Brałem wortio od 10/2023-08/2024, ale raz nałożyło się na siebie kilka silnych stresorów, w tym strata bliskiego zwierzęcia (tak, można mieć kryzys po utracie kociego przyjaciela :D ) i grunt mi się usunął spod nóg. Więc psychiatrka zamieniła wortio na wenlę, ale wenla źle weszła i poprosiłem o escitalopram. Od razu weszliśmy na 20 mg, tzn stopniowo, ale szybko dobijając do 20 mg. Wiedziałem, że będzie spłycenie emocjonalne i zaakceptowałem to, nawet z ochotą, bo byłem już przytłoczony cierpieniem. I z zamiarem, że max 6 m-cy będę go brał, że to nie na stały stack.
Ale teraz trochę mam zagwozdkę, co mam zrobić. Miesiąc temu zszedłem na 15 mg esci, bo nie mogłem już zdzierżyć uboków. I teraz jest kilka elementów, z których nie mogę wyciągnąć jednego wniosku. Jest grudzień, zima itd., pogorszenie totalne u mnie, senność non stop od 3 tygodni, częściowo, myślę, że od esci. Druga sprawa, od 1,5 miesiąca wróciłem do armodafinilu. Najpierw 37,5 mg, od 3 tyg. 75 mg, czyli 1/2 tabletki. Przez 1 rok, do 08/2024, brałem 150-225 mg, nie wrócę do takiej dawki, nie wiem co ja miałem wtedy w głowie. Ale zupełnie zrezygnować z niego jest mi ciężko ze względu na przeciwdepresyjne działanie. Tylko, że trochę armo się nie lubi z esci, trzęsą mi się ręce, mam taką nerwówkę, w sumie to zawsze ona była na armo, ale ta lekko zwiększona radość życia dzięki armo jest kusząca. Bez armo, z samym esci, jestem spokojny, okej, ale jest pusto i nudno. I teraz kurde nie wiem, czy powinienem zmniejszyć/odstawić armo i próbować akceptować życie, jakie jest i żyć pusto ale spokojnie, czy może zmniejszyć esci do 10 mg, a może esci do 10 mg plus zmniejszenie armo...
Wiem, że post chaotyczny i w sumie nie wiem, czy czegoś oczekuję od kogokolwiek, tak po prostu chciałem się uzewnętrznić. Dodam, że na terapię też chodzę, trzeźwy jestem od 5 lat, nie żyję może najzdrowiej, bo nie uprawiam sportu na przykład, ale najgorzej też się nie prowadzę
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech
1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?
Zwrot o 180 stopni. Polityk koalicji złożył niespodziewaną deklarację ws. marihuany
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany spotkał się z przedstawicielami stowarzyszenia Wolne Konopie. Wiceszef zespołu Ryszard Petru (Polska 2050-TD) powiedział, że jego celem jest wypracowanie akceptowalnych społecznie rozwiązań w tym zakresie. Nowe przepisy oznaczałyby zwrot o 180 stopni w polskim prawie.
Białostocki sąd podwyższył karę mężczyźnie oskarżonemu o przemyt z Hiszpanii 40 kg marihuany
Sąd Apelacyjny w Białymstoku podwyższył we wtorek (3.12) do sześciu lat i miesiąca więzienia wyrok dla oskarżonego o przemyt z Hiszpanii do Polski 40 kg marihuany; narkotyki ukryto w specjalnej skrytce samochodu. Sąd częściowo uwzględnił apelację prokuratury. Wyrok jest prawomocny.