12 listopada 2024Merx pisze:Klasyka, organizm daje wyraźnie znać, że ma dosyć, a że zolpi wpływa na GABA to już w ogóle.11 listopada 2024nieoszukujsiee pisze: Od czego zależą wymioty po Zolpidemie, co je powoduje? Częściej wymiotuję po Zolpidemie niż po jakichkolwiek opioidach i psuję mi to całą fazę coraz częściej xD Kiedyś tak nie miałam.
A co do tego, że organizm ma dość, to również z własnego doświadczenia wiem, że po dłuższym zażywaniu zolpi nawet po 10mg chce się rzygać i trzeba koniec końców przystopować na jakiś czas.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
15 października 2024Ptaszyna pisze: postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
13 listopada 2024DobryWujas pisze: Nie sądzisz, że to jakaś indywidualna skłonność? Zolpidem jest dla mnie bardziej rekreacyjny od etanolu. Np lepiej się go bierze w samotności i gdy wrzuca się go donosowo a zwłaszcza któraś dawka skolei to już działa stymulująco. Dlatego lubię nocki na nim i tak opierdolić sobie blister. W życiu bym go do etanolu nie porównał. Już prędzej bym szedł w kierunku jakiegoś lekkiego stymulanta albo niskich dawek opioidów. Nie mam po tym zawrotów głowy, chęci na rzygi, zmian w źrenicach że np kiepsko widzę i jestem zadowolony tak jak często bywa po alko ale ten stan jest stabilniejszy. Nie jest tak że usłyszę coś i wjeżdża smuteczek.jpg czy agresor. Znacznie bardziej przewidywalny jest.
tyle, że z 'ćpania' zolpi to ja już dawno wyrosłem, więc obecnie biorę jedną tabsę jak nie mogę zasnąć raz na kilka/kilkanaście dni.
Przy większych dawkach zolpi nie miałeś podobnej fazy jak po alko? czy po innych gabanergikach?
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Jak wiadomo tolerancja rośnie szybko i można dojść łatwo do 200 na dobę no ale lekki ton twojej wypowiedzi nie wskazuje na jakąś wielką roztropność i odpowiedzialność autora...
Ja też kiedyś pierwszy raz rzygałem po zolpidemie a pamiętam jak dziś – zeżarłem wtedy połówkę czyli 5 mg. Ten efekt szybko ustąpił i nie pojawiał się już później.
Ale mechanizm generowania nudności to ciekawa zagwozdka. Spróbuję to rozwiązać.
Edit:
Chyba znalazłem!
Pozwolę sobie bezczelnie wkleić opracowanie mojego serdecznego kolegi.
CTZ, czyli "chemoreceptorowa strefa wyzwalająca" (chemoreceptor trigger zone*), jest specjalnym obszarem mózgu zlokalizowanym w rdzeniu przedłużonym, blisko dna czwartej komory mózgu. CTZ jest kluczowym elementem mechanizmu wymiotnego, ponieważ jest odpowiedzialna za odbieranie sygnałów chemicznych (zarówno endogennych, jak i zewnętrznych) i inicjowanie odpowiedzi wymiotnej.
Główne funkcje i działanie CTZ
Sygnały chemiczne: CTZ jest szczególnie wrażliwa na substancje chemiczne obecne we krwi oraz płynie mózgowo-rdzeniowym, co wynika z jej specyficznej budowy i położenia poza barierą krew-mózg. Dzięki temu CTZ może łatwiej "wyczuć" toksyny oraz inne substancje chemiczne we krwi, które nie mają bezpośredniego kontaktu z mózgiem.
CTZ ma wiele receptorów, które reagują na różne neuroprzekaźniki i związki chemiczne, takie jak dopamina, serotonina, acetylocholina i histamina. Niektóre leki (np. opioidy, chemioterapeutyki) i toksyny mogą aktywować te receptory, co często skutkuje nudnościami i wymiotami.
