Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 779 / 142 / 0
@Jezus Chytrus mam pytanie, co myślisz, zastanawiam się nad VapCap M 2021 bo jest w dobrej cenie. Brać go czy raczej zainwestować w lepszy nowszy model? A może coś innego? Chcę hasz wapować zmieszany z ziołem pół na pół.

Padły mi dwa elektryki ostatnio. W Xmax Starry zaczął dym ze środka lecieć, czyściłem go ale to nie pomogło, szkoda bo moc miał bardzo dużą, duży zakres temperatur. Atmos jump miałem od 2017r , niestety przestał grzać. Nie był to jakiś super sprzęt ale do pracy był idealny żeby ściągnąć małego bucha na przerwie.
Mam jeszcze volcano classic, działą super ale to jest smok, potrzeba dużo suszu do niego no i jest stacjonarcny. Potrzebuję coś mniejszego teraz, myślę o vapcap od dynavap.
  • 12589 / 2437 / 0
Mam i używałem tylko M 2021 i M7. Przy czym M7 jedynie testowałem i służy jako "awaryjny".
Jeśli weźmiesz 2021, to koniecznie dokup DynaJacket Gold, Full Metal Jacket, albo Armored Cap (kolejność od najtańszych).
2 pierwsze to miedziane nakładki (DynaJacket dodatkowo pokryta złotem, bo się tak nie odbarwia), a Armored Cap to ta zatyczka, tylko z dużo grubszej stali. One sprawiają, że można nagrzewać w 1 punkt bez kręcenia i długo trzymają ciepło. Daje to piorunujące efekty, a z haszem to już w ogóle takie chmury lecą, że ciężko czasem uwierzyć, że to waporyzacja.

M7 ma grubszą komorą, co daje podobne efekty, jak wspomniane wyżej dodatki. Trzeba jednak kręcić podczas nagrzewania, bo ma standardowy tip. Nie próbowałem u niego Armored Cap albo FMJ, bo to już chyba za dużo stali i boję się przypalić. Za mało z niego korzystałem, żeby dobrze się nauczyć obsługi.
2021 z FMJ / Armored Cap jest świetny i mogę za niego ręczyć, ale M7 też zbiera bardzo dobre opinie, sporo zostało poprawione, a koszt niewiele wyższy.

Jest jeszcze opcja M Plus - cena prawie identyczna, co M7. Też gruba komora i u niego można grzać w 1 punkt prosto na komorze (w jedną z kropek) i to podobno też jest potwór. Jestem przekonany, że cokolwiek z tych 3 byś nie kupił, będziesz zadowolony.

