Dział poświęcony dyskusjom nt. wezwań, które osoba otrzymała w związku z postępowaniem toczącym się wobec stron trzecich.
ODPOWIEDZ
  • 3 / 1 / 0
Do niczego się nie przyznawać, chować towar a nie wyręczać ich z pracy. Chcą szukać to szukają. Wielokrotnie nic mi nie znaleźli.
  • 10 / 1 / 0
jako swiadek masz tylko 2 opcje:
Uno: Nie pamietam , pijany byłem, coś kojarzę ale nie jestem w stanie przypomniec sobie co konkretnie, nie wiem , dużo czasu mineło a mam kiepską pamięc
Dos: Zeznania ultra nie precyzyjne , jak wyglądał wysoki niski ? no taki przeciętny . długie włosy może krótkie not takie średnie . jak był ubrany w taką zieloną kurtke chociaż jak się skupiłem to chyba jednak była czerwona , chociaż .... dawno to było.... kiepsko pamietam.... nie to na pewno była jednak niebieska kurtka. W wybitnie ciężkich pytaniach do pożygu powtarzać " odmawiam odpowiedzi na to pytanie, powołuję się na art 82par 2 "
  • 142 / 10 / 0
Też raz mnie wezwali w sprawie że niby coś kiedyś kupowałem. Tylko że ja nawet nie pamiętałem takiej sytuacji ;) a po 2. Kupowanie substancji psychoaktywnych nie jest przestępstwem. A jako świadek nie masz prawa odmówić zeznań ale masz prawo nie pamiętać ;)
  • 1997 / 120 / 0
23 lipca 2022Ramzes92 pisze:
22 lipca 2022LittleQueenie pisze:
21 lipca 2022Ramzes92 pisze:
Ale jeśli się pyta czy brałem mówię nie, czy kupowałem z tego to mówię że nie. Przecież nie powiem że nie pamietam czy kupowałem dragi. Mimo że wydruk z banku. I czytałem też że świadek może kłamać jeśli prawda mogłaby go obarczyć oskarżeniem o coś. Jak to wygląda w praktyce?
Powtarzam to od 4 lat i powtarzać będę - nie pamiętamy, co kupowaliśmy, bo kupujemy tego sporo i płacimy zazwyczaj w kasie w Żabce a tutaj tak wyszło. Jeśli tytuł przelewu jest nieobciążający, nie powinni dalej drążyć tematu.
Chcialem odpowiedziec wtedy, ale jakos za bardzo przezywalem to, i chcialem sie odciac mentalnie od tego na pare dni.

Dzieki za odpowiedzi wszyscy, twoja Little Queenie mnie bardzo uspokoila.

Sprawa wyszla super, tzn nie wiem co dalej, bo bo pojdzie do innego miasta, i tam dalej zdecyduja, ale nie pamietam nic, moj bank ale nie wiem nic, na pewno nic nielegalnego, kupuje wszystko przez internet.

Chce tez napisac jedna rzecz, ogolnie za mlodu nasluchalem sie tego jebac policje, firma, hemp gru, i nigdy nie rozumialem fenomenu, i twierdzilem ze po prostu to modne i ze stanow.
Mialem pierwszy raz stycznosc z policja, i musze powiedziec ze mega czlowiek mnie przepytywal.
Od razu powiedzial ze to nie jego sprawa i chce tylko spisac protokol, i pozniej mi POMAGAL!
nogi mialem jak z waty jak stalem przed komenda, a po 10 minutach bylem spokojny jakbym serio nic nie zrobil.
(…)
No kurwa, policjanci to też ludzie. Pamietam jak mnie pierwszy raz przesłuchiwano - laska przedawkowała i musiałem wezwać pogotowie, oni psy. W chacie wygotowana słoma i resztki po produkcji odpału, dobrze że ta laska co się prawie przekręciła puknęła cały towar jaki mieliśmy :)