Po wykryciu szkodliwych substancji, CTZ przesyła sygnały do tzw. ośrodka wymiotnego, który znajduje się również w rdzeniu przedłużonym. To właśnie ośrodek wymiotny koordynuje odpowiedź fizjologiczną organizmu, prowadzącą do skurczów mięśni i wymiotów.
Związki między CTZ a działaniami niepożądanymi leków:
Leki wpływające na CTZ, takie jak opioidy, antybiotyki, leki przeciwnowotworowe, czy niektóre leki przeciwdepresyjne, (*także zolpidem- mój przepis) mogą wywoływać nudności i wymioty. Dzieje się tak dlatego, że aktywują receptory CTZ, powodując przesyłanie sygnałów o potencjalnie szkodliwych substancjach do ośrodka wymiotnego, co prowadzi do reakcji obronnych organizmu.
CTZ jest więc kluczowym elementem w mechanizmie obronnym organizmu, umożliwiającym reakcję na toksyny i inne potencjalnie szkodliwe substancje poprzez wymioty.
Działanie na układ GABAergiczny:
Zolpidem działa głównie na receptory GABA typu A (GABA-A), które odgrywają kluczową rolę w regulacji aktywności neuronów, zwłaszcza w układzie nerwowym związanym ze snem i uspokojeniem. Działanie to może niestety w niektórych przypadkach prowadzić do nadwrażliwości lub dysregulacji odpowiedzi ciała, skutkując reakcjami, takimi jak nudności i wymioty, szczególnie gdy substancja wpływa na strefę chemoreceptorową wyzwalającą (CTZ) w mózgu.
Skłonność do efektów ubocznych przy dawkach terapeutycznych:
Zolpidem, w porównaniu do innych leków, wykazuje stosunkowo dużą tendencję do wywoływania działań niepożądanych, takich jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że lek ten szybko przekracza barierę krew-mózg i działa na obszary mózgu odpowiedzialne za regulację nudności i wymiotów, co tłumaczy częstsze występowanie tych objawów niż w przypadku np. ibuprofenu.
- Dodatkowe interakcje i podatność indywidualna:
Wiele osób odczuwa skutki zolpidemu, nawet w małych dawkach, bardziej intensywnie, zwłaszcza jeśli współistnieją inne czynniki, takie jak współczesne stosowanie innych leków wpływających na układ nerwowy lub indywidualna nadwrażliwość na sedatywne działanie tego środka.
Statystyki dotyczące efektów ubocznych:
Badania pokazują, że około 1-10% osób stosujących zolpidem może doświadczyć nudności lub wymiotów w dawkach terapeutycznych. Objawy te są na ogół łagodne, choć u niektórych osób mogą być na tyle dokuczliwe, że wymagana jest konsultacja lekarska. Inne typowe efekty uboczne obejmują zawroty głowy, bóle głowy i senność dnia następnego, co jest zgodne z ogólnym profilem skutków ubocznych zolpidemu jako środka działającego na centralny układ nerwowy
"Rutyna to rzecz zgubna "
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Blisko tona narkotyków wartych 43 mln PLN zabezpieczona przez CBŚP
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji Zarządu w Lublinie, przeprowadzili realizację, w trakcie której na terenie województwa mazowieckiego dokonali likwidacji kompletnej linii produkcyjnej substancji psychotropowych w postaci 3-CMC, zabezpieczając przy tym narkotyki o łącznej wartości ok. 43 mln PLN. Śledztwo nadzorowane jest przez Lubelski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej.
Pierwszy krok do legalizacji marihuany? Posłowie koalicji powołali zespół w Sejmie
Ryszard Petru i Klaudia Jachira pokierują specjalnym zespołem, który zajmie się depenalizacją posiadania niewielkich ilości konopi – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. O swoich planach informują póki co oszczędnie.
Niedorzeczny zarzut z powodu grzybków
31-latek w plecaku miał grzybnię halucynogennej łysiczki kubańskiej, a w mieszkaniu gotowe, już ususzone grzyby tego gatunku. Mężczyzna usłyszał zarzuty. Grozi mu do trzech lat więzienia.