Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 35 / 5 / 0
@zburzony A jak działanie przeciwlękowe? stosowałem to kiedys chwile (ze 3 lata temu) ale nie pamiętam działania. Teraz chwile czasu siedze na paroksetynie 10mg. Jak ma się dulo do wenli twoim zdaniem? bo wenla kastrowała kognitywnie. Pytam bo się zastanawiam nad zmianą.
  • 3 / / 0
Lecze się na zaburzenia lękowe od 2lat zażywając dulokstetyne 60mg lekarz zdecydował się po takim czasie zwiększyć dawkę na 90 jestem już 8dxien czy po takim krótkim okresie zwiększenia dawki mogły już wystąpić skutki uboczne takie jak senność, zmęczenie , uderzenia gorąca , bóle stawowo -kostne?
  • 20 / 3 / 0
@Pauleta1920 Tak, po zwiększeniu dawki mogą pojawić się uboki, ze strony zwiększonej noradrenaliny. Wykres inhibicji zwrotnej NET to hiperbola, i duloksetyna w 60mg okupuje ok. 40% NET, dla 90mg to będzie gdzieś powyżej 60%, to znaczący wzrost.
  • 3 / / 0
Bo na 60mg gdy wchodziłem na tą dawkę nie miałem żadnych skutków ubocznych czyli na tej 90 mogą się dlugo skutki utrzymywać uboczne ? Jeśli noradrenalina jest wyższa to dlaczego występuje taka senność i zmęczenie?
Ostatnio zmieniony 28 marca 2025 przez Pauleta1920, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1317 / 215 / 0
@paxtiniarz w moim przypadku działanie przeciwlękowe duloksetyny było kapitalne, zrobiłem się nagle bardzo pewny siebie, rozmowny, przestałem odczuwać stres przy ludziach, jakiś lęk uogólniony przestał istnieć.
W porównaniu z wenlą duloksetyna była jej ulepszoną wersją dla mnie, o wiele bardziej mnie pobudzała i efekty antydepresyjne i przeciwlękowe były silniejsze. Ewidentnie miałem zajebiste szczęście że dulo aż tak dobrze mi weszła, bo niektórych zamula albo pogarsza lęk a u mnie poprawa była natychmiastowa pod każdym względem.

wenlafaksyna nigdy mnie nie muliła ani nie powodowała pogorszenia kognicji, była albo obojętna pod tym względem albo czasami dawała poprawę. Dulo zdecydowanie dawała poprawę koncentracji, skupienia i pamięci. Spałem bardzo mało a i tak bez problemu mogłem zapierdalać cały dzień w robocie.
  • 20 / 3 / 0
@Pauleta1920 Senność i zmęczenie może się pojawiać, bo najpierw ten zastrzyk noradrenaliny aktywuje receptory α2. α2 ma presynaptyczny receptor, on aktywowany to hamulec dla noradrenaliny, mówiący "wyssać całą noradrenaline!!", i może się pojawić senność, dopóki ten receptor się nie odczuli. Zazwyczaj trwa to do dwóch tygodni, chociaż są przypadki, że ten objaw się nie poprawia, bo z jakiegoś powodu ten receptor się nie odczula.
  • 3 / / 0
Jednak wrócę do 60mg to do kilku dni organizm wróci fo normalności?
  • 128 / 52 / 0
28 marca 2025Pauleta1920 pisze:
Jeśli noradrenalina jest wyższa to dlaczego występuje taka senność i zmęczenie?
Bo aktywowane są autoreceptory noradrenergiczne które powodują negatywne sprzężenie zwrotne w celu regulacji ilości neuroprzekaźnika w szczelinie synaptycznej. Trzeba poczekać na ich downregulację i zacznie aktywizować, przynajmniej w teorii.

Jak wrócisz do 60mg to powinno szybko wrócić do poprzedniego stanu, pytanie czy te skutki uboczne są aż tak uciążliwe żeby nie dało się ich znieść. Ja bym mimo wszystko przeczekał i zobaczył czy będzie jakaś różnica.
  • 3 / / 0
Na 60mg miałem duża potliwosc a teraz to leje się że mnie , ciągle spać mi się chce .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Mikrodawki LSD raczej nie leczą ADHD [BADANIE]

Mikrodawki LSD nie okazały się skuteczniejsze od placebo w leczeniu ADHD – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.

"Przyjął narkotyki i wsiadł za kierownicę publicznego autobusu". Wiadomo, kiedy zapadnie wyrok

9 kwietnia w Sądzie Apelacyjnym w Warszawie ma zapaść wyrok w procesie odwoławczym Tomasza U., który kierując autobusem spowodował kilka lat temu wypadek na moście Grota-Roweckiego. Zginęła jedna pasażerka, ranne zostały 22 osoby, w tym trzy były w stanie ciężkim. Sprawca był pod wpływem amfetaminy

GIS ostrzega przed nową niebezpieczną substancją narkotyczną

W 2024 roku odnotowano kilka przypadków zgonów, w których w materiale biologicznym wykryto substancję pod nazwą N-etylonorpentedron (NEP). Przypadki śmierci związane były z użyciem wyłącznie NEP lub w skojarzeniu z innymi substancjami działającymi na ośrodkowy układ nerwowy.