W skrócie: miałem kolizję. Po nocy, zmęczony, skołowany, nie ogarnąłem nawet, co się dokładnie stało. Auto zostawiłem parę przecznic dalej i po prostu zniknąłem. Rano już było po ptokach – zgłoszenie poszło, a mnie "szukano", cudzysłów celowo. Z protokołu wynika, że przeszukiwali teren. Jasne. Sam bym to auto znalazł w kwadrans, a lusterko z miejsca kolizji leżało jak na tacy. Ale dobra, ich wersja się liczy.
Finalnie dostałem po kieszeni jak nigdy wcześniej:
– 8,5k za naprawę auta – blacharka, lampy, trochę geometrii
– 2,5k grzywny z sądu – "niedostosowanie się do warunków" + "oddalenie się z miejsca"
– 2,8k poszło na prawnika – znajomy znajomego, taniej się nie dało
– OC wzrosło z 900 zł rocznie na prawie 1,8k
– skierowanie z wydziału komunikacji na kurs reedukacyjny – 450 zł
– badania lekarskie – 250 zł, jak za zboże
– psychotesty – 180 zł, same formalności
– i wisienka: ponad 17k kosztów sądowych (co to jest nawet nie pytajcie, bo sam do końca nie rozumiem)
Sprawa niby zamknięta, ale nadal czuję się, jakby ktoś mi siedział na plecach. W papierach wszystko się świeci, punktów nie mam dużo, ale stres jak cholera. Każda kontrola drogowa to gula w gardle. Nie chcę już nawet wchodzić w szczegóły, ile nerwów i rozmów z rodziną mnie to kosztowało.
Morał? Jak coś się stanie – nie panikuj. Bo ucieczka nigdy nie jest rozwiązaniem, tylko początkiem większego gówna. Jedna zła decyzja, a potem cała lawina.
Jak ktoś ogarnia, czy da się to jeszcze jakoś zbić – rozłożyć koszty, powalczyć o zmniejszenie, może coś wyciągnąć z nieścisłości w działaniach policji – to będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Trzymajcie się i nie róbcie głupot. Bo czasem się za to płaci latami
A jak.nie , to kompletnie nie.rozumiem czemu się.tak.zachowales .
The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
To była kolizja w ruchu ? Typ poszkodowany spisał numery Twoje ?
I z ciekawości po jakim czasie się do Ciebie psy odezwały i w jaki sposób ?
Bo jeśli tak, to trudno się dziwić Twojemu zachowaniu - chociaż naturalnie zarówno ja, jak i całe forumowe grono, solennie to zachowanie potępiam i przysięgam, że zachowałbym się inaczej :D
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne
Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.