) pozwala na szybkie logowanie bez żadnego trackingu, a także posiada możliwość zaimportowania danych z PsychonautWiki Journal (razem z substancjami dodanymi przez użytkownika!!!), bez straty dotychczas zapisanych danych. Wystarczy tylko eksportować z PWJ plik back-up'owy i po prostu importować go do psylogs — eksport i import są do zrobienia w obu aplikacjach w sekcji settings.
Aplikacja pozwala na samodzielne określanie ładowania się, szczytu działania czy schodzenia efektów, prostą edycję logów, jak i oferuje proste, ale dość trafne wykresy aktywności, oznaczając wszystkie fazy trwania doświadczenia, choć w nielicznych przypadkach ma niepoprawnie rozłożone w czasie etapy farmakodynamiczne, np. majka wchodząca IV przez 30 minut (sic!).
Co też zauważyłam, ma całkiem niezłą bazę substancji wraz z opisami, różnymi drogami przyjęcia, a nawet zalicza związek do konkretnej grupy substancji, ale bazując na strukturze chemicznej. Podaje także skutki przyjęcia rzeczywa, jak na przykład: euphoria, excitement, mydriasis (pupil enlargement), bruxism (clenched jaw). GUI jest wygodne, też posiada mnóstwo opcji, jak na przykład śledzenie aktywnych wydarzeń, sporządzanie zestawień i statystyk dotyczących konsumpcji, interwałów pomiędzy dawkami, zliczenie ilości dawek, przeliczenie na miligramy bądź dowolną inną jednostkę (niestandardowe jednostki można dodawać w ustawieniach i jest to o niebo lepiej i bardziej intuicyjnie zrobione niż w przypadku PWJ). Jest też mocno uśrednione śledzenie spadku tolerancji na substancje, co jest ciekawą opcją.
Podsumowując, myślę, że nie warto wspierać kogoś, kto obiecał, że wiedza w zakresie substancje i redukcji szkód będzie darmowa, a później monetyzujac takową, łamie daną obietnicę. Psylo.gs >>> PWJ
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.