Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 237 / 24 / 0
niech ci służy ten lek jak najdłużej jeśli rzeczywiście pomaga.

po części widzę że twoje problemy są podobne do tych których sam doświadczam. może gdybym na pierwszy rzut leczenia dostał ami w ludzkiej dawce to mój los potoczyłby się inaczej.

z takich pseudo pozytywnych objawów schizo mam coś takiego co nazwałem monologowaniem. w głowie ciągle do kogoś nawijam, albo do lekarzy, albo do taty, albo do ludzi w których życiu nie jestem już obecny. czasem się zastanawiam czy nie mam add i po prostu przez stres moja nadpobudliwa wyobraźnia nie zamieniła się w ten bezdźwięczny słowotok myślowy.

może i u mnie się coś jeszcze zmieni na lepsze :( są też niestety negatywne objawy mojej schizofrenii i póki co to nadal doświadczam spowolnienia i zubożenia myśli, apatii, anhedonii, problemów z koncentracją czy pamięcią, szeroko pojętego otępienia, zobojętnienia, braku uczuć czy emocji. od trzech lat chodzę zaćpany olanzapiną i skłamałbym pisząc że ten zasrany lek niczego mi nie daje. zniknęły myśli samobójcze, "monologuję" mniej i z koncentracją jest trochę lepiej niż bez leku, ale np. gdy prowadzę samochód to i tak łapię się na tym że nie wiem jakie obowiązuje ograniczenie prędkości bo nie zwróciłem uwagi na znaki gdy głowa sama zaczynała bujać w obłokach.

uważam że neuroleptyki przyniosły mi więcej problemów niż faktycznej pomocy, a co gorsze to diagnoza skreśliła wiele innych leków jakich chciałbym spróbować. długo mógłbym o tym opowiadać gdybym był w stanie jeszcze to robić bo gdy chcę coś napisać to powstają potworki jak ten i poprzednie moje posty. chcę coś przekazać, ale nie wiem co, używam prostych zdań, nie wiem co jest ważne żeby to umieścić w treści, a co nie bo nie potrafię sobie całości zobrazować w głowie. nigdy nie jestem zadowolony z tego napisałem i zawsze po czasie dostrzegam że owoce mojej próby komunikacji są beznadziejne :) mam ochotę skasować ten post i gdybym mógł to usunąłbym też dwa poprzednie.

w każdym bądź razie życzę dużo zdrowia każdemu :)
jestem obłąkany
  • 28 / 1 / 0
Witam , do jakich dawek lek działa przeciwdepresyjnie i aktywizująco ? Biorę 2x50 rano ale chciałbym zwiększyć do 2x100 dziennie. Lek przepisany na anhedonię , brak motywacji i otępienie emocjonalne. Lekarz mówił że powyżej 200 mg lek u mnie nie będzie miał zbytnio sensu
  • 653 / 172 / 0
Dobrze mówi, słuchaj lekarza, zazwyczaj dobrze na tym się wychodzi.
  • 972 / 266 / 0
03 kwietnia 2025aNti123999 pisze:
Witam , do jakich dawek lek działa przeciwdepresyjnie i aktywizująco ? Biorę 2x50 rano ale chciałbym zwiększyć do 2x100 dziennie. Lek przepisany na anhedonię , brak motywacji i otępienie emocjonalne. Lekarz mówił że powyżej 200 mg lek u mnie nie będzie miał zbytnio sensu

Powyżej 200mg zmienia profil działania, ale dawka 200mg jeszcze obejmuje ten profil aktywizujacy.

Ja byłem teraz kilka lat na 2 x 100mg, ale teraz z lekarzem ustaliliśmy, że zjeżdżam do 1 x 100, bo próbujemy zbić wysoką prolaktynę.
  • 1391 / 222 / 0
Kiedyś dostawałem amisulpryd 50 i 100 mg na aktywizację ale nie udało się. Później dr dał mi 200 kiedy byłem cholernie nerwowy i spięty, pomogło natychmiast i od wtedy bardzo polubiłem ten lek. Co najważniejsze nie czułem najmniejszej sedacji za to oprócz uspokojenia czułem się bardziej pewny siebie i ulżyło mi trochę w fobii społecznej.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycali narkotyki z Kolumbii, trafią za kraty. Wyrok w głośniej sprawie

Od 4 lat i 3 miesięcy do 8 i pół roku więzienia - taki wyrok usłyszało w piątek sześciu mężczyzn należących do grupy przestępczej, która przemyciła z Kolumbii do Polski kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Sąd Okręgowy w Gliwicach wymierzył im także kary finansowe.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Rekord zatruć dopalaczami w Lubuskiem. Do szpitala w Gorzowie trafiła 15-latka

W 2024 roku województwo lubuskie stało się liderem w kraju pod względem zatruć dopalaczami. Liczba przypadków zatruć środkami psychoaktywnymi wzrosła o 65% w porównaniu do roku poprzedniego. Alarmujący jest również fakt. że do szpitali trafiają coraz młodsze osoby. Do szpitala w Gorzowie trafiła 15-letnia dziewczynka po zażyciu dopalaczy.