Pochodne kwasu lizergowego, jak na przykład LSD, czy LSA.
Więcej informacji: Lizergamidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1553 / 537 / 0
Skąd ten mit, że wypłukanie cokolwiek robi? Większość serotoniny to i tak układ pokarmowy, a dwa, że LSD nie jest releaserem. Kluczowe jest po prostu dać białkom receptorowym się znowu uwrażliwić. Główny mechanizm działania psychodelików moduluje przewodnictwo glutaminowe, nie serotoninowe. Proszę o korektę jak ktoś coś wie.
  • 3 / / 0
05 czerwca 2025DzoBajden pisze:
A odstępy między tripami? Jak przechowujesz kartony?
Wiesz ja miałem sytuację, gdzie taka sama ilość tego samego psychodelika robiła mi całkowicie inną robotę.
S&s to nie chodzi tylko o badtrip. Oglądanie jak ktoś kopie piłkę nie wydaje mi się w żaden sposób interesujące, za to np. pójście na spacer już tak.
Btw. wypłukanie z serotoniny może sprawić, że kwas nie zadziała/zadziała bardzo słabo.
odstepy to gdzies 3-4 miesiace miedzy kazdym, kartony przechowuje normalnie w biurku w takich malutkich szczelnych woreczkach ze prawie idealnie wchodzą (nie samarach zwyklych) ale zwykle jak kupie to tego samego/nastepnego dnia daje pod jezyk. mozliwe w sumie ze wieczor z meczem to mogl nie byc idealny moment pod kwasa, no w sumie za pierwszym razem mialem ciekawie dzieki candy flippowi, za drugim faktycznie wyszedlem i nawet jak drugą część tripa przesiedzialem na chacie i tak bylo spoko. tez w sumie roznica byla ze poprzednie razy tak jakos srednio moglem z ludzmi rozmawiac bo za duzo mi sie w glowie dzialo i bylem przekonany ze to zawsze tak na kwasie wyglada, a za tym trzecim bylo tak nijako i nudnawo (jakby caly trip opieral sie na tym ze sie wszystko w chuj zwykłe i nijakie wydawalo jezeli wiesz o co chodzi) ze na luzie moglbym konwersacje podtrzymac. nie pozostaje nic niz nastepne podejscia robic bo tak jak wczesniej pisalem to widze zajebisty potencjal w LSD, moze mi sie jakis gorszy towar trafil albo po prostu gorszy trip i nie bede rozmyslac, jedynie co mnie jeszcze ciekawi to ten za kazdym razem taki sam bol w zoladku i chuj wie jak sie tego pozbyc, kiedys jak sie lekutko zaznajamialem z tą substancją to zem przeczytal chyba jakos przypadkiem jak kogos boli brzuch jezeli polknie kwasa, a jesli go wypluje to juz nie, i nie wiem czy mi to nie pozostalo w podswiadomosci - ale zobaczymy, przy nastepnej probie wypluje i napisze update jakis tutaj pewnie
  • 16 / 2 / 0
Mam pytanie, 1. Pierwszy raz zjadlem grzyby. 3.2g suchych, ale ledwo zadzialało. Przykemnie sie czulem jakies 2-3h, ale praktycznie zerwo zmian w percepcji.

Moja standardowa dawka LSD to 250 µg, po tym czasie muso minąć 21 dni, by kolejny trip był dla mnie pełen.

Czy jak teraz, po 19 dniach zarzucę LSD. To czy ostatnia słaba dawka psylocybiny (dająca ledwo wyczuwalne efekty) osłabi go (również wymaga pełnych 21 dni na zresetowanie), czy tolerancja w tym przypadku zresetuje się szybciej?
To tylko dwa dni, ale wiadomo
  • 122 / 8 / 9
Myślę, że te grzyby praktycznie nie wpłyną na tripa po kwasie. Z mojego doświadczenia w odwrotną stronę występuję większa tolerancja tj. kwas a potem grzyby. LSD oddziałuje na większą ilość receptorów, niż psylocybina...
  • 3 / / 0
Tolerancja krzyżowa psylocybinaLSD

1. Grzyby (psylocybina) → następnego dnia LSD
psylocyna (aktywny metabolit) internalizuje około 20–30 % receptorów 5-HT₂A; po 12 h część receptorów nadal „schowana”.
Efekt LSD następnego dnia zwykle słabszy o ~20–40 %.
Po 48 h wrażliwość wraca niemal do normy; pełny reset ok. 72 h.
W praktyce: odczekaj co najmniej 2 doby albo zwiększ dawkę LSD o 20–50 % (ostrożnie).

2. LSD → następnego dnia grzyby
LSD wiąże się mocniej i „zamyka” w receptorze 5-HT₂A, wywołując głębszą i dłuższą down-regulację.
Grzyby podane dzień później mogą być 50–80 % słabsze, a czasem prawie nie zadziałać.
Po 72 h wraca około 70 % pełnej mocy; pełne odtworzenie receptorów zazwyczaj 5–7 dni.
W praktyce: odczekaj 5–7 dni lub – jeśli musisz – podwój dawkę grzybów (ryzyko mdłości i dysforii).

3. Ile trzeba czekać, by uniknąć tolerancji?
< 24 h: druga substancja trafia na prawie „puste” receptory – efekt mocno spłaszczony.
2–3 dni: odzysk 70–80 % mocy; psylocybina po LSD nadal wyraźnie słabsza.
4–7 dni: większość osób nie odczuwa tolerancji.
> 7 dni: praktycznie brak tolerancji krzyżowej.

4. Wskazówki harm-reduction
Nie próbuj „przebić” tolerancji ekstremalną dawką – rośnie ryzyko złego tripu i obciążeń fizjologicznych.
Rotacja mikrodosek (LSDpsylocybina co 2–3 dni) nie omija tolerancji – receptor 5-HT₂A jest ten sam.
Set &AMP; setting wpływają na jakość doświadczenia bardziej niż niewielkie zmiany dawki wynikające z tolerancji.
  • 3157 / 884 / 5
Dodam do tego, że mowa tutaj o "podobnych" dawkach.
Jak zjesz 1g cubensisów, a na drugi dzień masz 200mcg kwasa w menu to nie zauważysz różnicy.
Poor kids are just as bright and talented as white kids.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.