Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 731 / 79 / 22
Do spacerów wśród przyrody jeest super. Dzisiaj po 5-tej rano wyszedłem zgałczony na sesję zdjęciową i trop był baaaardzo udany. Zdjęcia też. Aby być o odpowiedniej porze na fazie zarzuciłem o 23:00 dnia poprzedniego. Rzeka Świder - rezerwat pod Wa-wą:

DSCF1749.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 731 / 79 / 22
Mirystrycyna z gałki to słaby inhibitor monoaminooksydazy. Poprzez blokowanie enzymów (MAO-A i MAO-B) odpowiedzialnych za rozkład monoamin, takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina, sprawia, że więcej tych przekaźników znajduje się w przestrzeni synaptycznej. Większa ich dostępność prowadzi do poprawy samopoczucia, wystąpienia łagodnej euforii oraz podniesienia energii. To mechanizm działania, na którym opierają się także niektóre leki stosowane w terapii depresji. Na mnie super działa gałka podczas terapii paroksetyną - nie mam lęków pogałowych i wzmacja jej działanie. Teoretycznie mógłbym dostać zespołu serotoninowego, ale tak sobie gdybam tylko i nie obawiam się łączyć. Badanie z 2006 r. wykazało, że podanie ekstraktu z gałki muszkatołowej myszom powodowało zmniejszenie objawów depresji, porównywalne z efektami klasycznych leków przeciwdepresyjnych np. amitryptyliny.
Ciekawe, czy ta czerwona osnówka też klepie:

QVZlNjFFMkJyY3lVNjNaeQ.jpeg
  • 731 / 79 / 22
Jak mi się znudzą rozkminki i życiowe porady gałki, to tworzę muzykę. Moje dzieło pozlepiane z różnych dziwnych dźwięków z przewijającym się motywem. Szaman Przyszłości.

https://youtu.be/mtjjMLM6qzU?si=D46G3DwPqTGsLAdT

Untitled-1.jpg
  • 4 / / 0
czy po zjedzeniu gałki też doświadczacie takiego specyficznego odrealnienia, i poczucia jakby otaczający świat był innym wymiarem? Wszystko zaczyna się wydawać niesamowicie piękne, zwykły budynek, drzewa itp
  • 731 / 79 / 22
A jakże. Także.
  • 3529 / 576 / 1
18 maja 2025Szefowski pisze:
czy po zjedzeniu gałki też doświadczacie takiego specyficznego odrealnienia, i poczucia jakby otaczający świat był innym wymiarem? Wszystko zaczyna się wydawać niesamowicie piękne, zwykły budynek, drzewa itp
No tak z grubsza po to się to bierze.
Mimo wszystko radzę spróbować i odłożyć to do lamusa bo szkodliwa rzecz, niezdrowa i uboki
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 355 / 113 / 0
Jakość przypraw, a w szczególności gałki w marketach na przestrzeni 30tu lat strasznie spadła. Jak już chcecie marketowe, to bierzcie te najtańsze, nie reklamowane w TV, bo często są lepsze i z gałką powinno być podobnie. Kiedyś wystarczyła paka czyli trzy orzechy, by zafundować prawie dwa dni psychodelicznej jazdy z oczami czerwonymi jak u demona i nieprzeciętnym sucharem w ryju. Pięć orzechów do było dla mnie za dużo, raczej dla koneserów silnych wrażeń. Już jeden orzech fundował przepiękny, radosny dzień, z psychodeliczną puentą, bez nachalności uboków. Jak czytam, że żrecie po trzy lub pięć paczek, o zgrozo! Mielona była zawsze słabsza i mniej aromatyczna(wrzucać orzechy do japy, rozgryzać na pył i popijać to był wyczyn nastolatka), dlatego polecam jednak orzechy. Nie kupuję już przypraw w marketach, chyba że mi czegoś braknie, bo o wiele taniej i lepszej jakości przyprawy od wielu lat kupuję na allegro. Polecam firmy Gorzkoisłodko. Będę robił kolejne zamówienie, to wezmę przy okazji gałkę, bo jest cała po 8zł za 50gram. Jak skonsumuję to zdam relację.
He, he. Recenzja gałki MIGOgroup z allegro po 15zł za 100g: "Polecam z całego serca; ewidentnie czuć było, że produkt jest świeży. 4 orzechy zapewniły mi doznania, o jakich nie jest dane nawet marzyć zwykłym śmiertelnikom ;)"
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Artykuły
Newsy
Marihuana w sortowni jednej z firm kurierskich

Na początku stycznia 2025 roku funkcjonariusze Referatu do walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Bielsku-Białej, we współpracy z funkcjonariuszami Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, przechwycili paczkę zawierającą ponad 1,4 kg marihuany. Narkotyki zostały ujawnione na terenie magazynu logistycznego jednej z firm kurierskich działających na terenie kraju i pochodziły ze Stanów Zjednoczonych.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.