Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
@Alenn
Czy przypadkiem imię tego lekarza nie zaczyna sie na E?
Ja jestem w tej samej sytuacji, pissne od 4 lat.
Zostalem kompletnie sam. Pisalem chyba do wszystkich na zn, i kaza spierdalac.

Piękny efekt nowelizacji. Lekarze zastraszeni, wtracani do aresztow a chorzy zostaka bez lekow.
Nawet jebanej palexii nie chcą przepisać ktlra nie jest objęta obostrzeniami.

I tak - mam wskazania medyczne.
Mieszkam.na prowincji, najbliższą plb 120km.
Poz boi si3 pisac taki3 leki.

Dostałem zasaiadczenie wprawdzie ale mogę sobie nim podetrzeć dupe

Mam już dość.

Nic tylko obserwować wzrost zgonow zwiazanych heroiną.

Dziękujemy rzadzacym!
  • 48 / 4 / 0
Ja chyba też niedługo padnę. Co prawda benzo nie opio, ale problem jest taki, że lekarz widzi recepty do których ja nie dałem mu dostępu. Jakim cudem? Ja nie rozumiem. Normalnie przez e-recepty koleś z receptomatu widzi coś do czego nie ma nadanego dostępu w IKP. I wtopiłem tylko hajs. Nigdzie w necie nie znalazłem informacji by coś się zmieniło w tym temacie, więc...
  • 3 / / 0
Pamiętam aferę, że poprzez gabinet gov każdy lekarz mógł sprawdzić historię recept dowolnego pacjenta, jeśli zaznaczy okienko, że robi to w sytuacji kryzysowej ratowania życia czy jakoś tak. Może w ten sposób to widzi, jeśli nie ograniczyli tej możliwości, co mieli zrobić
  • 196 / 85 / 0
@mobius benzodiazepiny i opioidy etc. mieli widzieć wszyscy lekarze już od dawna, widocznie teraz w końcu to zrobili tak że działa, ale tylko te leki. Nie wszystkie jakie bierzesz.
  • 48 / 4 / 0
Pewności nie mam, ale wydaje mi sie ze on widzial tylko najnowsza recke, bo znal jej date i mi ja podal dlatego odmowil,a przez rok nikt nie robił mi problemów. Moglbym myslec, ze wymysla z pizdy, ale znal dokladna date, wiec nie bylo sensu sie klocic, musial to jakos widziec. Nic kreatywnego nie przyszlo mi do glowy, wiec zaniemowilem, i teraz sie zastanawiam, bo jak zrobili jakies modyfikacje ze kazdy lekarz widzi z gory na dol ikp to po zawodach.
@ladyinnaightmares a to nie bylo tak, ze mialy po prostu jakies ostrzezenia wyskakiwac o przekroczeniu dawek? to jedyne co slyszalem juz dawno temu, ale to nie dzialalo na pewno przynajmniej do teraz, bo nigdy by mi recepty nie przechodzily. I wydaje mi sie, ze raczej nie widza wszystkiego, ew nadal maja na to wywalone, bo wtedy dostalbym raczej duzo ostrzejsza odpowiedz niz taka jaka dostalem. Moze cos sie zbugowalo albo przez to ze ja bylem zalogowany na ikp a chlop wszedl wtedy sprawdzic.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2024 przez mobius, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 196 / 85 / 0
@mobius w teorii mogłabym to sprawdzić, ale nie mam pod ręką peselu żadnego człowieka, który miałby chociażby Medikinet przepisywany. Jak się wyrobię to jutro w pracy przyjrzę się dokładniej ocb.
  • 13 / / 0
Hej, mam pytanie do tutejszych mózgowców. Co oznacza taka gwiazdka przed lekiem (można to czasem znaleźć w dokumencie realizacji recepty). Rzecz się tyczy leków na łeb, oczywiście.
Użyłem wyszukiwarki, ale to był krótki wątek i mało przekonujący, mówiący o tym, że zostały przekroczone dawki danego leku w jakimś okresie. Tylko że ja czasem dostaję nowy lek i też mam gwiazdkę, a w innych przypadkach jej nie ma, choć akurat tam powinna być, jeśli to kwestia przekroczenia dawek.
Mogę też potwierdzić, że rozporządzenie nic nie zmieniło, normalnie dostałem receptę. Tzn. pewnie problem jest w przypadku czterech wyszczególnionych substancji, ale zapowiedzi były przecież ogromniaste. Lekarze chcieli zablokować zdalne przepisywanie czegokolwiek, co kończy się na -am, -an.
  • 250 / 66 / 0
@mobius od dawna mają ten podgląd, tylko mało któremu chciało się to sprawdzać, teraz jest większa nagonka medialna to kontrolują
  • 48 / 4 / 0
Aha, dobrze wiedzieć. Jakby co, to randomowi lekarze których na oczy nie widziałem widzą wszystkie moje recepty(a przynajmniej te na benzo), na to wynika z tego co się dzisiaj dowiedziałem. Bez żadnego udzielania dostępu IKP. Ale gość mówi tak, jakby widział te recepty, ale nie wiedział czy są wykupione. Nie wiem jakim cudem, ale jestem już spalony u lekarzy całkiem, wydaje się. Po samym PESELu musi to widzieć.
  • 42 / 12 / 0
@mobius jak wchodził obowiązek sprawdzania IKP jedna z dużych stacji tv pokazała jak można łatwo wejść na historię dowolnej osoby. Pesel i checkbox dziwi mnie, że Ciebie to dziwi.

Część lekarzy pewnie ma to w dupiu, część robi to jak etyka nakazuje, część dla chronienia własnych 4 liter sprawdza.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP: Uderzenie w narkogrupę powiązaną z międzynarodowym kartelem narkotykowym

7 osób podejrzanych i przejęte narkotyki, to efekt działań warszawskiego CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga. Grupa zajmowała się przemytem narkotyków z Hiszpanii do Polski, a następnie ich wprowadzaniem do obrotu. Z ustaleń śledczych wynika, że gang mógł przemycić 800 kg narkotyków.

Prokurator z Wrocławia stanie przed sądem. Chodzi o ciastka z marihuaną

Bartosz F., prokurator z Wrocławia, jest oskarżony o poczęstowanie kobiety ciastkami z marihuaną. Do zdarzenia doszło w jednym z pokoi hotelowych w Lublinie. Grożą mu 3 lata więzienia.

Tragiczny finał andrzejek. Pomieszali alkohol z dopalaczami

Dwóch młodych mężczyzn, którzy zmarli po imprezie andrzejkowej pod Kaliszem, zażywało dopalacze. Prokuratura sprawdza, czy ich koledzy zrobili wszystko, żeby udzielić im pomocy.