Generalnie do wapowania haszu VapCap nadaje się znakomicie. Bardzo łatwo i szybko się go czyści i nie ma tak, że czegoś tam nie doczyścisz. Po pełnym czyszczeniu zawsze jak nowy.
Właściwie nie do zajechania i jedynie kiedyś tam będziesz musiał dokupić sitka / uszczelki, ale to raczej dlatego, że zgubisz (jak ja dziś, ale koniec końców znalazłem), niż zniszczysz. Uszczelki warto czasem nasmarować jakimś woskiem pszczelim (ze sztyftu do ust na przykład), bo wolniej się zużywają.
  • 562 / 52 / 0
Jutro ostatni dzień na kupno wapka bez akcyzy, od pierwszego września wszystko drożeje o ok. 50zł...
  • 12589 / 2437 / 0
Nie słyszałem o tym - jakiś absurd. Nie dość, że susz drogi jak cholera, apteczne pudełeczko w cenie grama, to teraz jeszcze kolejny gram więcej za wapka. Czemu nie walną akcyzy na ciśnieniomierze.
Widzę, że spora część wapków już ma podbitą cenę. Przykładowo vapcap M7 z 279,00 zł kosztuje już 324 zł więc większość sklepów nie czekała.
  • 1 / / 0
Ja mogę od siebie polecić waporyzator arizer extreme q. Moim zdaniem do domowego użytku dużo lepiej się sprawdza stacjonarny.
  • 12589 / 2437 / 0
Pod jakim względem dużo lepiej?
  • 74 / 44 / 7
Ja mam na stanie Arizer Extreme XQ2. Stacjonarka jest nie do zajebania. Brak ograniczenia w postaci baterii, spora komora na susz, duży potencjał custom'izacji, balony czy też wiatraczek. Takiego gnoja mieć postawionego na biurku to coś wspaniałego.
  • 12589 / 2437 / 0
Butanowe też nie mają ograniczenia w postaci baterii, a potrafią cuda. Nigdy nie testowałem stacjonarnego więc nie mam porównania.
  • 74 / 44 / 7
Zapomniałem o tych butanowych, choć miałem jakiś czas temu przyjemność spróbować pierwszy raz waporzyator od DynaVap - M7XL. Poleciłem tego wapka swojemu ziomkowi w oparciu o opinie innych użytkowników i co weekend jedno/parę nabić nim waporyzowałem. Pomogłem mu go ogarnąć, przy okazji samemu uczcąc się jego obsługi. W trakcie nagrzewania, nie ma pojedynczego kliknięcia, tylko są dwa. Pierwsza inhalacja nie daje pary, ale dopiero kolejne podejścia ją generują. Wydaje mi się, że przy pierwszym podjeściu, sporo ciepła rozchodzi się po komorze, całej objętości suszu i dopiero drugie podejście daje pożądany efekt. No ale się nie zdziwie jeżeli to po prostu chujowo robiłem.

Zresztą, w stacjonarce też najpierw muszę "zaciągnąć" susz w komorze, żeby ten oddawal parę, więc i w tym przypadku może działać to tak samo. Mimo wszystko stacjonarka ma tą przewagę, że właczona i pozostawiona na stand-by'u, w każdej chwili jest gotowa do pracy. Podchodzisz, nabijasz, zaciągasz susz gorącym powietrzem i wtedy - pompujesz balona, podłączasz bubbler/bongo albo walisz prosto z węża.

Teraz jestem za granicą i swojego potwora zostawiłem na chacie, ale wziąłem ze sobą swój przenośny warpozyator - Dreamwood RCV 18. Ostatnio moja jednostka zasilająca zaczęła się jebać, bo przestała wykrywać wapka i trzeba bylo kombinować, ale i tak z każdym kolejnym dniem było tylko gorzej. Ale się nie dziwie - jednostka ma już trzy lata od zakupu, a każda inhalacja trwa >8-10sek, co musiało feste jej dawać w pizdę, bo przecież mod'y są przeznaczone do atomizerów na olejki, które się ciągnie <1-2sek. Więc przerzuciłem się ze starego Aegis X na Aegis T200. Zdecydowałem się na ten model tylko ze względu na zajebiście duży wyświetlacz i klasę szczelności IP65. Wapek można powiedzieć, że w każdej chwili jest gotowy do waporyzacji, bo nagrzewa się dosłownie w moment i już pierwsza próba inhalacji daje widoczną parę.

Jeżeli kogoś interesuje Dreamwood RCV 18, to z chęcią na jego temat i o swoich doświadczeniach się wypowiem.
  • 12589 / 2437 / 0
Z FMJ albo Armored Cap największy jest pierwszy buch (przynajmniej z 2021 M), z którego ściągana jest większość. Gdyby odpowiednio długo podgrzewać i nie spalić, to zawartość można walnąć na raz.
Bez któregoś z nich pierwsze podgrzanie nie nagrzewa jeszcze tak dobrze komory, bo ten standardowy tip szybko traci ciepło.
M7 ma dodatkowo grubszą komorę, która dłużej pewnie się nagrzewa. Posiadam wersję standardową M7, ale użyłem dosłownie 2 razy.
Wydaje mi się, że wszystkie modele klikają 2 razy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.