Nikotyna pod każdą postacią. W tym dziale odbywa się dyskusja o jej efektach i skutkach ubocznych (w tym: odstawienie).
Więcej informacji: Nikotyna w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Cześć.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wprowadzeniem prozdrowotnych w swoim działaniu substancji do mojej codzienności.
Często dolega mi tzw. brainfog, przewlekłe zmęczenie i ogólna niechęć wobec rutyny, uczucia niekoniecznie otulone smutkiem, raczej zwyczajnie nuży mnie to wszystko. Zastanawiam się - “po chuj?”. No ale i tak robię rzeczy, bo coś robić trzeba.
Przechodząc do mojego pytania - czy aktywna suplementacja nikotyny w jej najczystszej postaci mogła by rozwiązać mój problem? Nigdy nie paliłem/nie vapowałem, a naczytałem się w necie o rzekomych prokognitywnych właściwościach nikotyny, rzekomej neuroprotekcji, blabla. Jak nakleję sobie codziennie plaster nikotynowy na dupę to problemy miną?

PS - wskaźniki witamin w normie, wpierdalam tylko benzo w “rozsądnych” dawkach każdego dnia.
  • 507 / 195 / 1
Mi często po nikotynie pojawiał się stan "po chuj". Taki trochę zlękniony byłem i miałem natłok myśli, ale tylko chwilę po dopaleniu czegoś. Z kolei po saszetach z nikotyną czułem się lipnie. Czytałem coś o nootropowym działaniu nikotyny, ale go nie odczuwałem w praktyce (może źle brałem). Co najwyżej jak ktoś się pyta po chuj palisz, gówno to daję to się zaczyna bajerę o bajecznych właściwościach nikotyny na mózg %-D
Ale z takich anegdotek to mam wrażenie, że w średniej lepiej mi się pisało jakieś sprawdziany itd po fajce :D
Uwaga! Użytkownik SerioSergio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / / 0
@SerioSergio Dlatego wydaje mi się, że kwestia nootropowych właściwości to dawka i forma przyjęcia, albo zwyczajny "cope" tych wyjadaczy. Po saszetach również słyszałem, że jest lipa.
Sprawdzianów pisać nie muszę, ale przydałoby się coś, żeby umilić robotę. Z lękami miewam problemy więc w moim przypadku pomysł nikotynowy był chwilowym odklejeniem. Może po prostu należałoby zwiększyć ilość przyjmowanego benzo w moim przypadku %-D
  • 199 / 65 / 2
Nikotyna dość specyficznie wiąże się z cholinergicznym miejscem bramkowania nikotynowego na kationowych kanałach jonowych w receptorach w całym organizmie. To działanie stymuluje uwalnianie różnych neuroprzekaźników, w tym zwłaszcza katecholamin i serotoniny. nikotyna również stymuluje nadnercza co powoduje wydzielanie adrenaliny. zwiększa również aktywność acetylocholiny i noradrenaliny. jeszcze nikotyna stymuluje produkcję testosteronu. więc "suplementacja" nikotyny w twoim przypadku mogłaby ci pomóc. jednak tak czy siak zalecam diete zmiany bo to jest głównym wyznacznikiem dla przeciętnego człowieka "czy się chce". nie zalecam wpierdalać się w nałóg

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 11 / / 0
@Devixo Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Nie chciałbym wpierdalać się w nałóg a jeżeli już to ewentualnie minimalizować ryzyko negatywnych powikłań, dlatego też nie brałem pod uwagę zaduszania się kancerogennymi substancjami w szlugach (chyba, że to psyop i wcale tak nie jest:)).
W dobie masakrycznej ilości dezinformacji panujących dot. jedzenia nie do końca jestem przekonany w jaki sposób miałbym zmienić swoją dietę - bardzo blisko mi do niedowagi i właściwie jedyne posiłki to ryż kurczak sos ew. makarony. Większość czasu nie odczuwam głodu i "najadam" się yerbą. Nie do końca ufam dietetykom, masz pomysł gdzie mógłbym poszukać rzetelnych informacji w kwestii odpowiedniego odżywiania się?
  • 199 / 65 / 2
@mmchan Ja osobiscie stostuje diete carnivore (jedzenie tylko produktow odzwierzecych) + owoce. jesli chodzi o zrodla tejze diety to profil na nieszczesnej platformie tiktok o nazwie carnivoremd zalecam oraz jego strone https://www.paulsaladinomd.co
jesli chodzi o przytycie to nalezy wyliczyc swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz dodac okolo 300/400 kalorii i tyle jesc. aplikacje fitatu zalecam.
i pamietaj. rzetelnych informacji w badaniach nie znajdziesz. jest to wszystko oplacone przez koncerny zywieniowe.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 277 / 41 / 0
05 stycznia 2025mmchan pisze:
PS - wskaźniki witamin w normie, wpierdalam tylko benzo w “rozsądnych” dawkach każdego dnia.
Myślę że benzo jest przyczyną tego twojego brain foga %-D
Redukuj dawki i zejdź do zera zamiast kombinować naokoło.
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 1594 / 546 / 0
Warto, szkodzą to dodatki, forma przyjęcia i przedawkowania, a nikotyna sama w sobie robi dużo dobrego dla zdrowia przyjmowania nie za często i w nie za dużej ilości. Przed końcem miesiąca na jakieś dłuższe wolne zabiorę się za temat na ten temat
ODPOWIEDZ
Newsy
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.