A co do roślinek, nasiona wyjęte z palenia, wcale nie muszą pochodzić z jednego krzaka, ba nawet gatunku. Do tego często są to jakieś niestabilne krzyżówki, bywają niedojrzałe, lub słabe. Właściwie niewielki sens porównywać rośliny z nasion no-name. Samo to, że rosną powinno być powodem radości ;-)
Przycinanie stosuje się według potrzeb, żeby rozkrzewić roślinę, lub zmniejszyć jej wysokość. Ale robi się to tylko i wyłącznie ZANIM zacznie kwitnąć. Potem, takie cięcie jest tylko amputacją z której nic więcej nie wyniknie. Kiedy roślina zaczyna kwitnąć, przestaje się krzewić, rosnąć w górę, na koniec nic nie robi oprócz kwitnienia.
Jeśli roślina jest rzadka, trzeba ją przycinać póki rośnie, w fazie wegetatywnej. W fazie kwitnienia lepiej jej nie stresować niech się skupi na kwiatach.
Krzak nr 1 (to ten wyższy i rzadzszy, o którym pisałem) i jego kwiatek:
[ external image ] [ external image ]
Krzak nr 2 (ten gęstszy i mniejszy) i jego kwiatek:
[ external image ] [ external image ]
Wymiary mojego boksa to 37/59/84 [szer/gł/wys], co daje powierzchnię 0,22m^2. Ku mojemu nieszczęsciu domyślam się że 2 roslinki to wszystko co moge tam wcisnąć. Z kalkulatora lumenów mam :
Minimalnie: 6600 Lumenów
Srednio: 8800 Lumenów
Optymalnie: 11000 Lumenów
Lampka Philips SON-T 100W daje 10700 lm. Czy nie lepiej kupić 150 od razu, bo 100 jakoś dziwnie brzmi- z tego co poczytałem to koledzy z forum przyjmują 150 jako minimum. Co do wydzielanego ciepła myśle że mógłbym włożyć tam dwa wentylatory komputerowe-wydmuch i "wdmuch" :). Czy nie będzie za ciepło? Zboczę troche z tematu i przy okazji zapytam jakie domiany polecacie w takim miejscu. Myślę o feminizowanych. Zapach nie będzie za bardzo przeszkadzał, co do highu, plonu itp wybrałem swoich faworytów: Big Bud, Northen Light, Skunk#1, Skunk Special, Blue Rhino, Cinnamon,Top44, Durban Poison, Euforia. Z lektury forum wynika, że lepszą renomę ma sklep cannabis.fr.pl, jednak przy feminizowanych nasionach wystarczyłyby mi 2( 3?- czy warto kupić zapasowe?) z seed.pl. To chyba na tyle. Pozdrownienia i wysokich plonów!
A co do boxa to 100w hps wystarczy spokojnie. Ja mam Dark rooma 40 z www.growbox.pl 40/40/120 i 100w spisuje sie idealnie.
Z seed.pl ostatnio byly straaaszne opoznienia nasionka przychodzily ludziom po miesiacu czasu ale pani Marysia zarzekala sie ze problemy z tym zwazane juz rozwiazala. Ja na twoim miejscu zakupilbym jakas odmiane ktorej nikt jeszcze nie mial z www.sidbank.pl duzy wybor, nasiona 100% oryginalne wiele naprawde ciekawych odmian. Ja wlasnie experymentuje z BrainStormem a na nastepny ogien leci Ultra Skunk, znajomy to uprawia i w 30 dniu flo scielismy malego topka, upierdalacz nie z tej ziemi.
Na taki niski box, radziłabym jedną roślinę, nie dwie. Dwie będą walczyć o światło i mocno iść w górę, jedną może Ci się uda upilnować, żeby nie spaliła się o żarówkę. Przy czym jedna duża, silna roślina daje większy plon niż dwie w ciasnocie, to chyba najlepszy argument za ;-)
No i w żadnym wypadku HPS silniejszego od 100W, bo i tak za dużo ciepła będziesz miał. Kalkulator lumenów nie uwzględnia wysokości boxa, jedynie powierzchnię, a HPS grzeją naprawdę mocno. 75W może trochę mało lumenów, ale większa szansa, że nie będziesz miał 40stopni w boxie.
Jeśli chodzi o nasiona, mogą spokojnie leżeć w suchym ciemnym miejscu i czekać na swoją kolej. Nie ma żadnego strachu, że po roku czy dwóch będą do niczego. A pestki z cannabis.fr.pl mają prawie 100% kiełkowalność, wiec nie dziwne, że każdy poleca. :)
Roślina nr 1 (ta do cięcia):
[ external image ] [ external image ][ external image ]
Roślina nr 2:
[ external image ]
Po dzisiejszym robię przerwę
Jezus pisze: no co Ty, wychudzone te topy jeszcze !
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.