Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
336
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
12%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1033

ODPOWIEDZ
  • 1974 / 528 / 0
"sertralina może działać jako inhibitor CYP3A4"

zapewne też ma jakiś wpływ na CYP2D6.

Wciąż w moim odczuciu, nie aż tak mocno jak paroksetyna.
jak nie chcesz nie musisz wpierdalać
:tabletki: :świnia:
  • 1 / / 0
Cześć, jestem obecnie w piątym miesiącu brania sertraliny, przy czym od ok. 3 miesięcy biorę dawkę 200 mg. Mam OCD, zaburzenia lękowe, silne zaburzenia koncentracji, zaburzenia nastroju, podejrzenie adhd i spektrum. Antydepresanty biorę od 25 lat. Jeśli chodzi o sertralinę to z pozytywów na pewno zauważyłem zmniejszenie natręctw, zmniejszenie lęków, zwłaszcza tych porannych. Niestety negatywy nie dają już mi żyć i jestem coraz bliżej dania sobie spokój z tym lekiem jak i wszelkimi ssri. Przede wszystkim po tych miesiącach nie ma u mnie poprawy jeśli chodzi o nastrój. Jest nawet gorzej - jestem taki bez życia. Żyję bo żyję ale żadnej satysfakcji nie odczuwam. Ostatnio nawet złapałem się w piątek na takiej myśli, że jutro ta cholerna sobota - pewnie przeleżę cały dzień w łóżku bezproduktywnie a tak anhedonia będzie jeszcze bardziej dokuczliwa. Druga sprawa to kwestia snu - wcześniej brałem wenlafaksynę i to na wieczór i spałem o 10 jak dziecko. Nawet miałem do siebie o to pretensje bo żona zostawała sama z maluchami. A teraz to katastrofa - leżę w łóżku długi czas. Sen nie przychodzi. Wczoraj zmogło mnie dopiero o 5 rano. A jak nie śpię to myślę i to nie jest raczej przyjemne. Ratuję się melatoniną, niby coś pomaga ale potem rano ciężko się doprowadzić do porządku. Sytuacja jest dla mnie również kiepska z uwagi na fakt iż mam bezdech senne i powinienem spać w masce. Ale przy takiej bezsenności to by mnie prędzej kurwica trafiła z tym czymś na gębie. Kolejna sprawa to roztrzęsienie. Mam cały czas takie wewnętrzne drżenie jakbym zapodał litr kawy sypanej (chociaż akurat kofeina mnie usypia). Do tego takie mimowolne ruszanie kończynami zwłaszcza wieczorem chociaż i na wenfli to występowało.
Fatalnie wygląda u mnie obecnie koncentracja. Kawałka tekstu ze zrozumieniem nie mogę przeczytać. Dodatkowo totalne adhd - nie jestem np. nic dłużej obejrzeć w telewizji - potrafię leżeć i 2-3 godziny przerzucać kanały. Nic mnie nie jest w stanie zainteresować.
No i oczywiście ta znieczulica. Na seks ochota niewielka (chociaż z erekcją wielkich problemów nie mam). Uczucia pozytywne na poziomie zero, plus, że uczucia negatywne też niezbyt silne.

Nie wiem co dalej robić. Dostałem jeszcze od lekarza metylo ale muszę wcześniej u kardiologa zrobić badania. Cały czas biję się z myślami, czy jeszcze to gówno brać czy sobie darować. Przy czym jeżeli zrezygnuję to obiecałem sobie że to będzie moje ostatnie ssri. Biorę to już 25 lat, wziąłem absolutnie wszystko i to po kilka razy. Mam wrażenie, że te leki mnie zniszczyły... (chociaż nie neguję, że wielu osobom bardzo pomogły). Czasami myślę, że za sto lat te leki będą traktowane jak dzisiaj lobotomia.