No więc przesłuchanie, przemiła pani policjant mówi mi, że chujowo zeznaje. “Nie mów że zrobiłeś odpal, mów że próbowałeś ale nie wyszło, przecież próba to nie przestępstwo, mogła przedawkować herę od Turka z nadodrza xD”. No i finalnie zawiasy tylko za prekursory, całą resztą zarzutów się nie utrzymała
  • 14 / 1 / 0
12 marca 2023Mariusz88 pisze:
Też raz mnie wezwali w sprawie że niby coś kiedyś kupowałem. Tylko że ja nawet nie pamiętałem takiej sytuacji ;) a po 2. Kupowanie substancji psychoaktywnych nie jest przestępstwem. A jako świadek nie masz prawa odmówić zeznań ale masz prawo nie pamiętać ;)
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Powoływanie się na niepamięć może skutkować narażeniem się na odpowiedzialność karną.

Proszę skorzystać z tego art. 183 kpk

§ 1. Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

Można odmówić całkowicie zeznań jeżeli podejrzanym jest osobą najbliższa. Jeżeli nie to korzystać z tego powyżej.
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2025 przez E2RD92, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 19 / 3 / 0
"Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Powoływanie się na niepamięć może skutkować narażeniem się na odpowiedzialność karną."

Kompletna bzdura. Proszę podać artykuł z kodeksu karnego, który przewiduje kary za amnezję.
  • 1056 / 300 / 2
@cuma trochę to rozwinę:

Dlaczego mogło pojawić się takie stwierdzenie?

Stwierdzenie
"Powoływanie się na niepamięć może skutkować narażeniem się na odpowiedzialność karną"
nie dotyczy karania za sam fakt niepamięci, ale raczej za posłużenie się niepamięcią w sposób, który ma na celu uniknięcie odpowiedzialności karnej lub utrudnienie postępowania.

Taka sytuacja może mieć miejsce na przykład, gdy:

1. Świadek zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę (art. 233 § 1 Kodeksu Karnego):

Jeśli świadek, który jest zobowiązany do mówienia prawdy, celowo powołuje się na niepamięć, aby nie ujawnić istotnych faktów, może być to potraktowane jako fałszywe zeznanie. Sąd lub prokurator oceniają, czy niepamięć jest autentyczna, czy też jest celowym unikaniem odpowiedzi.
Artykuł 233 § 1 KK: "Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

2. Oskarżony (podejrzany) odmawia składania wyjaśnień lub składa fałszywe wyjaśnienia:

Oskarżony ma prawo odmówić składania wyjaśnień lub odpowiadania na pytania i nie może być za to karany. Ma też prawo do kłamania (nie ponosi odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych wyjaśnień, co jest prawem do obrony). Jednakże, jeśli jego "niepamięć" jest częścią szerszego planu mataczenia i np. jest połączona z próbą zacierania śladów czy nakłaniania innych do składania fałszywych zeznań, wtedy konsekwencje mogą wynikać z innych przepisów.

Samo powołanie się na niepamięć nie jest przestępstwem, jeśli wynika z rzeczywistego braku wspomnień.
Karanne jest świadome manipulowanie faktami lub zatajanie prawdy w celu uniknięcia odpowiedzialności, a niepamięć może być narzędziem do takiego działania.
W takich przypadkach odpowiedzialność karna wynika z czynu fałszywego zeznania lub innych przestępstw związanych z utrudnianiem postępowania, a nie z samej amnezji.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2946 / 1596 / 35
Nie pamiętasz i huja ci zrobią nie trzeba drążyć sama byłam to wiem nic nie pamiętam jestem po covidzie od tego czasu mam problemy z pamięcią. I huj tyle. A większość z was jest bo każdemu klepali ten covid nawet jak druga kreska była lekko czerwona. Naprawdę trzeba udowodnić celową manipulacje dowodami wysługując się amnezją. Jak tak powiesz i będziesz pewny to jest po twoim udziale. Krótko pewnie i na chatę.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.