Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 142 / 11 / 0
Przebiłem się przez najgorszy pierwszy tydzień na dulo, teraz lecą mi 2 tygodnie na niej, od 7 dnia 60mg, ale porównując z poprzednimi razami na niej to już czułem coś, a aktualnie to jestem nerwowy, mniej śpie i z tego pobudzenia potrafię chodzić bezsensu w jedną i druga stronę.

Na żołądek mocno siada, rano po wzięciu najgorzej, lekkie mdłości, ból brzucha, apetyt mocno zjechał, ale i tak jem na siłe, bo waga łatwo leci w dół.

Brałem pregabaline w pierwszym tygodniu, żeby wytrzymać, bo bez było piekło.
  • 1738 / 277 / 0
Zastanawiam się czasem czy nie spróbować z duloksetyną jeszcze raz. Za pierwszym było świetnie, za kolejnym lipa. Minęło kilka lat i jest całkiem dobrze na tym co biorę ale wspomnienia pierwszego razu wciąż żywe. Tyle że wtedy brałem duloksetynę solo, teraz w sumie 5 leków. Tym "głównym" jest wenlafaksyna którą ewentualnie mógłbym zastąpić dulo.
  • 168 / 22 / 0
To co w sumie bierzesz?
  • 1738 / 277 / 0
@kropka855 oprócz wenlafaksyny jeszcze fluoksetynę, trazodon i sulpiryd.
  • 162 / 29 / 0
@zburzony , najpierw musiałbyś przejść przez odstawienie wenli, a to bywa koszmarnym doświadczeniem.
  • 1738 / 277 / 0
@Hanalena jest na to bardzo prosty sposób - brać zastępczo jakiś SSRI. Przerabiałem to z pomocą fluoksetyny i było dość łatwo, teraz akurat też ją biorę. No i poza tym nigdy nie musiałem schodzić z jakiegoś leku długo, zawsze kończyłem jeden i od razu startowałem z drugim.
  • 33 / 4 / 0
09 sierpnia 2025zburzony pisze:
Zastanawiam się czasem czy nie spróbować z duloksetyną jeszcze raz. Za pierwszym było świetnie, za kolejnym lipa. Minęło kilka lat i jest całkiem dobrze na tym co biorę ale wspomnienia pierwszego razu wciąż żywe. Tyle że wtedy brałem duloksetynę solo, teraz w sumie 5 leków. Tym "głównym" jest wenlafaksyna którą ewentualnie mógłbym zastąpić dulo.
A brałeś dulo na depresję, czy na lęki, czy na jedno i drugie? Jak dawała sobie z lękami (GAD i panika)?
  • 1738 / 277 / 0
@flaner na jedno i drugie, z lękiem uogólnionym oraz fobią społeczną dawała sobie radę świetnie. Ataków paniki nigdy nie miałem.
  • 33 / 4 / 0
@zburzony właśnie z uwagi na ewentualne ataki paniki boję się snri, ale jak nie spróbuję wytrwać na tym leku to się nie przekonam.
  • 1738 / 277 / 0
@flaner miałeś kiedyś atak paniki? Ja jak wspomniałem nie, brałem już wszystkie SSRI, a z SNRI duloksetynę i wenlafaksynę, plus NRI jak reboksetyna i bupropion. Antydepresanty działające na noradrenalinę sprzyjają występowaniu ataków paniki?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.