PS Biorąc setrę bardzo tęsknię za noradrenaliną. Niby wzmaga lęki ale jednak pozwala pożyć niekoniecznie jak warzywo.
  • 2984 / 640 / 0
"Żyję bo żyję ale żadnej satysfakcji nie odczuwam."
Zebrałeś w tym zdaniu kwintesencję działania SSRI. Tak to jest z tym ścierwem.
@zygzyrygzy
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 165 / 28 / 0
@zygzyrygzy Też mam ocd i adhd. To jest kurewsko skomplikowane mieć i jedno i drugie. Zaburzenia koncentracji+natręctwa=rozkojarzenie życiowe level hard. Mimo wszystko daje sobie rade w życiu całkiem okej. Życze ci zdrowia i przedewszystkim pracowania z natręctwami u odpowiedniego terapeuty. Pozdrawiam a jak chcesz o coś zapytać to pisz priv
  • 6 / / 0
Jestem na sertralinie (Zoloft 50mg) od ponad 3 lat, z czego przez pierwsze dwa weekendowo szły spore ilości alkoholu. Po jednym epizodzie manii (wywołanym prawdopodobnie przez łączenie SSRI i dużej ilości alko) zrozumiałem, że takie leczenie nie ma sensu i od roku jestem abstynentem. Depresja i lęk na które brałem sertraline praktycznie odeszły, jednak aktualnie przeszkadza mi „wyłączenie” emocji przez SSRI, więc postanowiłem je odstawić. W tydzień zszedłem z 50mg na 12.5mg i nie widzę żadnych negatywnych efektów, więc planuję ciąć dalej. Czy ktoś ma może podobne doświadczenia i wie jak często zejście z sertraliny nie powoduje nawrotu depresji i lęków?
  • 2984 / 640 / 0
Ja odstawiałem schodząc ze 100mg do 15-30, dawno więc nie pamiętam dokładnie.
Bardziej niż obniżony humor czy cokolwiek męczyły mnie brain zapsy. Po kilku dniach męczarni z tym objawem wrzuciłem jedną małą dawkę, poniżej 20mg. Wtedy się znacznie poprawiło i już więcej nie brałem.

Niestety w ten sposób rozwiązały się wyłącznie te ostre efekty. Przez parę jeszcze miesięcy cierpiałem na straszne wypranie z emocji, całkowita apatia. Ssri to ścierwo. W każdym razie, udało mi się zrobić "odblok" za pomocą psychodelików. Wtedy byłem uzdrowiony ze skutków tego gówna.
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 509 / 196 / 1
Po odstawieniu łatwo wrócić do stanu gówna. Ostatnio odstawiłem i całkiem przyjemnie się czułem nawet na zerze. Po kilku baletach z alkoholem i ketonami depra maks, stan lękowy nie pozwalał mi zasnąć i w ogóle chujnia. Taki nie stabilny nastrój. Skutki uboczne to kwestia indywidualna. U mnie było więcej miłych emocji,a te negatywne były mocno stłumione,ale nie do minimum. O penisa się tylko bałem bo ssri to akurat kastrator 4000
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 135 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
Jak augmentacja agomelatyną do tej sertraliny Ci się spisuje?
  • 558 / 200 / 0
@ymka , nie biorę już agomelatyny bo mi po niej egzema wyszła na twarzy i lekarz kazał odstawić. Biorę tylko 100mg sertraliny.
  • 1078 / 280 / 0
@ladyinnaightmares

A Ty mi nie rzucałaś ostatnio, że w przeciwieństwie do mnie nie musisz brać "środków poprawiających nastrój" i nigdy Ci nie dorównam? Ty masz dziewczyna jakieś rozdwojenie jaźni czy w czym leży problem?
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Prokurator częstował ciastkami z marihuaną. Zapadł wyrok

Przed Sądem Rejonowym w Lublinie zakończył się proces Bartosza F., prokuratora z Wrocławia oskarżonego o podanie kobiecie środka odurzającego w postaci ciastek z THC. Sąd uznał go za winnego i orzekł wobec niego grzywnę oraz pięcioletni zakaz zajmowania stanowiska prokuratora.

Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.