Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 115 / 9 / 0
@Hanalena
Czemu w połączeniu z SSRI może nie działać przeciwlękowo?
  • 25 / 3 / 0
Nadmierne zwiększenie poziomu serotoniny przez ssri może zakłócić subtelne efekty kwetiapiny na układ serotoninowy np. jej działanie antagonistyczne wobec receptorów 5-HT2A (a to jest właśnie działanie przeciwlękowe).
  • 5 / / 0
Stosuję dawki 6.25mg - 12.5mg (zależnie od potrzeby), doraźne w trakcie dnia przeciwlękowo lub na noc. Działa rewelacyjnie, 6.25mg nie usypia a potrafi przyjemnie wyciszyć, a po 12.5mg wieczorem usypiam jak zabity, rano zamuły brak. Wpierdala się po tym niesamowicie przyjemnie, więc trzeba uważać, bo można łatwo złapać dodatkowe kg :)
  • 61 / 2 / 0
Biorę kwetiapine już z pół roku. Początkowo świetnie ścinała do spania, ostatnio potrafię już w stresującym okresie nie spać całą noc. Biorę aż 300 mg, więc raczej nie tak mało. Chciałam brać więcej, ale nie wiem czy to możliwe że od tego leku, jednak mam okropny stan lękowy, telepie mi serducho, nakręcam się więc pojawia się atak paniki i w ten sposób też pół nocy się męczę. Jest to możliwe, że z kwetiapiny taki efekt?
  • 502 / 184 / 1
Tak jest to możliwe. W takiej dawce kweta nie jest obojętna dla organizmu i możliwe, że leczenie przynosi więcej szkody niż pożytku. Mi lekarz jeden, drugi i jakiś gościu z hajpa gadał o tym, że dawki na sen to 25-100 mg. No i to chyba prawda. Na serduszko troszku osób narzeka po tym. Na stan lękowy nie jestem pewien, ale zapewne jest to możliwe. Jest przecież antagonistą rec. dopaminergicznych ,a niedobór w dopaminie może objawiać się właśnie lękami.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 181 / 4 / 0
Czy jedząc to w niskich dawkach przed snem (12,5 - 25mg) jest możliwe schudnięcie lub przynajmniej nie przytycie? Kweta nie wywołuje u mnie w ogóle zwiększonego łaknienia. Można dołączyć do stosowania w ciągu dnia jakiś lajtowy termogenik, poćwiczyć i normalnie spolić zbędny tłuszcz wtedy?
  • 502 / 184 / 1
Sama w sobie kwetiapina nie ma kalorii więc po niej nie przytyjesz. Możliwe, że jednym ze skutków ubocznych jest retencja wody, ale to tak zgaduję. Ulotka ma tyle skutków ubocznych wypisanych, że pewnie bym znalazł.

Ale generalnie to tak, da się schudnąć jedząc kwetę. W tak niskich dawkach to na lajcie.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 2045 / 598 / 0
Po kwetiapinie puchnie się jak balon. W ulotce jest chyba nawet o wzmożonym łaknieniu i zatrzymaniu wody, a te dwie rzeczy dodane do siebie sprawiają, że używający ma ochotę się turlać, nie chodzić. No i jeszcze ten brain-fog na kolejny dzień od wzięcia.

Jak brałam kwetiapinę jako "topór w łeb" by usnąć, to zauważyłam, że musiałam sobie przypominać o nawodnieniu organizmu bo nie umiał jakby odczytać sygnału "chce mi się pić" i od razu utożsamiał to z "chce mi się jeść". Pilnowanie picia tych 2l wody też pomaga organizmowi się "przepłukać". Kolejna kwestia wpływająca na wagę to zaparcia, których też niektórzy doświadczają po pani Q.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 61 / 2 / 0
Skoro kweta szkodzi na serce, to jakim cudem osoby biorące ja na psychozy mogą łykać po 900 mg i wzwyż? Moje już przy 300 nie wyrabia.
  • 115 / 9 / 0
Jest antagonistą receptorów dopaminergicznych, a niedobór dopaminy może objawiać się stanami lękowymi. Jednak też jednym z podstawowych mechanizmów działania kwetiapiny, jest działanie przeciwlękowe, więc jak to jest...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.

14-osobowa rodzina zatruła się marihuaną. Lekarz, który to odkrył, zdradza kulisy

- Objawy, które zgłaszali pacjenci, nie pasowały przede wszystkim czasowo do objawów zatrucia grzybami. To skłoniło mnie do rozszerzenia diagnostyki o narkotyki i dopalacze. Pomyślałem, że może ktoś zrobił rodzinie głupi kawał i dodał im czegoś do spożywanych pokarmów – relacjonuje w rozmowie z Onetem lekarz z SOR-u w Ostrowi Mazowieckiej, który odkrył, że 14-osobowa rodzina spod Zambrowa zatruła się marihuaną w Wigilię.

Podziemie narkotykowe w Warszawie kwitnie. Dilerzy zaopatrują polityków i aktorów

Na warszawskich ulicach „pracuje" kilkunastotysięczna rzesza dilerów narkotyków. Dostarczą niemal każdy „towar”. Dowożą znanym aktorom, pisarzom, prawnikom, lekarzom i „zwykłym” warszawiakom imprezującym w centrum lub w mieszkaniach na Pradze, Woli czy Żoliborzu. Zabawa na początku jest zawsze „fajna”. Potem zaczyna się zjazd, pojawiają się problemy.